Παναθηναϊκός: Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχαιρέτησε με μία μαντινάδα
Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχώρησε από την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
«Ποτέ σου μην ξεχνάς τα πρώτα σκαλοπάτια, γιατί μ αυτά ανέβηκες εις τα ψηλά παλάτια». Δεν ήταν τα πρώτα, αλλά τα τελευταία λόγια του Γιώργου Βαρδινογιάννη, στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια. Ωστόσο, αυτή η κρητική μαντινάδα ήταν η πιο ενδεικτική της διάθεσης του «καπετάνιου», εκείνο το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Παιανίας.
Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Μαΐου του 2000, όταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης πυροδότησε μία… βόμβα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί δεν ήταν μία μέρα όπως οι άλλες, όταν ο μακροβιότερος πρόεδρος μιας ΠΑΕ, ένας παράγοντας που δραστηριοποιήθηκε από την απαρχή του επαγγελματισμού στο άθλημα το καλοκαίρι του 1979, ο εκπρόσωπος μιας από τις πιο ισχυρές οικογένειες της χώρας, γνωστοποίησε την απόφαση του να αποχωρήσει.
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή στον Παναθηναϊκό και στο σπορ. Με τα καλά και τα κακά του, ο «καπετάνιος» πρωταγωνίστησε στις φήμες και στις ιστορίες που ανέκαθεν συνόδευαν εξωαγωνιστικά την Α’ Εθνική. Άλλες ήταν αληθινές, άλλες είχαν ψήγματα αλήθειας και άλλες κινήθηκαν στη σφαίρα του φανταστικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Παναθηναϊκός Μπλούης στην πίστα με κομπρεσέρ, ο χορευτής Κόκκαλης, ο «παλιοξανθός» Ιωαννίδης
Το ξαφνικό κάλεσμα στην Παιανία
Ας επανέρθουμε στο πρωινό της 29ης Μαΐου του 2000. Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού ειδοποιήθηκαν εσπευσμένα από το Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ, να μεταβούν το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, γιατί ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επρόκειτο να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις. Πέραν τούτου, ουδεμία πληροφορία δόθηκε στους ρεπόρτερ, πέραν της επισήμανσης να μην απουσιάσουν.
Αμέσως, τα σενάρια και υποθέσεις φούντωσαν, με τους περισσότερους να εκτιμούν πως ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, θα ανακοίνωνε τον αντικαταστάτη του Γιάννη Κυράστα και ενδεχομένως να έλεγε κάτι για τη διαιτησία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο «διένυε» τα σκληρά χρόνια της «παράγκας» και η ομάδα του Γιάννη Κυράστα τη σεζόν 1999-2000, είχε χάσει τον τίτλο του πρωταθλητή έχοντας υποστεί ουκ ολίγες διαιτητικές αδικίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναθηναϊκός: Το θρίλερ της μεταγραφής Ζάετς στο κότερο του Βαρδινογιάννη
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός για όλους
Το μεσημέρι εκείνης της Δευτέρας, όλοι οι δημοσιογράφοι πήραν θέση στο κεντρικό κτίριο των εγκαταστάσεων της Παιανίας. Δεν περίμεναν πολύ, αφού ο Γιώργος Βαρδινογιάννης μπήκε στην αίθουσα λίγα λεπτά μετά το προγραμματισμένο ραντεβού. Τίποτα δεν πρόδιδε αυτό που θα ακολουθούσε, αφού ο «καπετάνιος» βάδισε με τον συνηθισμένο ρυθμό, είχε το γνωστό χαμόγελο και πείραξε κάποιους από τους ρεπόρτερ, όπως συνήθιζε. Κοινώς, είχε τη συμπεριφορά που τον είχαν μάθει οι δημοσιογράφοι για δύο δεκαετίες.
Κάπου εκεί τελείωσαν τα συνηθισμένα και άπαντες στο χώρο «πάγωσαν». «Αποχωρώ από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αυτή είναι η τελευταία μας συνάντηση. Ερχόμενος εδώ δεν το είπα σε κανέναν, ούτε στο ευρύτερο περιβάλλον μου. Το είχα προαναγγείλει από τη Νέα Υόρκη σε έναν συνάδελφό σας. Ήταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι θα φύγω μαζί με τον Κυράστα. Και αυτό κάνω. Αρκετά σάς κούρασα είκοσι χρόνια» ανέφερε με μία ανάσα ο «καπετάνιος» και για αρκετά δευτερόλεπτα, κανένας δεν κουνήθηκε καν. Οι πιο πολλοί αδυνατούσαν να πιστέψουν αυτό που μόλις είχαν ακούσει και το επεξεργάζονταν ξανά και ξανά.
«Θα κριθώ από την ιστορία»
Αφού έδωσε λίγο χρόνο (που φάνηκε ατελείωτος) στους παριστάμενους να χωνέψουν αυτό που τους είπε, ο «καπετάνιος» συνέχισε: «Είκοσι ένα χρόνια βρισκόμουν στο μικροσκόπιο. Κάποιοι με χρησιμοποίησαν ως άλλοθι για τις δικές τους αδυναμίες. Ίσως η αποχώρησή μου προβληματίσει κάποιους να αλλάξουν τη στάση τους. Τώρα θα ασχοληθώ με την οικογένειά μου. Όπως ήρθαν τα πράγματα, είτε έπρεπε να συμβιβαστώ είτε να αποχωρήσω. Δεν δέχομαι να κάνω συμβιβασμούς».
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δεν σταμάτησε εκεί. Ήταν… χείμαρρος εκείνη τη μέρα και ήθελε να τα βγάλει όλα από μέσα του, να απευθύνει μία ύστατη προειδοποίηση για τον επικίνδυνο δρόμο που έπαιρνε το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν είχα στόχο την κατάκτηση τροπαίων με οιονδήποτε τρόπο. Και ποτέ μου δεν χρησιμοποίησα τον Παναθηναϊκό ως μέσον πίεσης ή εμπορευματοποίησης. Αισθάνομαι υπερήφανος, που λόγω του Παναθηναϊκού η Ελλάδα εκπροσωπείται με δυο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι με τον δρόμο που έχει πάρει το ποδόσφαιρο δεν θα πάμε καλά. Με στενοχωρεί ο τρόπος που αναγκάστηκα να φύγω. Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Το ποδόσφαιρο αφορά τις επερχόμενες γενιές. Εν πάση περιπτώσει, η παρουσία μου στον Παναθηναϊκό δεν είχε ποτέ στόχο το όφελος. Τα έργα που βλέπετε δεν έγιναν με κλεμμένα λεφτά».
Στον επίλογο των 21 χρόνων στον Παναθηναϊκό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο «καπετάνιος» του Τριφυλλιού τόνισε πως θα κριθεί από την ιστορία: «Θα κριθώ από την ιστορία. Θα βρω χρόνο να πάω για ψάρεμα και στο βουνό. Και θα γράψω κάποτε τα απομνημονεύματά μου. Ο Παναθηναϊκός μαζί μου ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει στο εξής».
Στην τελευταία πράξη της παράστασης του, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχαιρέτησε τους δημοσιογράφους με τη μαντινάδα που παραθέσαμε στην αρχή του κειμένου. Ήταν το δικό του, ιδιαίτερο αντίο σε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του, το πιο γλυκό, όμορφο, έντονο. «Ποτέ σου μην ξεχνάς τα πρώτα σκαλοπάτια, γιατί μ αυτά ανέβηκες εις τα ψηλά παλάτια». Πρόφερε τις λέξεις με δυσκολίας, όντας έτοιμος να… σπάσει από τη συγκίνηση, βγήκε από την αίθουσα, ατένισε το βλέμμα του στις εγκαταστάσεις που έχτισε ο ίδιος, μπήκε στο αυτοκίνητο του και αποχώρησε. Το κεφάλαιο «Γιώργος Βαρδινογιάννης» μόλις είχε τελειώσει για τον Παναθηναϊκό…
Πολυνίκης και… Panathinaikos
Με τον «καπετάνιο» στο… τιμόνι, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε έξι φορές πρωταθλητής Ελλάδας, εννιά φορές Κυπελλούχος και πήρε τρία Σούπερ Καπ. Στο σύνολο, 18 τίτλοι σε 21 χρόνια, επίδοση που καθιστά τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ως τον μακροβιότερο και τον πολυνίκη παράγοντα στην ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Όμως, το καμάρι του Γιώργου Βαρδινογιάννη και το σήμα κατατεθέν επί των ημερών, ήταν ο… Panathinaikos. Ο Παναθηναϊκός εντύπωσε στο DNA του τις διακρίσεις στην Ευρώπη και απέκτησε τον ρόλο του Πρέσβη. Σε δύο περιπτώσεις, το Τριφύλλι άγγιξε την επανάληψη του άθλου του Γουέμπλεϊ το 1971, όμως αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1984-85 και του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1995-96.
Η προίκα του Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν η ακαδημία. Η πρώτη στην Ελλάδα που λειτούργησε με ευρωπαϊκά στάνταρ και παρήγαγε ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου. Η πιο ταλαντούχα και ικανή φουρνιά της, επάνδρωσε τον Παναθηναϊκό που διακρίθηκε στην Ευρώπη για μία τετραετία με διαδοχικές συμμετοχές στα προημιτελικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αποτέλεσε τη βάση της Εθνικής Ελλάδας, που κατέκτησε το Euro 2004.