Λάκης Γκλέζος - Τον έσωσε ο Αλαφούζος, τον κατέστρεψε η «Αλβανία»

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου 2007, έφυγε από τη ζωή στα 60 του χρόνια χτυπημένος από τον καρκίνο ο αμυντικός ογκόλιθος του Ολυμπιακού την δεκαετία του ΄70, Λάκης Γκλέζος.

Η ζωή του υπήρξε πολυτάραχη. Όπως όλοι οι μεγάλοι άσοι της εποχής ξεκίνησε κι αυτός από κάποια αλάνα. Στα Άσπρα Χώματα που έπαιζε τον πρόσεξε ο πρόεδρος του Ερμή Νικαίας, Παντελής Ορφανός. Ήταν τότε 14 χρονών και με τα γράμματα δεν τα πήγαινε πολύ καλά. Ο Ορφανός, που ήταν διευθυντής σε επαγγελματική σχολή, ανέλαβε να μεσολαβήσει στο σχολείο.

Δώρο μεταγραφής ένα ποδήλατο

Με αυτόν τον όρο υπέγραψε το δελτίο του και για δυο χρόνια έπαιζε κρυφά από τους δικούς του. Ο φορτοεκφορτωτής πατέρας του, ο «Τσάκαλος» όπως ήταν το παρατσούκλι του, δεν έβλεπε με καλό μάτι το γεγονός ότι παραμελούσε το διάβασμα. Τρέμοντας μη το μάθει ο μικρός, ζητούσε από τους δημοσιογράφους να μη γράφουν το όνομά του στις συνθέσεις του αγώνα!

Το καλοκαίρι του 1963 τον ζήτησε η Προοδευτική. Είπε το «ναι» με δέλεαρ ένα ποδήλατο. Στην Προοδευτική έκανε όνομα ως κεντρικός αμυντικός, έφτασε και στην Εθνική, ο πρώτος παίκτης της «Προ» που κατάφερνε να ντυθεί στα γαλανόλευκα.


Οι μεγάλες πόρτες είχαν ανοίξει. Το 1972 έκανε το όνειρο του πραγματικότητα να παίξει στον Ολυμπιακό. Με τον Βασίλη Σιώκο συνέθεσαν ένα ισχυρό αμυντικό δίδυμο στην ομάδα που σάρωσε τους τίτλους.

Στον δρα Χάρις με έξοδα Αλαφούζου

Οι ατυχίες άρχισαν το 1976. Τότε τραυματίστηκε σοβαρά κι έπρεπε να πάει στο Λονδίνο για να εξεταστεί από τον διάσημο δόκτορα Χάρις, ο οποίος είχε χειρουργήσει και τον Γιώργο Κούδα του ΠΑΟΚ. Τα έξοδα αυτού του ταξιδιού και της εγχείρησης ανέλαβε να καλύψει ο ένθερμος φίλος του Ολυμπιακού, Αριστείδης Αλαφούζος.

Η επέμβαση πήγε καλά και ο Γκλέζος επέστρεψε στα γήπεδα. Το 1979 πήρε μεταγραφή για την Καλλιθέα όμως λίγους μήνες αργότερα ένας νέος τραυματισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 32 του χρόνια.

Τον έπνιξε το «νερό του»

Αλλά οι ατυχίες συνέχισαν να τον χτυπούν. Ξαφνικά το 1981 παρέλυσε και υποχρεώθηκε να πάει στον Καναδά για θεραπεία. Πάτησε ξανά στα πόδια του και γύρισε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την επιχείρησή του (είχε τρία μαγαζιά αθλητικών ειδών).

Πήγαινε καλά μέχρι το 1997 που αποφάσισε να ανοίξει εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού στην Αλβανία. Έπεσε έξω και έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Δέκα χρόνια μετά πέθανε, συνέπεια επιπλοκών από τον καρκίνο που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο Γκλέζος διαμόρφωσε το 4-4 στον τελικό του Κυπέλλου 1976 ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News