Παναθηναϊκός: Τα λεφτά από την Κίνα και ο Τρπισόβσκι έφεραν την άνοιξη στη Σλάβια

Σλάβια Πράγας: Τα λεφτά από την Κίνα και ο Τρπισόβσκι έφεραν την άνοιξη στην αντίπαλο του Παναθηναϊκού

Η τωρινή Σλάβια Πράγας δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός τον Αύγουστο του 2001, πριν από 21 χρόνια. Το Sportday.gr εξηγεί την αναμόρφωση μίας υπεραιωνόβιας κυρίας 130 ετών!

Πράγα, 8 Αυγούστου 2001. Ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Κυράστα αναζητεί την πρόκριση στους ομίλους του Champions League και πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σλάβια. Μαζί του «κουβαλούσε» τον τίτλο του ακλόνητου φαβορί, με την τσεχική ομάδα να προβάλλει ως το αουτσάιντερ.

Ένας συσχετισμός δυνάμεων που επιβεβαιώθηκε στο γήπεδο, με νίκες του Τριφυλλιού στην Πράγα με 2-1 και στην Αθήνα με 1-0. Άλλωστε, ήταν η εποχή που ο Panathinaikos μεσουρανούσε και εκείνη τη σεζόν έφτασε ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όταν και αποκλείστηκε από τη Μπαρτσελόνα.

Μετά από 21 χρόνια, ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να ξαναβρεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα του στην ίδια πόλη και στο γήπεδο. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (δηλαδή, ένα θαύμα από τη Σεντ Τζότζεφ του Γιβραλτάρ), στις 4 Αυγούστου η Σλάβια θα τον υποδεχτεί στο πρώτο ματς του Γ’ προκριματικού γύρου του Conference League και η ρεβάνς θα διεξαχθεί στο «Απόστολος Νικολαΐδης» μία εβδομάδα αργότερα, στις 11 Αυγούστου.

Οι ρόλοι έχουν αλλάξει

Σε αυτά τα 21 χρόνια, η κατάσταση έχει μεταβληθεί άρδην. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο ισχυρός στο ζευγάρι, όπως προκύπτει και από τη βαθμολογία της UEFA. Η αντίπαλος του έχει το προβάδισμα στη θεωρία και μόλις πέρυσι συμμετείχε μέχρι τα προημιτελικά της νεοσύστατης διοργάνωσης. Εκεί, αποκλείστηκε με ισοπαλία και ήττα από τη μετέπειτα φιναλίστ Φέγενορντ.

Η Σλάβια διάγει μία από τις πολύ καλές περιόδους στην ιστορία της, έχοντας κατακτήσει το νταμπλ στην Τσεχία το 2021, ενώ πέρυσι τερμάτισε δεύτερη και διακρίθηκε στην Ευρώπη.

Την τελευταία εξαετία έχει πάρει το πάνω χέρι στη χώρα της, ξεφεύγοντας από τη σκιά της συμπολίτισσας Σπάρτα. Σε αυτό το διάστημα, η προσεχής αντίπαλος του Παναθηναϊκού έχει κατακτήσει εφτά τίτλους: τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Ένας απολογισμός με συχνότητα υψηλή για τα δεδομένα της ομάδα

Κινέζος ιδιοκτήτης και νέος προπονητής

Η αναγέννηση της Σλάβια έχει ονοματεπώνυμο. Καταρχάς, η ιδιοκτησία της τσεχικής ομάδας ανήκει στην CITIC Group, ένα πάμπλουτο επενδυτικό fund από την Κίνα, που υπάγεται απ’ ευθείας στον Κινέζο πρόεδρο, Ντεγκ Ξιάο Πινγκ. Η Σλάβια που ανέκαθεν δυσκολευόταν οικονομικά, πλέον έχει λυμένο το πρόβλημα.

Στον πάγκο, η Σλάβια βρήκε τον αναμορφωτή της στο πρόσωπο της Γίντριχ Τρπισόβσκι. Ο 46χρονος Τσέχος ανέλαβε την ομάδα στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 και έκτοτε μεγαλουργεί μαζί της. Εκτός από τους εγχώριους τίτλους, την έχει μετατρέψει σε υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, οδηγώντας την στα προημιτελικά του Europa League τη σεζόν 2018-2019 και στους ομίλους του Champions League την επόμενη σεζόν

Μία κυρία ετών 130

Η Σλάβια έχει μακραίωνη ιστορία, με έτος ιδρύσεως το 1892. Πρόκειται για μία υπεραιωνόβια κυρία 130 ετών, μία από τις πιο ιστορικές του ποδοσφαίρου της Τσεχοσλοβακίας και μετέπειτα της Τσεχίας. Η Σλάβια αγωνίζεται στο “Φορτούνα Αρένα”, χωρητικότητας 20.800 θέσεων.

 

Οι τίτλοι της Σλάβιας χωρίζονται σε τρεις  περιόδους. Στην Τσεχία, πριν την ένωση με τη Σλοβακία που επέβαλλε η Σοβιετική Ένωση, η Σλάβια είχε 10 πρωταθλήματα. Αυτά τα επιτεύγματα δεν αναγνωρίζονται σήμερα από την τσεχική ομοσπονδία… Έπειτα, στην περίοδο της Τσεχοσλοβακίας, η Σλάβια στέφθηκε πρωταθλήτρια 13 φορές και Κυπελλούχος άλλες τρεις.

Μετά τη διάσπαση, στην Τσεχία η Σλάβια έχει κατακτήσει εφτά πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα. Τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια, δείγμα της ποδοσφαιρικής άνοιξης που έχει συντελεστεί στην ομάδα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News