Ζαν Μποροτρά, κορυφαίος τενίστας, πολέμησε κατά των Γερμανών, μέλος κυβέρνησης δοσίλογων
Σαν σήμερα: Ζαν Μποροτρά, κορυφαίος τενίστας, πολέμησε κατά τον Γερμανών, μέλος κυβέρνησης δοσίλογων, 17 Ιουλίου, τένις
Ο Ζαν Μποροτρά ήταν άνθρωπος των αντιθέσεων. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο με 19 τίτλους Grand Slam. Πολέμησε τόσο στον Α’ όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Γερμανών. Ωστόσο υπήρξε επίτροπος στην κυβέρνηση του Βισί, τη φιλογερμανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Γάλλο στρατάρχη και ήρωα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου Φιλίπ Πετέν στο ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, νοτίως του Λίγηρα, μετά την εισβολή της Γερμανίας και τη συνθηκολόγηση κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Μποροτρά έκανε μια τολμηρή απόδραση από γερμανική φυλακή για να βοηθήσει στην απελευθέρωση των συγκρατούμενων του.
Ο Jean Laurent Robert Borotra γεννήθηκε στο Μπιάριτς, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, στις 13 Αυγούστου 1898. Μικρός, έπαιζε ποδόσφαιρο, ράγκμπι και βασκική πελότα, ένα παιχνίδι ανάμεσα σε σκουός και τένις. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ηλικία 20 ετών, ασχολήθηκε σοβαρά με το τένις. Πήρε πτυχίο μηχανικού το 1922 από την L’Ecole Polytechnique.
Ήταν ένας από τους λεγόμενους «τέσσερις σωματοφύλακες», τους τέσσερις Γάλλους που κυριάρχησαν στο τένις τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Οι άλλοι τρεις ήταν οι Ερικ Μπρογκόν, Ενρί Κοκέτ, Ρενέ Λακόστ. Έφτασε μέχρι το Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Ήταν ο πρώτος τενίστας από μη αγγλόφωνη χώρα που κέρδισε στο Wimbledon, το 1924.
Τα χειροφιλήματα
Συνήθως φορούσε έναν μπλε μπερέ και ήταν διάσημος για την… παραχώρηση αμφισβητούμενων πόντων στους αντιπάλους του. Όταν στη διάρκεια αγώνων βρισκόταν κοντά στις εξέδρες, φιλούσε τα χέρια των γυναικών που βρίσκονταν σε αυτές. Μοίραζε λουλούδια στις γυναίκες που του ζητούσαν αυτόγραφο.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε ως λοχαγός στον Γαλλικό Στρατό και αργότερα ως Γενικός Επίτροπος για την Εκπαίδευση και τον Αθλητισμό στην κυβέρνηση των δωσίλογων του Βισί δίπλα στον Στρατάρχη Πετέν, ο οποίος από ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να γίνει συνεργάτης των Γερμανών.
Το 1942, ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει στη Βόρεια Αφρική για να ενταχθεί στη Λεγεώνα των Ξένων και στα στρατεύματα των Ελεύθερων Γάλλων του στρατηγού Ντε Γκολ, συνελήφθη από την Γκεστάπο. Οι Γερμανοί αφού του χορήγησαν «ορό αλήθειας», τον μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου τον έβαλαν στην απομόνωση για έξι μήνες. Έμεινε εκεί μέχρι που παρενέβη ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουστάβος Ε’, λάτρης του τένις και γνωστός του άλλου διάσημου παίκτη της εποχής, Ζαν Ρενέ Λακόστ. Τελικά μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στο κάστρο Ιτερ, στην Αυστρία.
Ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα της περιβόητης μάχης του συγκεκριμένου κάστρου, τη μόνη μάχη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία πολέμησαν μαζί Αμερικανικοί και αντιναζιστές Γερμανοί στρατιώτες της Βέρμαχτ. Ήταν στις 5 Μαΐου του 1945, πέντε μέρες μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, όταν αμερικάνικα τεθωρακισμένα απελευθέρωσαν το Σλος Ίτερ στο Τιρόλο. Ο Μποροτρά είχε πηδήξει τις προηγούμενες ημέρες από τα τείχη του κάστρου, είχε διασχίσει μια αρκετά μεγάλη απόσταση και είχε δώσει στους Αμερικανούς τις θέσεις των SS. Στη συνέχεια ζήτησε μια αμερικανική στολή και πολέμησε για να απελευθερώσει τους συγκρατούμενους του στο κάστρο. Μετά τον πόλεμο δικάστηκε για τη συμμετοχή του στη κυβέρνηση του Βισί και αθωώθηκε.
Ο Μοροτρά έμεινε επίσης στην ιστορία διότι ίδρυσε Διεθνή Επιτροπή Fair Play, αφιερωμένη στην προώθηση του αθλητικού πνεύματος διεθνώς. Το Παγκόσμιο Τρόπαιο Fair Play Jean Borotra απονέμεται μέχρι σήμερα. Μέχρι τα 60του έπαιζε τένις -κυρίως σε αγώνες διπλού- ενώ πέθανε σε ηλικία 95 ετών, στις 17 Ιουλίου -σαν σήμερα- 1994. Είχε κερδίσει με την Γαλλία έξι φορές το Κύπελλο Ντέϊβις (1927-32), ενώ άλλες τρεις φορές έπαιξε στον τελικό (1925,26,33). Ακόμη κέρδισε δύο φορές το Γουίμπλετον (1924,26), μία το Αυστραλιανό όπεν (1928) και μία το Ρολάν Γκαρός (1931).
Η απόσυρση του Περπέρογλου
2021: Ο Στράτος Περπέρογλου ανακοινώνει την απόσυρσή του από τα παρκέ σε ηλικία 37 ετών.
2015: Ο 25χρονος Γάλλος οδηγός της F1 Ζιλ Μπιανκί πεθαίνει υποκύπτοντας στα τραύματά του μετά από μάχη 10 μηνών. Στις 5/10/2014 κατά το Γιαπωνέζικο Grand Prix ο Μπιανκί έχασε τον έλεγχο της Marussia λόγω υδρολίσθησης και έπεσε πάνω σε έναν γερανό που είχε μπει στην πίστα για να απομακρύνει το μονοθέσιο του Σούτιλ στην στροφή 7.
2008: Ο Αυστραλός σκηνοθέτης και ηθοποιός και ανιψιός του αργυρού Ολυμπιονίκη του Μεξικό στα 200μ Peter Norman, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ “Salute”, αφιερωμένο στον θείο του και τις δραστηριότητές του μετά τους Ολυμπιακούς του Μεξικό, όταν ανέβηκε στο βάθρο φορώντας την κονκάρδα της Μαύρης Δύναμης, δίπλα στους John Carlos και Tommy Smith, που σήκωσαν τα χέρια τους φορώντας μαύρα γάντια. Μετά την επιστροφή του στην Αυστραλία, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική της Αυστραλιανής κυβέρνησης, που δεν συμπεριελάμβανε στο κράτος πρόνοιας τους αβορίγινους και στιγματίστηκε για την στάση του αυτή.
2000: Η Ισπανική Ομοσπονδία κάνει δεκτή την έφεση της Μπαρτσελόνα και ανακαλεί την ποινή αποκλεισμού ενός έτους από το Κύπελλο Ισπανίας που είχε επιβληθεί στον σύλλογο μετά την άρνησή του να παίξει στον ημιτελικό εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Ο Μπουντούρης στον Ολυμπιακό
2000: Ο Νίκος Μπουντούρης, ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έχει κατακτήσει και τις 3 ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, υπογράφει 2ετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και γίνεται ο τρίτος πρώην παίκτης του ΠΑΟ, μετά τους Radja και Οικονόμου, που μεταγράφεται στην ομάδα του Πειραιά.
1995: Πεθαίνει ο Juan Manuel Fangio, ένας από τους θρύλους της Φόρμουλα 1, σε ηλικία 84 ετών σε κλινική του Μπουένος Άιρες από πνευμονία.
1994: Η Βραζιλία κερδίζει το 15ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τέταρτο δικό της, νικώντας την Ιταλία με 3-2 στα πέναλτι (0-0) στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Η νίκη των Βραζιλιάνων αφιερώνεται από τους παίκτες στον Ayrton Senna που χάθηκε πρόσφατα. Πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσονται ο Βούλγαρος Stoichkov και ο Ρώσος Salenko με 6 γκολ ενώ το πέναλτυ που χάνει ο Roberto Baggio, θα εμπνεύσει, 4 χρόνια μετά, την διαφήμιση του ουίσκι Johnnie Walker με τίτλο “Roberto Baggio’s Walk 1994-1998”.
1979: Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγοράζει το 54% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Στη γενική συνέλευση της 4/7/79 έχει ιδρυθεί η ΠΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατομμυρίων (40.000 μετοχές) βάσει του νόμου 879/79 που υποχρεώνει όλα τα σωματεία να ιδρύσουν ΠΑΕ. Δύο εβδομάδες αργότερα την 1η Αυγούστου και με αφορμή την πρώτη “επαγγελματική” συγκέντρωση ο Απόστολος Νικολαϊδης θα παραδώσει την σκυτάλη στον “καπετάνιο” τον νέο πρόεδρο της ομάδας.
1979: Ο Sebastian Coe καταρρίπτει κατά 0.4 δευτερόλεπτα το 4χρονo παγκόσμιο ρεκόρ του John Walker στο μίλι με 3:48.95.
1964: Ο 18χρονος Ντράγκαν Τζαϊτς (Dragan Dzajic) κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Ομάδα της Γιουγκοσλαβίας εναντίον της Ρουμανίας. Θα χρησθεί διεθνής 85 φορές (τις περισσότερες στην ιστορία της εθνικής Γιουγκοσλαβίας) και θα σκοράρει 23 γκολ ενώ τον Νοέμβριο 2003 με αφορμή τα 100 χρόνια της ΟΥΕΦΑ θα βραβευθεί ως ο “Χρυσός Παίκτης” της Σερβίας και Μαυροβουνίου (πια) από την Ομοσπονδία της Χώρας του.
1912: Ιδρύεται η IAAF από εκπροσώπους 17 κρατών στη Στοκχόλμη και καταρτίζονται οι κανονισμοί του στίβου, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στους αγώνες και ο τρόπος αναγνώρισης των παγκοσμίων ρεκόρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο
- Μάικ Τζέιμς για Ιτούδη: «Είχα χάσει τον σεβασμό μου - Ο,τι κι αν έλεγε, σκεφτόμουν... 'σκάσε'»
- Βεζένκοφ: «Πιθανό το σενάριο να αλλάξει εθνική ομάδα ενόψει Eurobasket - Αυτή είναι η επικρατέστερη χώρα»
- ΠΑΕ Άρης: «Τι ακριβώς εννοείτε κ. Λανουά όταν λέτε touch»;
- Μπόμπι Μόροου: Ο λευκός Αμερικανός που συνέχισε την παράδοση του Όουενς