Πρίμο Καρνέρα, ένας γίγαντας προστατευόμενος του Μουσολίνι και του Αλ Καπόνε

Ο Primo Carnera θεωρείται από πολλούς ένας εκ των κορυφαίων πυγμάχων στον κόσμο με αρκετούς θρύλους να τον ακολουθούν. Ο Ιταλός ήταν ένας γίγαντας 197 εκατοστών και σχεδόν 125 κιλών, ο βαρύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.. Οι φήμες τον ήθελαν να τρώει καθημερινά 19 τοστ, 14 αυγά, 300 γραμμάρια χοιρομέρι, μια φραντζόλα ψωμί και να πίνει δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι και τέσσερα ποτήρια γάλα. Αυτά για πρωινό. Μιλάμε για ένα παιδί που γεννήθηκε οκτώ κιλά.

Προφανώς και δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της ταινίας που σκηνοθέτησε το 2008, ο Ρέντζο Μαρτινέλι «Carnera: The Walking Mountain». Ήταν κάτι σαν βουνό που περπατούσε ο Ιταλός πυγμάχος.

Όταν πέθανε σε ηλικία 60 ετών, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έγραφαν για τον φοβερό Πρίμο Καρνέα με τις 88 νίκες -69 από αυτές με νοκ άουτ- σε 103 αγώνες από το 1928 έως το 1946. Κάποιοι είχαν… γράψει και για τον Μπενίτο Μουσολίνι και τον Αλ Καπόνε.

Πάλευε στο τσίρκο

O Καρνέρα γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του πολέμησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πρίμο μετακόμισε στη Γαλλία και άρχισε να εργάζεται σε ένα τσίρκο λόγω της σωματοδομής του. Αγωνιζόταν ενάντια στον ισχυρότερο άνδρα σε κάθε πόλη που πήγαινε το τσίρκο και δεν  έχασε ποτέ.

Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης τον ανακάλυψε ένας πρώην Γάλλος πυγμάχος και το 1930 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες. Εκεί έγινε θρύλος της κατηγορίας βαρέων βαρών.

Το 1933, ο Καρνέρα νίκησε με νοκ άουτ τον Αμερικανό Ernie Schaaf, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα πέθανε λόγω των τραυματισμών που υπέστη κατά τη διάρκεια του αγώνα. Την ίδια χρονιά ο Ιταλός ταξίδεψε στη Ρώμη για να κερδίσει τον Paulino Uzcudun μπροστά σε 70 χιλιάδες οπαδούς. Ένας από αυτούς ήταν ο Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Καρνέρα αρνήθηκε την αποζημίωση για τη νίκη. Μάλιστα φόρεσε ένα μαύρο πουκάμισο για να εκφράσει την εγγύτητά του με το φασιστικό καθεστώς.

Η σχέση με τον Μουσολίνι

Ο δικτάτορας άρχισε σύντομα να προωθεί την εικόνα του Carnera -εμπνέοντας ακόμα και τη δημιουργία του κόμικ Dick Fulmine- ως εκείνη του ιδανικού Ιταλού. Ο Μουσολίνι ήθελε να δείχνει ότι οι Ιταλοί είναι σωματικά ικανοί και ανώτεροι και βρήκε το τέλειο παράδειγμα στο Πρίμο. Ο Αρνάλντο Μουσολίνι, ο αδερφός του Μπενίτο, ορίστηκε επικεφαλής της ιταλικής επιτροπής πυγμαχίας εκείνη την περίοδο. Ο Ντούτσε θεωρούσε τον Καρνέρα το ιδανικό μοντέλο του ανίκητου Ιταλού και τα επόμενα χρόνια απαγόρευσε ρητά στον Τύπο να δημοσιεύσει φωτογραφίες του πυγμάχου όταν έπεφτε στο ταπί. Έτσι ο Καρνέρα έγινε ο εθνικός ανίκητος ήρωας. Η εικόνα του αξιοποιήθηκε σε κόμικς, αφίσες, δημοσιεύματα. Μετά την πτώση του φασιστικού καθεστώτος, οι παρτιζάνοι τον κατηγόρησαν ότι ήταν συνεργάτης του Μουσολίνι

Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας του Renzo Martinelli, «Carnera: The Walking Mountain», η κόρη του Giovanna Maria Carnera είχε πει: «…το φασιστικό καθεστώς τον επέλεξε ως σύμβολο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το καθεστώς χρησιμοποίησε τον πατέρα μου, όπως χρησιμοποίησε κάθε αθλητή εκείνης της εποχής. Ο μπαμπάς δεν ήταν ποτέ φασίστας και δεν ανήκε σε κανένα πολιτικό κόμμα».

Οι ΗΠΑ και ο Αλ Καπόνε

Ο Καρνέρα συνέχισε να αγωνίζεται στις ΗΠΑ. Εκεί πολλοί πίστευαν ότι οι επιτυχίες του είχαν να κάνουμε με τους δεσμούς του με τη μαφία. Θεωρήθηκε ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Αλ Καπόνε, του οποίου η επιρροή μπορεί να έπαιξε ρόλο στο στήσιμο των αγώνων του.

Μια από τις πιο ιστορικές μάχες του ήταν αυτή ενάντια στον Αφροαμερικανό Τζο Λούις. Για κάποιους στις ΗΠΑ ήταν μια ευκαιρία για αποκατάσταση την ισότητας σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχούσαν οι λευκοί.

Ο Τύπος στον Βορρά κάλυψε την εκδήλωση εστιάζοντας σε αυτό, ενώ στον Νότο ελάχιστα ασχολήθηκε. Την ίδια στιγμή, η κρίση στην Αβησσυνία -σημερινή Αιθιοπία-  είχε αρχίσει να ξεσπά κι ο κόσμος ήθελε ο Αφροαμερικανός να νικήσει τον Ιταλό. Ο Λούις έριξε με νοκ άουτ τον Καρνέρα σε έξι γύρους μπροστά στο πλήθος που παραληρούσε στο στάδιο Yankee.

Η καριέρα του Πριμο άρχισε να παρακμάζει και κατέληξε να ασχοληθεί με το wrestling και να εμφανιστεί σε κάποιες  ταινίες. Πέθανε στις 29 Ιουνίου -σαν σήμερα- του 1967 στη γενέτειρά του, το Sequals στην Ιταλία.

Το πέναλτι του Γκέκα

2014: Ο Φάνης Γκέκας αστοχεί στην εκτέλεση του 4ου πέναλτι και η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου χάνει από την Κόστα Ρίκα με 5-3 σε έναν αγώνα που στην κανονική διάρκεια και στην παράταση έληξε ισόπαλος 1-1 με γκολ του Παπασταθόπουλου. Στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας θα προκριθεί η Κόστα Ρίκα που με τη σειρά της θα αποκλειστεί από τους Ολλανδούς με 4-3 στα πέναλτι.

2008: Η Ισπανία κερδίζει την Γερμανία με 1-0 (33’ Fernando Torres) στον τελικό της Βιέννης και κατακτά το EURO 2008, που ολοκληρώνεται στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Η Ισπανία γίνεται μόλις η τρίτη χώρα που κατακτά τον τίτλο για δεύτερη φορά (πρώτη η Ρωσία με 3 και δεύτερη η Γαλλία με 2). Για την Γερμανία είναι η έκτη συμμετοχή σε τελικό, αριθμός ρεκόρ, με δεύτερη την Ρωσία με 4 συμμετοχές. Ο ισπανός David Villa με 4 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ο Ισπανός Luis Aragones, σε ηλικία 69 ετών και 337 ημερών, γίνεται ο γηραιότερος προπονητής σε τελικό EURO.

2005: Η UEFA ανακοινώνει ότι, για πρώτη φορά, θα διενεργεί ελέγχους doping και εκτός των αγώνων στην διοργάνωση του Champions League 2005-2006 για τις 32 ομάδες που θα περάσουν στη φάση των ομίλων. Αυτό σημαίνει ότι ένας παίκτης θα μπορεί να ελεγχθεί και πέραν των χρονικών ορίων του αγώνα, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που υιοθετήθηκαν από την 1η Ιουνίου, οι έλεγχοι αυτοί θα περιλαμβάνουν δείγματα αίματος και ούρων καθώς και ελέγχους ΕΡΟ.

2002: Ο Hakan Sukur σημειώνει το πιο γρήγορο γκολ σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν σκοράρει για την Τουρκία στα 10,89 δευτερόλεπτα απέναντι στη Νότια Κορέα για τα playoff του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Τουρκία θα νικήσει με σκορ 3-2.

Γκασπάροφ vs Sting

2000: Ο Γκάρι Κασπάροβ νικά τον τραγουδιστή Sting και 4 μέλη του συγκροτήματός του (τον κιθαρίστα Dominic Miller, τον πιανίστα Jason Rebello, τον τρομπετίστα Chris Botti και τον Russ Irwin που κάνει τα φωνητικά) σε 45 κινήσεις σε έναν αγώνα σιμουλτανέ στην αυλαία του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Σκάκι. Ο αγώνας διεξάγεται και μεταδίδεται από τα στούντιο της ABC-TV και προβάλλεται στην γιγανταία οθόνη της Times Square.

1990: Η Μαρία Χριστοφορίδου κατακτά 3 χρυσά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Τενερίφη.

1986: Η Αργεντινή κατακτά το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Μεξικού νικώντας στον τελικό τη Δυτική Γερμανία με 3-2 στο στάδιο Αζτέκα. Ο Άγγλος Gary Lineker, που μόλις 3 μέρες πριν την αναχώρηση της ομάδας του για το Μεξικό είχε σπάσει το αριστερό του χέρι και αναγκάστηκε να παίξει με ειδική επίδεση, ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.

1983: Επεισόδια και καταστροφές του ΟΑΚΑ στον τελικό του κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ (2-0). Ο ΓΓΑ Κίμων Κουλούρης δηλώνει πως το ΟΑΚΑ δεν θα ξαναδοθεί για ποδοσφαιρικό αγώνα ελληνικών ομάδων.

1982: Στον αγώνα μπαράζ που γίνεται στο Βόλο, ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό με 2-1 και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος. Ο αγώνας γίνεται επειδή οι δύο ομάδες έχουν ισοβαθμίσει στην κορυφή της βαθμολογίας και είναι ο δεύτερος τίτλος που κερδίζει ο Ολυμπιακός στο ίδιο γήπεδο.

1958: Η Βραζιλία κατακτά το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2, με 2 γκολ του Pele, 2 του Vava και 1 του Zagalo, μετέπειτα προπονητή της. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Γάλλος Just Fontaine με 13 γκολ.

1920: H ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης παίρνει βασιλικό τίτλο από τον Βασιλιά Αλφόνσο τον 13ο, αλλάζοντας το όνομά της από “Madrid Foot Ball Club” σε “Real Madrid” και προσθέτοντας το στέμμα στο σήμα της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News