The Karpet Show: Ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν, ο ΠΑΟΚ του Μπότο και το απόλυτο χάος!

Ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που αποκλείστηκε φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι ο Αρης η πρώτη που πέρασε γύρο.

Στο μέτωπο του UEFA Conference League θα δούμε από τις ελληνικές ομάδες πολλά και διάφορα καθώς την άλλη εβδομάδα ξεκινάνε και οι υποχρεώσεις του ΠΑΟ. Αλλά είναι απίθανο να δούμε άλλο αποκλεισμό σαν αυτόν του ΠΑΟΚ. Που δεν ήξερε ούτε τι ομάδα είχε αντίπαλο, ούτε τι ήθελε να κάνει στο γήπεδο και στα δυο ματς.

Έναν φορ χρειαζόταν  

Πέρυσι ο ΠΑΟΚ έφτασε ένα βήμα από τον ημιτελικό του UEFA Conference League κι αποκλείστηκε κάνοντας ένα μεγάλο ματς στη Θεσσαλονίκη κόντρα στην Ολιμπικ Μαρσέιγ: η προσπάθειά του είχε αναγνωριστεί από το σύνολο των οπαδών του που του χάρισαν στο φινάλε του ματς ένα τεράστιο χειροκρότημα. Μια ομάδα που φτάνει κοντά σε ένα ευρωπαϊκό ημιτελικό (έστω στο UEFA Conference League…) προφανώς δεν είναι για πέταμα: ενίσχυση χρειαζόταν.

Που; Πρώτα από όλα στη θέση του σέντερ φορ – πέρυσι, σε μια χρονιά που ο ΠΑΟΚ σκόραρε πολύ και στο πρωτάθλημα και στις υπόλοιπες διοργανώσεις που πήρε μέρος, τα φορ του (ο Ακμπομ, ο Τσόλακ, ο Ολιβέιρα και ο Σφιντέρσκι που έφυγε τον Ιανουάριο) σκόραραν ελάχιστα. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε κάτι αληθινά απίθανο: να έχει κάνει καμιά δεκαριά μεταγραφές και φορ αξιόπιστο να έχει μόνο τον Ολιβέιρα, που όμως έρχεται από μια χρονιά απουσίας και είναι λογικό να έχει και φέτος προβλήματα τραυματισμών. Ο ΠΑΟΚ που έπρεπε να πάρει ένα αξιόπιστο σέντερ φορ πριν αρχίσουν οι μεταγραφές του (που λέει ο λόγος) δεν κατάλαβε αυτό το τόσο προφανές. Και στα ματς με τη Λέφσκι έπαιξε με τον Κούτσια και τον Νάρεϊ, που παρά τη μεγάλη του προσπάθεια μόνο φορ δεν είναι.

Ελειπε οποιοδήποτε σχέδιο

Πάμε παρακάτω. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου είπε στο τέλος του ματς ότι ο ΠΑΟΚ αποφάσισε ένα χτίσιμο από την αρχή και θα χρειαστεί χρόνο. Πολύ σωστά. Κοίταξα ωστόσο από περιέργεια πόσοι παίκτες από αυτούς που έπαιξαν πέρυσι στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στο ματς – τελικό με την Μαρσέιγ λείπουν: όλοι κι όλοι είναι τρεις, ο Ακπομ, ο Πασχαλάκης και ο Κρέσπο. Το να φύγει ο Κρέσπο το καταλαβαίνω: οι άλλοι δυο αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να αποχωρήσουν. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη τις απορίες κι ας σταθούμε σε αυτό που είδαμε: δεν αρκούσαν άραγε οκτώ βασικοί του περσινού ΠΑΟΚ (συν τρεις νεοφερμένοι…) για να αποκλείσει ο ΠΑΟΚ τη Λέφσκι Σόφιας, δηλαδή μια ομάδα που τερμάτισε τέταρτη στο βουλγάρικο πρωτάθλημα κι έπαιξε σε δυο ματς με ένα σωρό απουσίες;  Εγω λέω ναι. Αρκεί να υπήρχε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των προκριματικών. Που έλειπε παντελώς.

Προέκυψε ένα χάος

Ο ΠΑΟΚ φέτος το καλοκαίρι είναι σαν να έχει δυο ομάδες. Η μία είναι του Λουτσέσκου κι αποτελείται από τους περσινούς πάικτες. Η άλλη του Μπότο που θέλει να χτίσει μια καινούργια ομάδα. Και οι δυο αυτές ομάδες είναι ημιτελείς. Αυτή του Λουτσέσκου αποτελείται από παίκτες που είτε άργησαν να μπουν στην προετοιμασία (Μπίσεσβαρ), είτε έχουν θέματα με τα συμβόλαια (Κούρτιτς), είτε ήταν να φύγουν κι έμειναν χωρίς να καταλάβει κανένας γιατί (Σβαπ), είτε είναι με τις βαλίτσες στο χέρι γιατί τους έχουν πει πως θα φύγουν (Ντούγκλας Αουγκόστο), είτε υπάρχουν αλλά δεν παίζουν και είναι σαν να μην υπάρχουν (Ελ Καντουρί, Μουργκ). Η άλλη ομάδα, αυτή του Μπότο, είναι βασικά γεμάτη από παίκτες που ακόμα ψάχνονται – δεν βιάζομαι να κρίνω κανένα αλλά δυο τρεις από τους νεοφερμένους είναι χειρότεροι από αυτούς που υπήρχαν στις θέσεις τους.

Όπως και να έχει, όταν η κατασκευαστική λογική του νέου χτισίματος είναι αυτή, προκύπτει χάος! Και το χάος αυτό εκμεταλλεύτηκε η Λέφσκι που σε δυο ματς πέτυχε δυο (από τα συνολικά τρία γκολ) από λάθη αμυντικών απερίγραπτα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την αδυναμία της διαχείρισης της πίεσης: ο Κάργας στο πρώτο ματς και ο Λύρατζης στο δεύτερο κάνουν λάθη που οφείλονται στην ανασφάλεια – ο πρώτος μάλλον ακόμα δεν έχει καταλάβει γιατί τον πήραν στον ΠΑΟΚ, ο δεύτερος έχει δυο τρεις αντιπάλους για την ενδεκάδα και θέλει να δείξει ότι αξίζει τη θέση. Μια μικρή παρηγοριά και για τους δυο είναι ότι ανάλογα λάθη έχουν κάνει πρόσφατα ο Κρέσπο (πέρυσι με τη Μαρσέιγ), ο Βαρέλα (κάποτε με την Μπενφίκα), ο Μιχαηλίδης (που σκότωσε τον ΠΑΟΚ με ένα αυτογκόλ κόντρα στην Κρασνονταρ). Αλλά δεν είναι δυστυχώς αυτό παρηγοριά και για τον ΠΑΟΚ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News