Αϊμορέ Μορέϊρα - Ο θρύλος της Βραζιλίας που απέτυχε στον Παναθηναϊκό

Ο προπονητής της Βραζιλίας στη θριαμβευτική πορεία της το 1962 στα γήπεδα της Χιλής ήταν ο Αϊμορέ Μορέϊρα. Το 1975 έκανε ένα μάλλον αποτυχημένο πέρασμα από τα μέρη μας. Πέθανε σαν σήμερα στις 25 Ιουλίου του 1998.

Ο Μορέιρα γεννήθηκε το 1912 στη Μιρασέμα, ένα προάστιο του Ρίο. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ως ακραίος μεσοεπιθετικός, αλλά κατέληξε να γίνει ένας καλός τερματοφύλακας. Έγραψε 32 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα για να αποσυρθεί το 1946 και να γίνει προπονητής.

Μετά την απόσυρση του Φέολα, του προπονητή που οδήγησε τη σελεσάο στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, ο Μορέιρα ορίστηκε διάδοχός του. 

O νέος κόουτς της Βραζιλίας ήταν πτυχιούχος της Γυμναστικής ακαδημίας, είχε μάθει τα μυστικά της προπονητικής δίπλα στον αδερφό του Ζεζέ, που ήταν ο τεχνικός της Βραζιλίας το 1954. Αγαπούσε τη μουσική και έπινε πολλούς καφέδες. Ως γυμναστής, του άρεσε να γυμνάζει ο ίδιος τους παίκτες του στην προπόνηση.

Ο Μορέιρα απέναντι στις παλιοσειρές της σελεσάο και η κατάκτηση του Μουντιάλ

Η Βραζιλία που θα έπαιρνε μέρος στο Μουντιάλ του 1962 ήταν σχεδόν η ίδια ομάδα που είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια κόσμου στα γήπεδα της Σουηδίας. Οι παλιοσειρές είχαν το κουμάντο και ο Μορέιρα ήταν μάλλον διακοσμητικό στοιχείο. Κλήθηκε να κάνει μόνο μία επιλογή. Αυτή του παρτενέρ το Ζόζιμο στα στόπερ. Προτίμησε τον αρχηγό της ομάδας του ’58 Μπελίνι, παρ’ ότι λόγω τραυματισμού είχε απουσιάσει από όλα τα φιλικά προετοιμασίας. Ο θιγμένος Μάουρο, που τον είχε αντικαταστήσει και ήταν η αλλαγή του το 1958, ξέσπασε όταν άκουσε την απόφαση του Μορέιρα. «Είμαι η βασική επιλογή κι αυτό δεν θα αλλάξει» είπε στον Μορέιρα, που υποχώρησε απαντώντας: «Στο είπα γιατί ήθελα να τσεκάρω το βαθμό της ψυχολογικής σου ετοιμότητας!».

Ο Μορέιρα έκανε πίσω κι όταν ο Ζαγκάλο δεν εκτελούσε στα ματς την εντολή του να μένει ψηλά. Ο σταρ της ομάδας (μαζί με τον Γκαρίντσα), μετά τον τραυματισμό του Πελέ στο δεύτερο παιχνίδι με την Τσεχοσλοβακία, πήρε την πρωτοβουλία να επιστρέφει και να μετατρέπεται το σύστημα σε 4-3-3 από το επιθυμητό για τον προπονητή του 4-2-4, καθώς έβλεπε τον 37χρονο αριστερό μπακ Νίλτον να μην έχει τις απαραίτητες αντοχές.

Η μοναδική, ουσιαστικά, πινελιά του Μορέιρα στο θρίαμβο του 1962 ήταν η επιλογή του Αμαρίλντο ως αντικαταστάτη του τραυματία Πελέ. Ο Αμαρίλντο πέτυχε τρία γκολ το τουρνουά, ένα από αυτά στον 3-1 επί της Τσεχοσλοβακίας στον τελικό.

Ο Μορέιρα, πάντως, έμεινε στην ιστορία ως παγκόσμιος πρωταθλητής, χωρίς μάλιστα τη βοήθεια του Πελέ. Ο τίτλος της Βραζιλίας το 1962 παραμένει ο τελευταίος back-to-back εθνικής ομάδας σε Μουντιάλ.

Η κόντρα με τον Δομάζο στον Παναθηναϊκό

Ο Μορέιρα έμεινε στον πάγκο της σελεσάο μέχρι το 1963, επανήλθε για μια διετία το 1967 και το 1975 ανέλαβε τον Παναθηναϊκό έπειτα από τρία χρόνια στην Μποαβίστα και την Πόρτο.

Η πρώτη του χρονιά δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Το Τριφύλλι έμεινε στην τέταρτη θέση, εκτός Ευρώπης, έντεκα πόντους πίσω από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ με σύστημα βαθμολόγησης 2-1-0. Υπό τις οδηγίες του ο Παναθηναϊκός πέτυχε 14 νίκες, 10 ισοπαλίες και ηττήθηκε 6 φορές.

Αν και στη σελεσάο το 1962 ο Μορέιρα ήταν μάλλον συμπληρωματικός, στον Παναθηναϊκό έβγαλε έναν ισχυρό χαρακτήρα κι ήρθε σε ρήξη με αρκετούς παίκτες της ομάδας, όπως τους Δομάζο, Ελευθεράκη και Γραμμό. Μάλιστα, ο Δομάζος είχε δηλώσει ότι επίτηδες ο Μορέιρα δεν τον είχε χρησιμοποιήσει σε ένα παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ για να ευνοηθούν οι Θεσσαλονικείς και να πάρουν το πρωτάθλημα σε βάρος της ΑΕΚ.

Οι πράσινοι είχαν παραχωρήσει ισοπαλία, 1-1, σε εκείνο το παιχνίδι. Η διοίκηση κάλεσε σε απολογία τον αρχηγό και τον τιμώρησε. Αργότερα ο Δομάζος, το συμβόλαιο του οποίου έληγε εκείνη τη χρονιά, ανασκεύασε κι ενώ ο Λουκάς Μπάρλος, πρόεδρος της ΑΕΚ είχε επιχειρήσει να κυνηγήσει την υπόθεση. Για την ιστορία ο Δομάζος δεν έπαιξε αργότερα ούτε στο ματς με την ΑΕΚ.

Κατά τη θητεία του Μορέιρα ο εσωτερικός κανονισμός προέβλεπε πως θα έπρεπε οι παίκτες να είναι στο σπίτι τους στις 11 το βράδυ. Τα αστέρια της ομάδας, όμως, και γνωστοί νυχτοπερπατητές στα κοσμικά στέκια της εποχής, δεν υπάκουαν.

Το τέλος της ελληνικής περιπέτειας

Παρά την αποτυχημένη σεζόν, ο Βραζιλιάνος έμεινε και την επόμενη χροιά. Ξεκίνησε με 3 νίκες και 2 ισοπαλίες. Η σχέση με τον Δομάζο είχε φτάσει στην κόψη του ξυραφιού. «Ή αυτός ή εγώ» φέρεται να είχε είπε ο «στρατηγός» Δομάζος στη διοίκηση από τον περασμένο Μάρτιο. Στις 7 Νοεμβρίου του 1976 ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας του Μορέιρα με τον Τριφύλλι. Έναν μήνα αργότερα τον διαδέχτηκε ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, που έκανε την ανατροπή και έστεψε τον ΠΑΟ πρωταθλητή.

Ο Μορέιρα γύρισε στη Βραζιλία και συνέχισε να ασκεί την προπονητική μέχρι το 1984. Άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του τα οποία επιδεινώθηκαν το 1998. Νοσηλεύτηκε σε  νοσοκομείο του Σαλβαδόρ, όπου εξέπνευσε στις 25 Ιουλίου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News