Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς: Έχετε καταλάβει με ποιον άνθρωπο έχει ραντεβού η Super League για τη διαιτησία;

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει στη SportDay της Τετάρτης 24 Αυγούστου για τη συνάντηση της Super League με τον πρώην πρόεδρο της Premier League, Ντέιβιντ Ρίτσαρντς και εκφράζει μια σημαντική απορία…

Η Σουπερλίγκα έκανε γνωστό πως θα ‘ρθει σήμερα στην Αθήνα ο πρώην πρόεδρος της Πρέμιερ Λιγκ κ. Ντέιβιντ Ρίτσαρντς με σκοπό να μιλήσει με εκπροσώπους ελληνικών ΠΑΕ για την δημιουργία της επαγγελματικής διαιτησίας στη χώρα μας. Ο Ρίτσαρντς, που θα έχει μαζί του και συνεργάτες του, επιμελήθηκε το σχετικό project στην Αγγλία πριν από 14 χρόνια.

Επί της ευκαιρίας να θυμίσω μερικά πράγματα. Στην Αγγλία η διαιτησία ανήκει στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από εκχώρηση που της έχει γίνει από την ομοσπονδία – την εκχώρηση απαίτησε το 2007 η αγγλική κυβέρνηση.

Την διοικεί μια τριμελής επιτροπή που ανακοινώνει ποιοι θα είναι οι διαιτητές των αγώνων συνήθως ανά τρίμηνο. Οι ορισμοί δε γίνονται κάθε εβδομάδα, αλλά τρεις φορές στη σεζόν. Οι διαιτητές γνωρίζουν από μήνες το πρόγραμμά τους ώστε να γυμνάζονται να προσέχουν την διατροφή τους και τα κιλά τους και να εμφανίζονται σε άριστη κατάσταση.

Για την τιμιότητα τους και τις ικανότητές τους εγγυάται η ίδια η Λίγκα, δηλαδή ο φορέας που τους πληρώνει: οι διαιτητές επιλέγονται και υπογράφουν επαγγελματικά συμβόλαια στα οποία υπάρχουν του κόσμου οι ρήτρες που αφορούν την παράλληλη απασχόλησή τους, την ασφάλισή τους κτλ.

Κάθε συμβόλαιο είναι ατομικό και προσαρμοσμένο στον κάθε διαιτητή ξεχωριστά διότι άλλη συμφωνία μπορεί να γίνει με ένα που δουλεύει στα σώματα ασφαλείας πχ κι άλλοι με κάποιο ελεύθερο επαγγελματία.

Η Πρέμιερ λίγκ είναι πολύ σκληρή και απέναντι σε όσους ασκούν κριτική στους διαιτητές: όποιος τους αμφισβητεί είναι σαν να αμφισβητεί το κύρος του ίδιου του πρωταθλήματος και των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό. Κι όποιος περνά τα όρια της κριτικής τιμωρείται όπως κι αν λέγεται: έχουν τιμωρηθεί με τεράστια πρόστιμα ακόμα και μύθοι όπως ο Σερ Αλεξ, ο Βενγκέρ, φυσικά ο Μουρίνιο κτλ.

Αναρωτιέμαι τι από όλα αυτά μπορεί να γίνει εδώ…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News