Παναθηναϊκός: Κρίστιαν Γκανέα, ο μόνος μη Βάσκος που έπαιξε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο

Ο Κρίστιαν Γκανέα δεν κατάφερε να καθιερωθεί στο «Σαν Μαμές», όμως έχει ένα άλλο μοναδικό παράσημο στην κορυφαία βασκική ομάδα.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο τηρεί πιστά μία παράδοση 110 ετών, αφού από το 1912 μέχρι σήμερα, τη φανέλα της φορούν αποκλειστικά ποδοσφαιριστές που έχουν βασκική καταγωγή. Έστω και πιο μακρινή, αλλά είναι αναγκαίο να έχουν… ρίζα από τη Χώρα από των Βάσκων. Πρόκειται άλλωστε για μία πρακτική που την ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στον πλανήτη.

Ο Γκάνεα και ο δεύτερος… άγραφος κανόνας των Βάσκων που ελάχιστοι γνωρίζουν

Φυσικά, κάθε κανόνας έχει την εξαίρεση του. Ακόμα και ο πλέον αυστηρός, όπως αυτός που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα οι ιθύνοντες της Αθλέτικ. Γιατί υπήρξε ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος έπαιξε στο «Σαν Μαμές» χωρίς να έχει γονιδιακή σχέση με το βάσκικο DNA!

Ποιος; Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Κρίστιαν Γκανέα. O Ρουμάνος είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Αθλέτικ, ο οποίος κατέγραψε επίσημες συμμετοχές χωρίς να είναι Βάσκος.

Πως συνέβη αυτό; Γιατί ο Γκανέα πληρούσε έναν άλλο άγραφο κανόνα στο «Σαν Μαμές», ο οποίος είναι λιγότερο γνωστός και συμπληρώνει εκείνον της βασκικής καταγωγής. Ένας παίκτης μπορεί να παίξει στην Αθλέτικ, εάν έχει εκπαιδευτεί στο ποδόσφαιρο εντός των ορίων της Χώρας των Βάσκων!

Οι γονείς του Γκανέα εγκαταστάθηκαν στη βασκική πόλη Μπασάουρι, όταν εκείνος ήταν 11 ετών. Συνεπώς, ο Ρουμάνος διδάχτηκε τα βασικά του αθλήματος σε βασκικές ακαδημίες, προτού ενταχτεί στο ρόστερ της Αθλέτικ Μπιλμπάο, τον Ιούλιο του 2018. Στην περιοχή τον θεωρούσαν προϊόν του βασκικού ποδοσφαίρου, ώστε ο Γκανέα συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Εθνικής ομάδας των Βάσκων των 17, η οποία ωστόσο έχει ανεπίσημες δραστηριότητες.

Ο Γκανέα δεν μακροημέρευσε τον «Λάκκο των Λεόντων» και πρόλαβε να καταγράψει μόλις δύο επίσημες συμμετοχές. Στις 28 Νοεμβρίου του 2018, ο Ρουμάνος πέρασε ως αλλαγή στο 73’ στη θέση του Αντούριθ, στη νίκη της Αθλέτικ με 4-0 επί της Ουέσκα για τη φάση των «32» του Copa Del Rey. Λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου, ο Γκανέα άρχισε βασικός στην ήττα της ομάδας του με 3-0 από τη Λεβάντε για το πρωτάθλημα, και αντικαταστάθηκε στο 50’ λόγω τραυματισμού.

Ο Γκανέα δεν άφησε αγωνιστικά το αποτύπωμα του στο «Σαν Μαμές», όμως έμεινε στην ιστορία ως ο μόνος μη Βάσκος, που αγωνίστηκε στη μεγαλύτερη ομάδα της Χώρας των Βάσκων…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News