Για μια «γιούχα» στο Marcha Real ο δικτάτορας έβαλε «λουκέτο» στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα
Στις 14 Ιουνίου 1925, ένας φιλικός αγώνας ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και την Ζούπιτερ είχε ως αποτέλεσμα το δικτατορικό καθεστώς να κλείσει το γήπεδο των «μπλάου γκράνα» για έξι μήνες.
Όλα άρχισαν στο ημίχρονο, όταν η μπάντα του αγγλικού ναυτικού, που ήταν προσκεκλημένη στον αγώνα, έπαιξε τον βρετανικό ύμνο, που είναι γνωστός ως “Marcha Real” (δηλαδή Βασιλική Πορεία).
Οι 14.000 θεατές που βρέθηκαν στο Les Corts (τότε γήπεδο της Μπαρτσελόνα, που είχε εγκαινιαστεί τρία χρόνια πριν) χειροκρότησαν στο God Save the Queen και «σφύριξαν» στο “Marcha Real”. Το γεγονός δεν έμεινε κρυφό, ούτε ατιμώρητο.
Όταν έφτασε στα αυτιά του ο δικτάτορας Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, που κυβερνούσε τότε την Ισπανία και ήταν ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στους ξεροκέφαλους Καταλανούς, διέταξε να κλείσουν το γήπεδο και τα κεντρικά γραφεία της Μπαρτσελόνα για έξι μήνες.
Ο πρόεδρος και ιδρυτής του συλλόγου, ο Ελβετός Ζοάν Γκαμπέρ, προσπάθησε να αποτρέψει την τιμωρία. Ισχυρίστηκε ότι οι ταραχοποιοί δεν ήταν μέλη του κλαμπ, αλλά κάποιοι που αγόρασαν εισιτήριο.
Όμως, ο τοπικός κυβερνήτης, Μίλανς ντελ Μπος είχε βάλει την Μπαρτσελόνα στο στόχαστρο της εκκαθάρισης που είχε ξεκινήσει στην Καταλονία ήταν ανένδοτος και ο Ντε Ριβέρα του έκανε το χατίρι.
Η «αντιπατριωτική στάση» της Μπαρτσελόνα
Με τα πολλά η ποινή μειώθηκε στους τρεις μήνες, αλλά ο Γκάμπερ, που ήταν αφοσιωμένος στον καταλανικό εθνικισμό και την Μπαρτσελόνα, δεν άντεξε τον διωγμό της ομάδας και γύρισε στην Ελβετία.
Το κυβερνητικό διάταγμα που έβαζε λουκέτο στην Μπαρτσελόνα έκανε λόγο για «αντιπατριωτική στάση». Ο Ντε Ριβέρα υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός με την Καταλονία. Και ο κυβερνήτης της -από το 1921 έως το 1929- Μίλανς ντελ Μπος ακόμη πιο σκληρός: είχε κλείσει εφημερίδες, είχε επιβάλει λογοκρισία και τρομοκρατία.
Είχε άσχημο τέλος. Με την πτώση της δικτατορίας του Ντε Ριβέρα, το 1930, γύρισε στη Μαδρίτη. Στο μεταξύ η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση αποκατέστησε τις ελευθερίες στην Καταλονία την οποία προίκισε με συνταγματικά δικαιώματα.
Με την έκρηξη του Εμφυλίου το 1938, ο Μίλανς ντελ Μπος συνελήφθη και εκτελέστηκε στη Μαδρίτη.
1987: Η Εθνική Ελλάδος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket της Αθήνας νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση 103-101 με δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη στη λήξη της παράτασης. Πολύ μεγάλη εμφάνιση όλων των παικτών (Γκάλης 40 και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296, Φασούλας 12, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου, Σταυρόπουλος, Καρατζάς και Λινάρδος) και κίνηση-ματ του Πολίτη στον Gomelski. Με τον τίτλο αυτό η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς για πρώτη φορά στα ομαδικά αθλήματα.
2018: Πεθαίνει η σύζυγος του προέδρου της ομοσπονδίας άρσης βαρών και ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, Αναστασία. Από τις 3/1/2016 που είχε διαγνωστεί με όγκο στο κεφάλι, έδινε μάχη με τον καρκίνο. Προκειμένου να είναι στο πλευρό της, ο Πύρρος Δήμας, είχε εγκαταλείψει την πολιτική. Η εκλιπούσα υπήρξε παρουσιάστρια τηλεοπτικών αθλητικών εκπομπών στην κρατική τηλεόραση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»