Διαιτησία: Ανεξάρτητη από την ΕΠΟ με τη βούλα του κράτους

Την τροπολογία για την επαγγελματική διαιτησία φέρνει σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά η νομοθεσία για την επαγγελματική διαιτησία δεν είναι κάτι καινούργιο. Η καινοτομία, η τομή του Αυγενάκη είναι πως κόβει κάθε σύνδεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας με την ΕΠΟ και η ΚΕΔ θα είναι πλέον ανεξάρτητη λειτουργικά, διοικητικά, οικονομικά με δικό της προϋπολογισμό και θα ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και όχι από την ΕΠΟ, κατά παρέκκλιση των κανονισμών της ΕΠΟ. Ηδη ενημερώθηκαν χθες σχετικά η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ.

Την επαγγελματική διαιτησία προέβλεπε ο νόμος 2725 από το 1999 με το σχετικό άρθρο να αναφέρει τα εξής: «Με απόφαση του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, ύστερα από γνώμη  της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών και του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου  των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, καταρτίζεται Ειδικός κανονισμός ο οποίος  ρυθμίζει τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την Επαγγελματική διαιτησία».

Από το νόμο απαλείφεται το «απόφαση της οικείας ομοσπονδίας και μπαίνει το ΚΕΔ» για την οποία υπάρχει στο νόμο η εξής πρόβλεψη: «Ειδικά για άθλημα του ποδοσφαίρου Κ.Ε.Δ. είναι πλήρως ανεξάρτητη λειτουργικά, διοικητικά και οικονομικά, καταρτίζει ετήσιο προϋπολογισμό και είναι υπεύθυνη για διαχείρισή του. Ο προϋπολογισμός καλύπτει ιδίως τους μισθούς των μελών και των υπαλλήλων Κ.Ε.Δ., τις δαπάνες του προγράμματος εκπαίδευσης των διαιτητών, τις αμοιβές των αξιωματούχων αγώνα, τα οδοιπορικά και τα έξοδα διαμονής τους».

Διαιτησία στα πρότυπα της Αγγλίας και των προηγμένων χωρών

Αν και δεν αναφέρεται στο νόμο, προφανώς η ΚΕΔ θα εισπράττει από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα χρήματα που απαιτούνται για την λειτουργία της και θα πληρώνει τους επαγγελματίες διαιτητές.

Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου γίνεται λόγος για το πρότυπο της Αγγλίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών ώστε η διαιτησία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανδρών να γίνει επαγγελματική, να αναπτυχθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί, κατά πρότυπο των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, όπως η Αγγλία. Επισημαίνεται ότι η διαιτησία στην Ελλάδα διεξάγεται εδώ και μερικά χρόνια με ξένο αρχιδιαιτητή και ξένους διαιτητές. Η μετατροπή σε επαγγελματική θα βοηθήσει σταδιακά να αυτονομηθεί, καθώς οι διαιτητές Θα είναι επαγγελματίες. Εξάλλου, όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι επαγγελματίες (ποδοσφαιριστές, προπονητές), πλην των διαιτητών».

Η εφαρμογή είναι άμεση, δηλαδή, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News