Πριν από τo Ζάππειο κολυμβητήριο, μαθηματικός έφερε θάλασσα στην Αθήνα αλλά... βρώμισε

Σαν σήμερα: Πρίν από τo Ζάππειο κολυμβητήριο, μαθηματικός έφερε θάλασσα στην Αθήνα αλλά… βρώμισε, 8 Ιουλίου, Αντώνιος Δαμασκηνός, λουτρά Δαμασκηνού.

Ήταν η 8η Ιουλίου –σαν σήμερα- 1940 όταν εγκαινιαζόταν το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο. Είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία της ΕΟΑ και είχε στοιχίσει 7,5 εκατομμύρια δραχμές.

Οκτώ χρόνια νωρίτερα, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1932, η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων είχε θέσει το σχετικό αίτημα. Η κατασκευή τελικά ξεκίνησε το 1938. Η Αθήνα απέκτησε πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, στην οποία διεξάγονταν όλοι οι αγώνες που μέχρι τότε γίνονταν στη θάλασσα.

Πάντως αρκετά χρόνια πριν, σχεδόν στο ίδιο σημείο κάποιος προσπάθησε να φέρει… θάλασσα στην Αθήνα. Γυρίζουμε πίσω στο 1882. Ο μαθηματικός, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας από την Τήνο, Αντώνιος Δαμασκηνός είχε τη φαεινή ιδέα να φέρει… θάλασσα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Λουτρά του Δαμασκηνού

Έφτιαξε ιδιόκτητα λουτρά, τα περιβόητα «λουτρά του Δαμασκηνού» για να δροσίσει τους Αθηναίους και να αυξήσει τα έσοδά του. Έφτιαξε δύο δεξαμενές, μία για άντρες και μια για γυναίκες, έβαλε ανάμεσά τους ξύλινες καμπίνες για να μην βλέπουν οι μεν τις δε και όλα ήταν έτοιμα. Χρειαζόταν μόνο νερό το οποίο έφερε από το Φάληρο με ατμοκίνητη αντλία και σωλήνες από σίδερο. Κάθε δεξαμενή είχε βάθος περίπου 1.5 μέτρο και η διάστασή τους ήταν ανάλογη της πλατείας Συντάγματος. Υπήρξε όμως κάτι που ο Δαμασκηνός δεν είχε προβλέψει. Πώς θα ανανέωνε το νερό.

Οι Αθηναίοι γέμιζαν τις πρώτες μέρες τα λουτρά όμως ακολούθησε ο προβληματισμός. Το νερό δεν ανανεωνόταν, δεν ήταν δροσερό και σιγά σιγά, γινόταν βρώμικο. Ο κόσμος άρχισε να αποφεύγει τα λουτρά ενώ λίγο αργότερα «χτύπησε» την Αθήνα η πανδημία του τύφου. Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι άδειαζαν τα νερά από τις δεξαμενές στον Ιλισό. Μόνο που επρόκειτο για θαλασσινό νερό, το οποίο χαλούσε του λαχανόκηπους που Αθηναίοι πότιζαν από τον ποταμό. Έτσι, απαγορεύτηκε από τον Δήμο να αδειάζουν οι δεξαμενές με αυτόν τον τρόπο.

Σιγά σιγά οι συγκοινωνίες βελτιώθηκαν και ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει στο Φάληρο και όχι στα λουτρά. Ο Δαμασκηνός καταστράφηκε οικονομικά. Έφυγε για λίγο στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και πέθανε το 1915 στο Πτωχοκομείο Αθηνών.

Ο Βαγγέλης Μόρας σταματά το ποδόσφαιρο

2021: Ο Λαρισαίος στόπερ Βαγγέλης Μόρας σε ηλικία 39 ετών ανακοινώνει το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Ο Μόρας ξεκίνησε την καριέρα του στους Αμπελόκηπους Λάρισας, από το 1991 μέχρι το 2001 έπαιξε στην ΑΕΛ και για δύο χρόνια αγωνίστηκε με τη φανέλα της Προοδευτικής. Από το 2003 μέχρι το 2007 φόρεσε τα χρώματα της ΑΕΚ για να βγει για πρώτη φορά στο εξωτερικό και να ταξιδέψει στην Ιταλία και τη Μπολόνια. Το 2011 πήγε στη Σουόνσι και το 2012 επέστρεψε στην γειτονική μας χώρα για την Τσεζένα. Η Ελλάς Βερόνα ήταν το «σπίτι» του από το 2012 μέχρι το 2016 και ο τελευταίος του σταθμός στο εξωτερικό ήταν η Μπάρι τη σεζόν 2016-2017. Επαναπατρίστηκε για τον Παναιτωλικό, και επέστρεψε στην πατρίδα του και την ΑΕΛ με τον τελευταίο σταθμό της πλούσια καριέρας του να είναι ο Απόλλων Λάρισας.

2018: Ο Ιρλανδός αστέρας των δύο τροχών, William Dunlop, χάνει τον έλεγχο της Yamaha YZF-R1 στο τούνελ της μήκους 2.9 μιλίων διαδρομής κατά τη διάρκεια των δοκιμών του αγώνα Skerries 100 κοντά στο Δουβλίνο και λίγο μετά το ατύχημα, υποκύπτει στα τραύματά του. Ο 32χρονος αναβάτης μετρούσε 108 νίκες στην καριέρα του, 4 εκ των οποίων στο North West 200, επτά στο Ulster Grand Prix ενώ είχε και πέντε βάθρα στο TT Isle of Man. Πρόκειται για μέλος οικογένειας με πολλές επιτυχίες στους δύο τροχούς, όμως με βαρύ τίμημα. Ο πατέρας του, Robert Dunlop, έχασε τη ζωή του πριν από δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια του North West 200 ενώ ο θείος του, Joey Dunlop, που κατέχει το ρεκόρ των 26 νικών στο TT Isle of Man σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια αγώνα στην Εσθονία, οκτώ χρόνια νωρίτερα.

2015: Ο Έλληνας πρωταθλητής των 110 μέτρων με εμπόδια Κώστας Δουβαλίδης τερματίζει πρώτος στη σειρά του και δεύτερος στο σύνολο με 13.33, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο μίτινγκ “Ιστβαν Γκιουλάι” στο Σεκεσφεχερβάρ της Ουγγαρίας. Ο αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα βελτίωσε το 13.34, που πέτυχε πρώτη φορά στις 20/7/2013 και ισοφάρισε πριν λίγα εικοσιτετράρα, στις 4/7 στο Diamond League στο Παρίσι. Η επίδοση του Δουβαλίδη, έχει μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως έγινε με αντίθετο άνεμο 1,2 μέτρα. Στην δεύτερη – λεγόμενη – γρήγορη σειρά νικητής ήταν ο Σεργκέι Σουμπένκοφ με 13.27 και δεύτερος ο Τζέισον Ρίτσαρτσόν με 13.35.

Η συμφωνία της Κούβας με τις ΗΠΑ

2000: Οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Κούβας και των ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία αθλητικής συνεργασίας για πρώτη φορά μετά το 1959. Η συμφωνία ορίζει την προώθηση κοινών προγραμμάτων προπόνησης και αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ουσιών στον αθλητισμό.

2000: Η Venus Williams γίνεται η πρώτη έγχρωμη αθλήτρια μετά την Althea Gibson το 1957 που κατακτά το Wimbledon όταν κερδίζει στον τελικό την Lindsay Davenport με 2-0. Με την αδερφή της Serena γίνονται οι πρώτες αδελφές που κατακτούν τον τίτλο στο διπλό γυναικών.

1999: Ο 20 φορές διεθνής Βραζιλιάνος Giovanni μεταγράφεται στον Ολυμπιακό έναντι του ποσού που αγγίζει τα 4 δις δρχ.

1997: Η Μαρία Χορς, επί σειρά ετών χορογράφος της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βραβεύεται για την προσφορά της στην Πνύκα από τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, πρόεδρο της ΔΟΕ. Μαζί της βραβεύεται και ο Αντώνης Τζίκας, πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής.

1995: Η Steffi Graf κερδίζει το 6ο πρωτάθλημα στο Wimbledon. Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι κερδίζει και τον τέταρτο τίτλο της στο US Open.

Και στο τέλος οι Γερμανοί

1990: Η Δυτική Γερμανία κατακτά το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου νικώντας την Αργεντινή με 1-0 με πέναλτι του Andreas Brehme στη Ρώμη. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Ιταλός Toto Scillaci με 6 γκολ.

1965: Πόρτες εκκίνησης χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στις ιπποδρομίες στην Αγγλία.

1912: Χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς κερδίζει ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με επίδοση 3.37. Δεύτερος, με 3.36 ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Platt Adams και τρίτος ο αδελφός του Benjamin Adams με 3.28. Η ημερομηνία είναι βάσει του Γρηγοριανού ημερολογίου, ενώ στη Ελλάδα ακόμη ισχύει το Ιουλιανό και καταγράφεται, σαν να έγινε στις 25/6.

1909: Ο πρώτος αγώνας επαγγελματικού μπέιζμπολ (μικρή κατηγορία) που διεξάγεται υπό το φως προβολέων.

1889: Ο John L. Sullivan κερδίζει με νοκ άουτ στον 75ο γύρο τον Jake Kilrain, στον τελευταίο αγώνα βαρέων βαρών με γυμνά χέρια που κρατάει 2 ώρες και 16 λεπτά στο Eichburg της Μασσαχουσέτης. Στο εξής, μπαίνουν σε εφαρμογή οι κανόνες του Μαρκησίου του Queensbury.

1805: Ο Αμερικανός Bill Richmond, ο πρώτος διάσημος πυγμάχος στην Αμερική, βγάζει νοκ-άουτ στον 26ο γύρο τον Jack Helmes στο Kilbury Wells της Αγγλίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News