Νίκος Ατματζίδης: Πώς έφερε τον Χατζηπαναγή στον Ηρακλή - Η κόντρα με Γουλανδρή με φόντο τη Σιβηρία

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε σήμερα (23/7) από τη ζωή ο Νίκος Ατματζίδης, εμβληματικός πρόεδρος του Ηρακλή, ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα τον Βασίλη Χατζηπαναγή.

Ο Ατματζίδης είχε δώσει συνέντευξη στο Metrosport πριν από πέντε χρόνια όταν ο Ηρακλής γιόρταζε τα 108 του χρόνια και εκεί μεταξύ άλλων αποκάλυψε πώς πήρε τον Χατζηπαναγή από την τότε ΕΣΣΔ και τον έντυσε στα κυανόλευκα.

Ο Μπλαχίν και ο Χατζηπαναγής

«Κάποια στιγμή, ένας ξάδερφός μου, ο μηχανουργός, Γιώργος Πολωνίδης που έμενε στην Τασκένδη μου στέλνει ένα γράμμα (γύρω στα Χριστούγεννα του 1974) και μου λέει ότι εκεί (σημ: Παχτακόρ) παίζει ένας καταπληκτικός παίκτης που τον λένε Χατζηπαναγή. Περίπου 15 μέρες μετά φθάνει ένα περιοδικό που ανέφερε τους 34 καλύτερους ποδοσφαιριστές της ΕΣΣΔ για το 1973. Στη θέση του έξω αριστερά είχε πρώτο τον Μπλαχίν και δεύτερο τον Χατζηπαναγή.

Αθόρυβα άρχισα τα ταξίδια, χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα. Ενας από τους ανθρώπους που τότε με βοήθησαν πολύ ήταν ο Ηρακλειδέας έμπορος, Νίκος Καραλής που ήταν ξάδερφος του Συνταγματάρχη, Ανδρέα Καραλή που είχε διατελέσει πρόεδρος του Ηρακλή. Λόγω του εμπορίου ο Νίκος είχε σχέση με την ΕΣΣΔ. Επρεπε να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα.

Ο Χατζηπαναγής είχε υπογράψει από την άνοιξη

Στην ΕΣΣΔ δεν ήξεραν τι είναι μεταγραφή. Τότε π.χ. έπαιρνε τηλέφωνο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και έλεγε σε μια ομάδα, “ο παίκτης θα πάει εκεί”. Επρεπε να ξεπεραστούν προβλήματα όπως π.χ. με τη βίζα του πατέρα του Βασίλη, του Κυριάκου για να έρθει στην Ελλάδα.

Ηρθανε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1975, ο Βασίλης όμως είχε υπογράψει από την προηγούμενη άνοιξη. Τότε, είχα το δελτίο στην τσέπη και ήμουν στη Μόσχα. Θα έμενα λίγες μέρες γιατί το αεροπλάνο πετούσε κάθε Σάββατο για την Ελλάδα.

Ο Γουλανδρής, το… πλάκωμα και η Σιβηρία

Εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός. Είχε στείλει τέλεξ στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας που έλεγε ότι “δίνουμε 10 εκ. για το δελτίο του Χατζηπαναγή”. Τους πληροφόρησαν ότι το δελτίο πλέον το έχω εγώ.

Με ψάξανε, με βρήκανε στη Μόσχα, “να σου κάνουμε το τραπέζι”, και μου είπανε: “Ο παππούς, ο Γουλανδρής δηλαδή, δίνει 10 εκατομμύρια για το δελτίο”. Εγώ κατάλαβα τι υπονόησαν και τους λέω: “Θα πλακωθούμε εδώ, θα μας στείλουνε στη Σιβηρία και δεν θα μας βρει κανείς”. Μου ζήτησαν συγνώμη και τελείωσε το θέμα»

Χατζηπαναγής εν δράσει: Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News