Ο πρώτος τελικός στο ΟΑΚΑ: Το πρώτο ξύλο ΑΕΚτζήδων και ΠΑΟΚτζήδων σε τελικό Κυπέλλου και η απειλή του Κίμωνα Κουλούρη

Ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος του 1983 ήταν ο πρώτος που έγινε στο «Σπύρος Λούης» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μεταξύ σοβαρού κι’ αστείου, αποτέλεσε ένα… test event για ένα στάδιο για το οποίο τα ρεπορτάζ της εποχής έλεγαν πως τα καθίσματα είναι «άθραυστα» και ανθεκτικά. Θεωρητικά πάντα, διότι στην πράξη αποδείχθηκε το αντίθετο.

Το 1983, οι δυο Δικέφαλοι του Ελληνικού ποδοσφαίρου έφτασαν μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, και το «Σπύρος Λούης» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έμοιαζε το ιδανικό στάδιο για ένα «ματς – γιορτή» όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά σπάνια ως ποτέ βλέπουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην Ελλάδα, σε τέτοιο βαθμό που οι ποδοσφαιρικές «γιορτές» είναι αυτές που μας κάνουν εντύπωση και όχι τα ματς που περιλαμβάνουν επεισόδια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος τους. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα ήταν οι πρώτες Ελληνικές ομάδες που θα έπαιζαν στο ΟΑΚΑ, καθώς μέχρι τότε είχε χρησιμοποιηθεί για αγώνες της εθνικής και για τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών ανάμεσα σε Αμβούργο και Γιουβέντους, με νικητές του Γερμανούς.

Καταστροφές και επεισόδια πριν τον αγώνα

Τα πρώτα επεισόδια καταγράφηκαν πριν από την έναρξη του αγώνα, αρχικά από τους φίλους του ΠΑΟΚ, και ακολούθως συμμετείχαν και οι φίλοι της ΑΕΚ. Στα – εντυπωσιακά για την εποχή – μάτριξ του γηπέδου, είχε εμφανιστεί μήνυμα με το οποίο ζητήθηκε από τους φιλάθλους της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ να ηρεμήσουν. Μετά το μήνυμα στα μάτριξ, οι αρχηγοί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Βλάχος και Γιώργος Κούδας, απευθύνθηκαν μέσω μικροφώνων στους φιλάθλους. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, οι ζημιές στο στάδιο κοστολογήθηκα στα 3 εκ. δραχμές. Στην αναμέτρηση κόπηκαν 72.240 εισιτήρια.

Η ιστορική δήλωση του Κίμωνα Κουλούρη

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» είχε καταγράψει τα εξής «Από νωρίς συμπαγής μάζα οπαδών του ΠΑΟΚ έκανε θρύψαλα τζαμαρίες και παρμπρίζ αυτοκινήτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία και Καλογρέζα. Μετά, όταν έφτασαν στο βοηθητικό στάδιο έκαναν μεγάλες ζημιές και συγχρόνως αισχρές χειρονομίες στις αθλήτριες που γυμνάζονταν εκεί. Μέσα στο στάδιο ξήλωσαν καθίσματα προ του αγώνα και έσπασαν τον ένα πάγκο των αναπληρωματικών. Ο κ. Σαβράμης – διευθυντής σταδίου – προσπάθησε να ματαιώσει τη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά δεν ήταν δυνατόν και ο φωτεινός πίνακας έγραψε 100.000 δραχμές αποζημίωση για ζημιές στο στάδιο χρεώνεται ο ΠΑΟΚ». Ο τότε Γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κίμωνας Κουλούρης, απογοητευμένος από τα όσα έγινα, είχε δηλώσει: «Ποτέ πια το στάδιο σε ελληνικές ομάδες, αυτό ήταν το τέλος».

Το κιτρινόμαυρο κύπελλο με Βλάχο και Μαύρο

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ επικράτησε με 2-0, με τον Βαγγέλη Βλάχο να ανοίγει το σκορ στο 27′ και τον Θωμά Μαύρο να σκοράρει στο 81′. Πλην των επεισοδίων που έγιναν πριν την έναρξη του αγώνα, είχαν καταγραφεί επεισόδια και λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, με αφορμή την ακύρωση του γκολ του Γιώργου Κωστίκου στο 38′.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News