Πώς το «Citius, Altius, Fortius» Δομινικανού ιεροκήρυκα έγινε μότο των Ολυμπιακών Αγώνων
Σαν σήμερα: Πώς το «Citius, Altius, Fortius» ενός Δομινικανού ιεροκήρυκα έγινε μότο των Ολυμπιακών Αγώνων
Το «Citius, Altius, Fortius», δηλαδή «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά», είναι το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Aπευθύνεται σε όλα τα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος ενθαρρύνοντας ψυχολογικά τους αθλητές, αλλά και όσους συμμετέχουν στους αγώνες καλώντας τους να ενεργούν σύμφωνα με το πνεύμα των Αγώνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραολυμπιονίκες… απατεώνες. Το λάθος που έκαναν και «ξεσκεπάστηκαν»
Το συγκεκριμένο σύνθημα προτάθηκε το 1894 στη νεοσύστατη τότε ΔΟΕ, από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν. Δανείστηκε το ρητό από τον Γάλλο Δομινικανό ιερέα και υπέρμαχο του αθλητισμού Ανρί Ντιντόν. Το ανέφερε σε μια σχολική αθλητική διοργάνωση το 1881, κατά την οποία ο Κουμπερτέν ήταν παρών. Το σύνθημα ακούστηκε για πρώτη φορά στο στάδιο Colombes του Παρισιού κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και θεωρείται ότι συμπυκνώνει όλες τις αξίες του Ολυμπισμού.
Ο Henri Didon (1840-1900) ήταν ένας δημοφιλής Δομινικανός ιεροκήρυκας και δάσκαλος, γνωστός για τα συγκλονιστικά κηρύγματα του. Τα όσα έλεγε όμως, δεν κέρδιζαν πάντα υποστηρικτές. Μερικές φορές θεωρούνταν «πολύ σύγχρονος» και οι αμφιλεγόμενες απόψεις του κάποιες φορές του στοίχιζαν. Κάποτε εστάλη με δυσμενή μετάθεση στην Κορσική όπου έμεινε επτά χρόνια.
Ο αθλητισμός βασικό συστατικό ολοκληρωμένης εκπαίδευσης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O τρισέγγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που έγραψε τον ύμνο της ΑΕΚ
Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία το 1887, συνέχισε να κηρύττει και να γράφει και να ασχολείται με τη διακονία των νέων. Ως μαθητής υπήρξε εξαιρετικός αθλητής και είχε κερδίσει αρκετά μετάλλια στους Μαθητικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν έγινε διευθυντής σχολείου, εισήγαγε τον αθλητισμό ως βασικό συστατικό μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. Πίσω από την εξώπορτα του σχολείου αναγράφονταν τρεις λατινικές λέξεις. Citius, altius, fortius. Θεωρούσε ότι το citius («γρηγορότερο») σχετιζόταν με το μυαλό, με τις σπουδές, το altius (υψηλότερο) με την ανύψωση της ψυχής, με το μονοπάτι προς τον Θεό και το fortius (δυνατότερο) ήταν ο τομέας του σώματος, που διαμορφώνεται από τον αθλητισμό.
Ένας από τους φίλους του ήταν ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 7 Μαρτίου 1891, ο Pierre de Coubertin παρακολούθησε ομιλία που έδωσε ο Henri Didon σε μέλη αθλητικού συλλόγου.
«Citius, Altius, Fortius» για πρώτη φορά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβάστηκε στον Τιτανικό, δεν άφησε να τον ακρωτηριάσουν, έγινε Ολυμπιονίκης
Τότε ακούστηκε το «Citius, Altius, Fortius» με τον Δομινικανό ιεροκήρυκα να μιλά για την αυτοβελτίωση και την πειθαρχία μέσω του αθλητισμού. Στον Pierre de Coubertin άρεσε στη φράση του Didon, και τη χρησιμοποίησε ως επίσημο σύνθημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραουσιάζονοντάς την σαν σήμερα -5 Ιουλίου- το 1924, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού.
Νωρίτερα, στους πρώτους σύγχρονους διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, στην Αθήνα, ο Ντιντόν παραβρέθηκε ως θεατής, αλλά και ως ομιλητής. Στις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου η θέση του ήταν μεταξύ των επισήμων και δίπλα στους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου και στους εκπροσώπους του ξένου κλήρου. Στα πλαίσια των παραλλήλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο Ντιντόν μίλησε για τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (αρχαίους και σύγχρονους). Την ομιλία του παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Θ. Δηλιγιάννης.
Η αλλαγή που έκανε ο Louis Van Gaal
2014: Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης του αγώνα Ολλανδία – Κόστα Ρίκα (0-0) ο προπονητής των Ολλανδών Louis Van Gaal αλλάζει τον τερματοφύλακα Jasper Cillessen με τον Tim Krul για τη διαδικασία των πέναλτι, ο οποίος θα τον δικαιώσει απόλυτα αποκρούοντας 2 εκτελέσεις, στέλνοντας την Ολλανδία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Ένας άλλος Ολλανδός, ο Frantisek Fadrhonc είχε πάρει την ίδια απόφαση το 1978 στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με την ΚΠΡ και δικαιώθηκε.
2014: Η Τσέχα Petra Kvitova κατακτά το δεύτερο της τρόπαιο στο Wimbledon νικώντας στον τελικό την Καναδή Eugenie Bouchard με 6-3 6-0 σε 55 λεπτά. Η 20χρονη Bouchard έγραψε ιστορία αφού είναι η πρώτη Καναδή που φτάνει σε τελικό Grand Slam.
2009: Ο 27χρονος Ελβετός Roger Federer κατακτά τον 6ο του τίτλο στο Wimbledon όταν κερδίζει στον τελικό τον Andy Roddick με 5-7 7-6 (8-6) 7-6 (7-5) 3-6 16-14 σε 4 ώρες και 16 λεπτά. Αυτός είναι ο 15ος τίτλος του σε Grand Slam (6 Wimbledon, 3 Australian Open, 1 Rolland Garros, 5 US Open) ξεπερνώντας τους 14 του Pete Sampras.
Serena vs Venus
2003: Η Serena Williams κερδίζει την αδελφή της Venus στον τελικό του Wimbledon με 2-1 σετ. Είναι η έκτη φορά που οι αδελφές Williams αναμετρώνται σε τελικό Grand Slam (5-1 υπέρ της Serena).
1999: Ο 32χρονος φουνταριστός πολίστας, Τάσος Παπαναστασίου (324 διεθνείς συμμετοχές) ανακοινώνει την αποχώρησή του λόγω προβλημάτων υγείας.
1998: Ο Pete Sampras κερδίζει τον Igor Ivanisevic σε 5 σετ κατακτώντας το πέμπτο του Wimbledon ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των πέντε συνεχόμενων τίτλων του Bjorn Borg (1976-1980).
1997: Η Martina Hingis γίνεται η νεότερη αθλήτρια (15 ετών και 282 ημερών) όταν κερδίζει την Jana Novotna με 2-6, 6-3, 6-3 στο Wimbledon. Το ρεκόρ κατείχε η Lottie Dod που το 1887 είχε κερδίσει τον τίτλο σε ηλικία 15 ετών και 285 ημερών.
1992: Ο Νίκος Γκάλης τίθεται εκτός της ομάδας του Άρη δια στόματος του προέδρου Θεόφιλου Μητρούδη σε μια συνάντηση των δύο, η οποία οδηγεί στην αποχώρηση του πρώτου Έλληνα μπασκετμπολίστα από την ομάδα της Θεσσαλονίκης όταν ο Μητρούδης του ανακοινώνει ότι είναι εκτός αγωνιστικών πλάνων και του προτείνει εναλλακτικά να αναλάβει τις ακαδημίες του συλλόγου. Δέκα ημέρες αργότερα, ο Γκάλης θα μετακομίσει στην Αθήνα.
1986: Ο Νίκος Γκάλης σημειώνει ρεκόρ πόντων (53) με την Εθνική ομάδα στον αγώνα Ελλάδα-Παναμάς (110-81) για το Μουντομπάσκετ στη Σαραγόσα.
1986: Ξεκινούν οι πρώτοι “Αγώνες Καλής Θέλησης” στη Μόσχα.
Η ήττα της Βραζιλίας και οι αυτοκτονίες
1982: Επεισόδια και 14 αυτοκτονίες στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο Ντε Τζανέιρο με αφορμή την ήττα της Βραζιλίας από την Ιταλία με 3-2 στη Βαρκελώνη στο 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
1980: Τα αδέρφια John και Tracy Austin κερδίζουν τους Αυστραλούς Mark Edmonson και Dianne Fromholtz και γίνονται η πρώτη οικογενειακή ομάδα που κερδίζει το διπλό μικτό του Wimbledon μετά από το αντρόγυνο Leslie και Kitty Godfree το 1926.
1980: Ο Bjorn Borg κερδίζει με 3-2 τον John McEnroe στο τελικό του Wimbledon σε 3 ώρες και 55 λεπτά και κατακτά τον πέμπτο του συνεχόμενο τίτλο από το 1976.
1975: Ο Arthur Ashe γίνεται ο πρώτος έγχρωμος τενίστας που κερδίζει το Wimbledon όταν νικάει τον Jimmy Connors.
1969: Ο Αυστραλός Rod Laver γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά 4 τίτλους στο Wimbledon όταν κερδίζει τον συμπατριώτη του John Newcombe με 3-1.
1956: Παρασύρεται στην οδό Βασ. Σοφίας από λεωφορείο της γραμμής Πατησίων-Ερ. Σταυρού και σκοτώνεται ο 22χρονος Παναγιώτης Μαυραγάνης, δρομέας του Πανελληνίου Γ.Σ., νικητής των εφηβικών αγώνων Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας στα 800μ. την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
1947: O σέντερ Larry Doby γίνεται ο πρώτος έγχρωμος παίκτης στην American League στον αγώνα Cleveland Indians-Chicago White Sox (5-6). Αργότερα θα γίνει ο δεύτερος έγχρωμος προπονητής στην ιστορία της λίγκας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.
1902: Η Αυστραλία κερδίζει το ένα και μοναδικό test match που γίνεται στο Sheffield.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό