Ολυμπιακός: Eκεί που «έσβησε» ο Καζαντζάκης, στην «ανεμοδαρμένη» και στην «πράσινη πόλη»

Τα τρία ταξίδια του Ολυμπιακού σε Μπακού, Φράιμπουργκ και Νάντη. Επίσης, τα τρια γήπεδα στα οποία θα παίξει στους ομίλους του Europa League.

Στο Μπακού -εκεί παίζει η Καραμπάγκ-, η αλλιώς «ανεμοδαρμένη πόλη», στο Φράιμπουργκ, το οποίο «έσβησε» ο Νίκος Καζαντζάκης και στην «πιο κατοικήσιμη πόλη της Ευρώπης», τη Ναντ θα ταξιδέψει ο Ολυμπιακός για τους αγώνες του στους ομίλους του Europa League.

Το sportday.gr σας… ταξιδεύει σε Μπακού, Φράϊμπουργκ και Νάντ και σας ξεναγεί στα τρία γήπεδα που θα παίξουν οι ερυθρόλευκοι.

Μπακού, ανεμοδαρμένη πόλη

Η Καραμπάχ μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετέφερε την έδρα του συλλόγου στο Μπακού την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με την απογραφή του 2015 η πόλη έχει 2.225.800 κατοίκους. Βρίσκεται στις νότιες ακτές της χερσονήσου Αμπσερόν της Κασπίας και αποτελείται από την κεντρική (νέα πόλη) και την παλαιά πόλη.

Η ίδρυση της πόλης ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ.. Το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Η πόλη είναι η γενέτειρα του σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ. Είναι η ανατολικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης και μία από τις ανατολικότερες πόλεις της.

Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης είναι ο Πύργος Maiden. Έχει ύψος 29 μέτρα, είναι φτιαγμένος από πέτρα και αποτελεί το αρχιτεκτονικό σύμβολο του Μπακού.

Το όνομα Μπακού θεωρείται ότι προέρχεται από το αρχαίο περσικό όνομα της πόλης,‎ Μπαντ-κουμπέ, που σημαίνει «ανεμοδαρμένη πόλη»

Όντως, η πόλη είναι γνωστή για τον δριμύ χειμώνα, τις έντονες χιονοθύελλες, και τους θυελλώδεις ανέμους, γεγονός που που αντανακλάται και στο προσωνύμιο της πόλης καθώς καλείται η «πόλη των ανέμων».

Το Αζερσούν Αρένα

Η ομάδα παίζει στην «Αζερσούν Αρένα» (5.800 θεατών) αλλά στην Ευρώπη χρησιμοποιεί το «Μπαχράμοφ» (31.200). Το Tofiq Bahramov Republican Stadium είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων, to

Xτίστηκε το 1951. Η κατασκευή του ξεκίνησε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1939, αλλά σταμάτησε λόγω του πολέμου. Όταν ξανάρχισε η κατασκευή του, ολοκληρώθηκε από Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Αρχικά το στάδιο πήρε το όνομά του από τον Ιωσήφ Στάλιν (1878–1953) και ήταν κυκλικό. Μετά το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης το 1956 μετονομάστηκε σε Βλαντιμίρ Λένιν (1870–1924) στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης. Το 1993, το στάδιο πήρε το όνομά του από τον διάσημο διαιτητή ποδοσφαίρου Tofiq Bahramov (1925–1993) που πέθανε την ίδια χρονιά. Ανακαινίστηκε το 2011.

Φράιμπουργκ και Νίκος Καζαντζάκης

Το Φράιμπουργκ είναι πόλη της Γερμανίας στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στον Μέλανα Δρυμό. Έχει πληθυσμό 220.286 κατοίκους (2013). Είναι γνωστή για το πανεπιστήμιό της, το οποίο είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης και την πανεπιστημιακή κλινική της. Ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης άφησε την τελευταία του πνοή στο Φράιμπουργκ.

Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία σε μία κοιλάδα περιτριγυρισμένη με αμπελώνες, ενώ απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα και από την Ελβετία. Θεωρείται η πιο ηλιόλουστη πόλη της χώρας.

Σημαντικότερο αξιοθέατο θεωρείται ο καθεδρικός ναός της πόλης (Freiburg Minster).

Το Europa-Park

Έδρα της Φράιμπουργκ είναι το Europa-Park χωρητικότητας 34.700 θέσεων. Είναι ολοκαίνουργιο καθώς ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και βρίσκεται στα δυτικά της πόλης.

Ναντ, η πιο κατοικήσιμη πόλη στην Ευρώπη

Η Ναντ ή Νάντη είναι μεγαλούπολη και λιμάνι στη Δυτική Γαλλία, πρωτεύουσα του νομού της Λουάρ-Ατλαντίκ και επίσης πρωτεύουσα της περιοχής της Χώρας του Λίγηρα, στη συμβολή των ποταμών Ερντρ και Λίγηρα επί της όχθης του δεύτερου, με 277.728 κατοίκους.

Η ονομασία της προέρχεται από τους Γαλάτες κατοίκους της περιοχής πριν τη ρωμαϊκή κυριαρχία, οπότε και η πόλη πήρε το όνομα Πόρτους Ναμνέτους. Συχνά αναφέρεται και ως η Βενετία της Δύσης λόγω της θέσης της στο δέλτα του ποταμού Λίγηρα.

Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ναμνέτους (φυλή Γαλατική) γύρω στο 70 π.Χ., ενώ το 56 π.Χ. κατακτήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα. Εκχριστιανίστηκε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ., ενώ κυριεύτηκε διαδοχικά από τους Σάξονες, τους Φράγκους, τους Βρετανούς και τους Νορμανδούς.

Κατά το 18ο αιώνα, πριν την κατάργηση της δουλείας, η Νάντη ήταν η πρωτεύουσα του δουλεμπορίου στη Γαλλία, κάτι που την έκανε το πρώτο γαλλικό λιμάνι και πλούσια πόλη. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση, η Νάντη συμμετείχε σε αυτή, παρόλο που η ευρύτερη περιοχή σύντομα ξεκίνησε έναν ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο με το νέο πολίτευμα: πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες μαζικές εκτελέσεις, κυρίως διά πνιγμού στον ποταμό Λίγηρα.

Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη δεξιά όχθη του Λίγηρα πάνω σε μικρές νησίδες αυτού. Το 19ο αιώνα, η Νάντη έγινε βιομηχανική πόλη. Ίσως την πρώτη δημόσια συγκοινωνία αποτέλεσε η υπηρεσία λεωφορείων που ξεκίνησε το 1826 στην πόλη και στη συνέχεια τη μιμήθηκαν το Παρίσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Οι πρώτοι σιδηρόδρομοι κατασκευάστηκαν το 1851, καθώς και πολλές βιομηχανίες.

Το 1940, η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές, αφού πέρασε στα χέρια των γερμανικών στρατευμάτων. Βομβαρδίστηκε δυο φορές από τους Βρετανούς στις 16 και 23 Αυγούστου 1943, προτού απελευθερωθεί από τους Αμερικανούς το 1944.

Σήμερα, η Νάντη αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο με ναυπηγεία και εργοστάσια σαπωνοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, μεταλλουργίας και επίπλων. Το 2003, η γαλλική “L’Express” ψήφισε τη Νάντη ως την πιο “πράσινη πόλη” της Γαλλίας, ενώ το 2004 το περιοδικό “Time” την αναφέρει ως την “πιο κατοικήσιμη πόλη στην Ευρώπη”.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι τα ερείπια των παλαιών Πύργων των Δουκών της Βρετάνης, ο Ναός του Αγίου Ιακώβου (12ος αιώνας), ο Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου και το Μουσείο Καλών Τεχνών.

Το Σταντ ντε λα Μπoζουάρ

Η Ναντ έχει έδρα το Σταντ ντε λα Μπoζουάρ ένα γήπεδο φουτουριστικής αρχιτεκτονικής στα βόρεια προάστια της πόλης. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 8 Μαΐου 1984 στη διάρκεια μιας φιλικής αναμέτρησης μεταξύ της ΦΚ Ναντ και της Εθνικής Ρουμανίας, ενώ έλαβε το 1989 την ονομασία του προέδρου Λουί Φοντενώ.

Με μέγιστη χωρητικότητα της τάξεως των 52.923 θέσεων, υπέστη ανακαίνιση με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998.

Τα κάγκελα μεταξύ κερκίδων και αγωνιστικού χώρου απομακρύνθηκαν (πρωτόγνωρο φαινόμενο στην Γαλλία), οι κερκίδες ορθίων μετετράπησαν σε θέσεις καθήμενων (τοποθέτηση 15.000 καθισμάτων), ο χλοοτάπητας αντικαταστάθηκε με καινούργιο, νέες σουίτες επισήμων κατασκευάστηκαν. Η χωρητικότητά του ήταν τότε της τάξεως των 38.004 θέσεων.

Δεν υπέστη καμιά σημαντική αλλαγή στη συνέχεια, εκτός από την εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα το 2001, και την προσθήκη γιγαντοοθόνων με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι του 2007.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News