Αντώνης Χριστοφορίδης, κουβαλούσε βαλίτσες, θύμα μπούλινγκ, «έδιωξε» τον Χίτλερ

Η γέννηση του μικρού Αντώνη στις 26 Μαΐου -σαν σήμερα- του 1917 στη Μερσίνη ήταν μια χαρμόσυνη είδηση για την οικογένεια Χριστοφορίδη στον πόλη που βρισκόταν στη νότια Τουρκία. Ήταν το μέρος που κατά την Αρχαία Ελληνική περίοδο έφερε το όνομα Ζεφύριον, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου.

Ο Αντώνης Χριστοφορίδης έμελε να γίνει πυγμάχος, πρωταθλητής Ευρώπης μέσων βαρών και παγκόσμιος πρωταθλητής ημιβαρέων. Για να φτάσει όμως στην κορυφή πέρασε πολλά. Λίγο μετά τη γέννησή του, την ίδια χρονιά, ο πατέρας του σκοτώθηκε στον πόλεμο του 1917 όπου είχε πάει ως εθελοντής

Το 1918, το χωριό Μερίσνη -ή Μερσίνα- καταλήφθηκε από γαλλικά και βρετανικά στρατεύματα σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών. Το 1920, η Μερσίνα είχε πέντε προβλήτες στο λιμάνι της, με μία ιδιωτική εταιρεία σιδηροδρόμων που εξυπηρετούσε επίσης την Ταρσό και τα Άδανα. Ανακτήθηκε από τον τουρκικό στρατό το 1921 μέσω του Γαλλοτουρκικού πολέμου.

Ο μικρός Αντώνης, η μητέρα του, η αδερφή του Φεβρωνία, ο αδερφός του Πέτρος, ο ανιψιός του Κυριάκος φεύγουν για τη Σμύρνη κι από κει ξεριζωμένοι βρίσκονται το 1922 πρόσφυγες στην Αθήνα. Δύσκολα χρόνια που γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν το 1930 πεθαίνει και η μητέρα του.

Το ξενοδοχείο στη Βαλαωρίτου

Πρέπει να ζήσει και βρίσκει δουλειά στο ξενοδοχείο Μυστράς στην οδό Βαλαωρίτου. Κουβαλά όλη μέρα βαλίτσες και τα βράδυ πηγαίνει στο νυχτερινό σχολείο για εργαζόμενους του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Το μπούλινγκ, ο εκφοβισμός υπάρχει από τότε. Ο «παλικαράς» της σχολής τα βάζει μαζί του. Οι συμμαθητές του τον προειδοποιούν καθώς πρόκειται γαι ένα γεροδεμένο έφηβο που ασχολείται με την πυγμαχία. Ο θρύλος θέλει τον Αντώνη να τον νικά κατά κράτος, κάποιοι λένε ότι απλά πείσμωσε και αυτός ήταν ο λόγος που πήρε στα σοβαρά την πυγμαχία. Το δεδομένο είναι ότι γράφτηκε στη σχολή πυγμαχίας στο υπόγειο της οδού Ασκληπιού στην Αθήνα. Έξι μήνες αργότερα έγινε ο πρωτοπυγμάχος της σχολής. Άρχισε να κερδίζει χρήματα σε αγώνες στα αθηναϊκά θέατρα και στα 17 του φεύγει για το Παρίσι. Εκεί τον αναλαμβάνει ο προπονητής Πιερ Γκαντόν και γίνεται ο «Christo» των Γάλλων.

Από νίκη σε νίκη φτάνουμε στον αγώνα του Ιανουαρίου του 1937. Αντίπαλός του το καμάρι της Χιτλερικής Γερμανίας, ο Γκούσταβ Έντερ. Ο αγώνας έγινε στο Βερολίνο και μεταξύ των θεατών ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ συνοδευόμενος από τον θρύλο της Γερμανίας Μαξ Σμέλιγκ.

Τι ακριβώς έγινε, περιγράφει ο Αθηναίος γιατρός Δημήτρης Παπακώστας, φοιτητής τότε στο Παρίσι, που πήγε στο Βερολίνο για να δει τον αγώνα. Είχε πει στον δημοσιογράφο, Δημήτρη Λυμπερόπουλο: «Ιανουάριος 1938, στο Σπορτ Πάλας του Βερολίνου. Ο Αντώνης αντιμετωπίζει μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα είκοσι χιλιάδων, κυρίως Ναζί, το καμάρι της χιτλερικής Γερμανίας: τον Γκούσταβ Έντερ, οχτώ χρόνια αήττητο στα ρινγκ όλης της Ευρώπης. Μαζί με τον Χριστοφορίδη, τους Γάλλους Τιλ και Τενέ και τον Ολλανδό Κλάβερεν, αποτελούν τους πέντε καλύτερους πυγμάχους του ευρωπαϊκού χώρου στα μεσαία βάρη. Ο Αντώνης έχει νικήσει τους πρωταθλητές Τσεχοσλοβακίας Βίλντα Τζακς, Ισπανίας Μαρτινέζ Αρφάρα, Ιταλίας Μάριο Κασαντέι, τον Κιντ Τζανάς από τη Μαρτινίκα, που έγινε πρωταθλητής Γαλλίας και άλλους πολλούς…».

«Ο Χίτλερ δε βρισκόταν τη θέση του…»

Στο ματς ήταν κι ο Αδόλφος Χίτλερ, συνοδευόμενος από τον θρύλο της Γερμανίας Μαξ Σμέλιγκ, που είχε αναδειχθεί ένα φεγγάρι παγκόσμιος πρωταθλητής νικώντας τον Αμερικανό Τζόε Λούις στο πρώτο ματς, αλλά χάνοντας στη ρεβάνς. Ο γιατρός Δημήτρης Παπακώστας, θυμάται:

«Στη διάρκεια του αγώνα, ούτε μια στιγμή δεν ακούστηκε μια ενθαρρυντική φωνή για τον Αντώνη… Όλοι ούρλιαζαν για τον δικό τους… Κι όμως, ο δικός μας, απτόητος, δεχόταν κι ανταπέδιδε τα χτυπήματα και, όπως ήξερα, σκεφτόταν πως αν έχανε εκείνο το παιχνίδι θα του φράζανε το δρόμο για τον ευρωπαϊκό τίτλο… Και δεν κιότεψε… Ούτε για μια στιγμή δεν έχασε την ψυχραιμία του και το στιλ του κι οι ελάχιστοι Έλληνες που τον βλέπαμε κλαίγαμε από συγκίνηση, καθώς γύρο με γύρο μάζευε βαθμούς… Στον τελευταίο γύρο μάλιστα στρίμωξε τον αντίπαλο του στη γωνιά και τον σφυροκοπούσε… Όταν το γκογκ σήμανε τη λήξη, ο Χίτλερ δε βρισκόταν τη θέση του… Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι πετούσαν τα χειρόγραφα τους έξαλλοι από χαρά και φιλούσε ο ένας τον άλλο… Ο ίδιος ο Έντερ, πριν δώσουν οι κριτές τη βαθμολογία, σήκωσε το χέρι του Αντώνη, του νικητή του… Και ξαφνικά, όλο εκείνο το φανατισμένο πλήθος, κάτω από τις σβάστικες, ηρέμησε κι όταν σε λίγο ο διαιτητής σήκωσε το χέρι του Αντώνη Χριστοφορίδη, ο κόσμος ικανοποιήθηκε που ο σπίκερ ανέφερε το νικητή ως Έλληνα… Αν έχανε, σίγουρα θα τον πολιτογραφούσε Γάλλο».

Στις 14 Νοεμβρίου 1938 κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης μέσων βαρών. Στον τελικό που έγινε στο Στάδιο του Ρότερνταμ ενώπιον 15.000 θεατών νίκησε μέσα στην πατρίδα του τον Ολλανδό κάτοχο του τίτλου Μπεπ βαν Κλάβερεν (Bep van Klaveren) που ήταν ολυμπιονίκης το 1928 στο Άμστερνταμ.

Στις ΗΠΑ και επιστροφή

Το 1940 οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Γαλλία. Ο Χριστοφορίδης κατάφερε να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνέχισε τους αγώνες και στις 13 Ιανουαρίου 1941 στο Κλίβελαντ του Οχάιο αντιμετώπισε τον Αμερικανό Μέλιο Μπετίνα (Melio Bettina) για τον παγκόσμιο τίτλο ελαφρών βαρών (National Boxing Association World Light Heavyweight). Κέρδισε στα σημεία και πανηγύρισε τον παγκόσμιο τίτλο. Τελευταίος του αγώνας ήταν εναντίον του Εσθονού Άντον Ράαντικ στις 18 Φεβρουαρίου 1947. Είχε 53 νίκες (13 με νοκ-άουτ), 15 ήττες και 8 ισοπαλίες.

 

Άνοιξε εστιατόριο στην Γενεύη (Geneva) του Οχάιο, έζησε για τρία χρόνια στη Φλόριντα και το 1971 επέστρεψε για λίγο στην Ελλάδα. Τελικά έμεινε μόνιμα παίζοντας γκολφ στη Γλυφάδα. Πέθανε από ανακοπή μέσα στο αυτοκίνητό του στις 19 Οκτωβρίου 1985 σε ηλικία 68 ετών.

Στα ύψη ο Τεντόγλου

2021: Ο 23χρονος Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,60 μ. στη δεύτερη προσπάθεια του στο μήκος στο μίτινγκ αλμάτων της Καλλιθέας κάνει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και βελτιώνει το απόλυτο ατομικό του ρεκόρ το οποίο ήταν 8,38 μ. από τον Μάρτιο του 2019.

2013: Ο δις ολυμπιονίκης (χρυσός στην Αθήνα το 2004 και χάλκινος στον Λονδίνο 2012) Ηλίας Ηλιάδης επιστρέφει στην κορυφή του παγκόσμιου τζούντο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Masters, στην πόλη Τιουμέν της Ρωσίας. Ο Ρώσος αντίπαλός του, πρωταθλητής Ευρώπης, δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στον τελικό των -90 κιλών λόγω τραυματισμού.

Μπαμπά, πήρες το όνομά σου από τα παπούτσια της adidas;

2011: H Adidas ανακοινώνει την απόφαση να σταματήσει την προώθηση του παπουτσιού Stan Smith μέχρι το 2012, το οποίο το 1988 καταγράφηκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες όταν πούλησε περίπου 22 εκατομμύρια ζευγάρια. Ειρωνικά, η ανακοίνωση έγινε στο γήπεδο του Roland Garros, αφού αυτά τα παπούτσια είχαν ειδικά σχεδιαστεί για τένις. Ο, πρώην Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και 2φορές πρωταθλητής Grand Slam, Αμερικάνος Stanley Roger “Stan” Smith έδωσε το όνομά του στα παπούτσια αντικαθιστώντας το μοντέλο “adidas Robert Haillet” όταν ο Γάλλος επαγγελματίας τενίστας Robert Haillet αποσύρθηκε. Δύο χρόνια μετά, στις 31/5/2013, θα ανακοινωθεί ότι τα παπούτσια θα ξανά κυκλοφορήσουν στα μαγαζιά μέσα στο 2014 και ο ίδιος ο Stan Smith θα τα προωθήσει χρησιμοποιώντας την ερώτηση του 8χρονου υιού του “Μπαμπά, πήρες το όνομά σου από τα παπούτσια της adidas;”.

2010: Ο Παναθηναϊκός νικά στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα των τελικών των play offs στο μπάσκετ με 73-54, όπου οι ηττημένοι δεν σκοράρουν ούτε ένα τρίποντο παρ’ όλες τις 23 απόπειρες, δημιουργώντας αρνητικό ρεκόρ τριπόντων (0/23) στην Α1.

2008: Ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Γιάννη Βαρδινογιάννη, Παύλου Γιαννακόπουλου και Ανδρέα Βγενόπουλου. Έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της δημιουργίας της ΠΕΚ (Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση) στις 24/1/2008 από τον Ανδρέα Βγενόπουλο κατά την οποία έχει προταθεί η συμμετοχή επιχειρηματιών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ.

Πρώτος ο Άκη Ζήκος

2004: Πόρτο-Μονακό 3-0. Η Πόρτο γίνεται η δεύτερη ομάδα μετά την Λίβερπουλ που κατακτά διαδοχικά το Κύπελλο UEFA και το Champions League. Ο Άκης Ζήκος της Μονακό γίνεται ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει σε τελικό Champions League.

2003: Με 49.703 συνολικά πόντους ο 45χρονος Oscar Schmidt ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση μετά από 26 χρόνια στα παρκέ. Παρ’ ότι η καταμέτρηση, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε ο Βραζιλιάνος είναι ανεπίσημη, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Kareem Abdul-Jabbar έχει σκοράρει 38.387. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, όταν ρωτήθηκε γιατί σούταρε συνέχεια ενώ οι συμπαίκτες του αναγκάζονταν να του κάνουν συνέχεια σκριν είπε ”κάποιοι άνθρωποι παίζουν το πιάνο, ενώ κάποιοι άλλοι μετακινούν το πιάνο”.

2000: Γίνεται η απονομή των πρώτων Αθλητικών Όσκαρ με την ονομασία “Laureus Sports Awards” στο πριγκηπάτο του Μονακό από τον πρίγκηπα Αλβέρτο. Αθλητής της χρονιάς ο Αμερικανός γκόλφερ Tiger Woods, αθλήτρια της χρονιάς η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του στίβου Marion Jones, καλύτερη ομάδα η Manchester United, καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος ο Ισπανός γκόλφερ Sergio Garcia, “επιστροφή” της χρονιάς ο Αμερικανός ποδηλάτης Lance Armstrong, προσφορά στον αθλητισμό ο Βραζιλιάνος Pele. Το βραβείο για αθλητές με ειδικές ανάγκες απονέμεται στην Louise Sauvage.

Το ακατόρθωτο της Γιουνάιτεντ

1999: Με γκολ των Sheringham και Solskjaer στο 91ο και στο 92ο λεπτό η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει την Μπάγερν με 2-1 στο τελικό του Champions League και ανακηρύσσεται αήττητη πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 31 χρόνια κάνοντας το treble. Ο Peter Schmeichel κάνει την τελευταία του εμφάνιση με τους “μπέμπηδες” στον τελικό των ρεκόρ (97.000 εισιτήρια, 202 τηλεοπτικά δίκτυα, 30 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 760 δημοσιογράφοι, 176 φωτογράφοι και 5.500 αστυνομικοί.

1991: Ο Ερυθρός Αστέρας κερδίζει τη Μαρσέιγ 5-3 στα πέναλτι (0-0) και γίνεται η πρώτη και τελευταία γιουγκοσλαβική ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Μαρσέιγ θα επανέλθει τη μεθεπόμενη περίοδο (1992-93) για να γίνει η πρώτη γαλλική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη νίκη της επί της Μίλαν (1-0).

1983: Ο Norman Whiteside σε ηλικία 18 ετών και 18 ημερών γίνεται ο νεότερος σκόρερ σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας (Manchester Utd-Everton 1-0).

1971: Καταργείται το Κύπελλο Εκθέσεων και αντικαθίσταται από το Κύπελλο UEFA. Ως γνωστόν, στην διοργάνωση μετέχει η πρώτη στην βαθμολογία ομάδα της Θεσσαλονίκης, αφού στο Κύπελλο μετέχουν οι εκπρόσωποι των πόλεων που διοργανώνουν διεθνείς εκθέσεις.

1928: Η FIFA αποφασίζει στο Άμστερνταμ τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

1927: Οι Andre Lagache και Rene Leonard κερδίζουν τον πρώτο αγώνα 24 ωρών του Le Mans Grand Prix d’ Endurance με μέση ωριαία ταχύτητα 57.21 μιλίων.

1911: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του Indianapolis 500.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News