Ζουλιέν Φουρνιέ: Ο Ολυμπιακός και η εμπειρία σε μεγάλα πρότζεκτ

Ο Ολυμπιακός φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Ζουλιέν Φουρνιέ για τη θέση του τεχνικού διευθυντή και το sportday.gr… σκαλίζει λίγο περισσότερο το βιογραφικό του Γάλλου παράγοντα.

Ο Ζουλιέν Φουρνιέ βρίσκεται, όπως αποκάλυψαν γαλλικά ΜΜΕ, σε συζητήσεις με τον Ολυμπιακό για το πόστο του αθλητικού διευθυντή των πρωταθλητών της Super League και μάλιστα τις τελευταίες ώρες οι δύο πλευρές εμφανίζονται να βρίσκονται πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία. 

Η αξία του 48χρονου Γάλλου μπορεί να παρουσιαστεί σε πολλά επίπεδα. Αφενός στην άριστη γνώση της γαλλικής αγοράς και αφετέρου στην ευρεία άποψή του για το διοικητικό κομμάτι του αθλήματος, αφού έχει διατελέσει γενικός γραμματέας στη Μαρσέιγ (2009), πρόεδρος στο Στρασβούργο (2009-10), γενικός διευθυντής στη Νις (2011-19) και διευθυντής ποδοσφαίρου στην ομάδα της γαλλικής Ριβιέρα (2019-2022).

Ο Φουρνιέ έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή που μπορεί να πάρει παίκτες στην τιμή που εκείνος θεωρεί σωστή, ενώ στη Γαλλία υπογραμμίζουν και την ικανότητά του να βρίσκει καλούς προπονητές για τις ομάδες που θέλει να «χτίσει».

Η δουλειά στα μεγάλα πρότζεκτ

Από το 2019 όταν και επέστρεψε στη Νις, όμως, απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία στη νέα μορφή των φιλόδοξων πρότζεκτ του ποδοσφαίρου – στη συνεργασία μεταξύ ομάδων που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Τότε η Νις πέρασε στα χέρια του του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Σερ Τζιμ Ράντκλιφ, ιδιοκτήτη της εταιρίας χημικών INEOS. Η INEOS πέραν της Νις, ελέγχει την Λωζάνη, έχει κορυφαίες ομάδες ποδηλασίας (INEOS Brigadiers) και ιστιοπλοΐας, ενώ κατέχει και ποσοστό στην Mercedes της Formula 1.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά πρότζεκτ στον κόσμο και σαφώς στην ιστορία των σπορ, μαζί μ’ αυτά του City Football Group και της Red Bull.

Όλα αυτά τα «κομμάτια» του παζλ συνεργάζονται σε ανταλλαγή πληροφοριών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης, ενώ σαφώς πιο στενή είναι η συνεργασία των δύο ποδοσφαιρικών συλλόγων. Ο Φουρνιέ επέβλεπε και τα δύο πρότζεκτ.

Ο συνδυασμός χρειάζεται λεπτομερή προγραμματισμό και μεγάλο συντονισμό προκειμένου να λειτουργήσουν κατάλληλα όλοι οι οργανισμοί και η θέση απαιτεί εμπειρία σε πολλά πόστα, αφού οι προκλήσεις διαχείρισης μέρους ενός τόσο φιλόδοξου πρότζεκτ παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις σε καθημερινή βάση.

Μετά το τέλος της περασμένης σεζόν όπου η Νις δεν τα πήγε όσο καλά θα ήθελε, ο Φουρνιέ αντιλήφθηκε ότι ο κύκλος του έκλεισε. Στόχος του ήταν να βοηθήσει το κλαμπ στο τρέχων μεταγραφικό «παράθυρο», αλλά οι διαφορές του με τον πρόεδρο Ζαν-Πιέρ Ριβέρ ήταν μεγάλες και η φθορά μετά από χρόνια έφερε την αλλαγή σελίδας στην καριέρα του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News