Μπαρτσελόνα: Οι «άβολες» νίκες του Τσάβι
Η Μπάρτσα μετράει τρεις επιτυχίες στη σειρά κυριαρχώντας στις περιοχές. Φυσικά και κρατάει αυτή τη βερσιόν, όσο προσπαθεί να βάλει και τους χαφ στο… κόλπο.
Τέσσερα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, τέσσερα στη Βαγιαδολίδ και τρία στη Σεβίλλη, η Μπαρτσελόνα τα πηγαίνει πολύ καλά στην La Liga και παρουσιάζει μια συγκεκριμένη τάση μέχρι στιγμής: Οι μεταγραφές την έχουν κάνει κυριαρχική στις περιοχές. Παίρνει νίκες, αλλά με τρόπο όπου ο προπονητής της ο Τσάβι Ερνάντεθ παραδέχεται ότι δεν νιώθει… δικό του.
Το στιλ παιχνιδιού πάντοτε θα είναι κεντρικό θέμα στην Μπαρτσελόνα ακόμη και σε μια περίοδο όπου αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι οι νίκες προκειμένου να νιώσει ξανά ανταγωνιστική, αλλά και για να δικαιολογήσει την υποθήκευση μέρους του μέλλοντός της για να δώσει «καθαρά» 100 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές.
Η Μπάρτσα δυσκολεύεται να κυριαρχήσει στα ματς μέσω της κατοχής της μπάλας. Το κάνει μέσω των χώρων και των «κεραυνοβόλων» μεταβάσεων. Χοντρικά, αυτή η βερσιόν μοιάζει περισσότερο με την Μπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε και λιγότερο με την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα.
Στο μεταξύ, χαίρεται με την αποτελεσματικότητα του τερματοφύλακα Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν και του στράικερ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
Η αρχή και το τέλος
Ως τώρα σε τέσσερις αγωνιστικές ο Γερμανός τερματοφύλακας έχει μέσο όρο δύο σωτήριες επεμβάσεις με το ματς στην ισοπαλία. «Έχει αλλάξει ο τρόπος που αμυνόμαστε αφότου ανέλαβε ο Τσάβι και πλέον με τις μεταγραφές, νιώθω πιο ασφαλής», είπε ο «MATS» μετά το 3-0 επί της Σεβίλλης το βράδυ του Σαββάτου (3/9).
Κι αν αυτός είναι αρχή, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι το τέλος. Σύμφωνα με τα στατιστικά της La Liga, ο Πολωνός μετράει 12 τελικές εντός εστίας. Απ’ αυτές οι πέντε έγιναν γκολ και τρεις σταμάτησαν στο δοκάρι. Η αποτελεσματικότητά του είναι εντυπωσιακή, αλλά και… αναμενόμενη. Αναμφίβολα καλύπτει πολλά από τα άλλα προβλήματα που έχει η ομάδα.
Το ένα – δύο του Τερ Στέγκεν με τον Λεβαντόφσκι συν την ταχύτητα των Ραφίνια, Ουσμάν Ντεμπελέ, Γκάβι και Πέδρι, είναι ο τρόπος παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα για την ώρα, εν αναμονή του Τσάβι να βρει τη μέθοδο ώστε να συνδυαστεί με τον πιο… ακαδημαϊκό τρόπο παιχνιδιού του συλλόγου.
HIGHLIGHTS: #SevillaFCBarça 0-3
💙❤️ @FCBarcelona impress away from home to take all three points and move to second in the table.#LaLigaSantander | #LaLigaHighlights pic.twitter.com/wxQO1R9eyP
— LaLiga English (@LaLigaEN) September 3, 2022
Τα λόγια του Τσάβι
«Η ομάδα σου νιώθει άνετα στο να πηγαίνει στην ανταλλαγή χτυπημάτων, εσύ το βλέπεις έτσι;», ερωτήθηκε ο Τσάβι στην αίθουσα Τύπου στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν». «Όχι ακριβώς, αλλά πρέπει να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις εναλλακτικές που μας παρουσιάζει ένα παιχνίδι. Δεν παίζουμε μόνοι μας», είπε.
«Μιλήσαμε (πριν το ματς) και ξεκαθαρίσαμε ότι θα χρειαστούμε ένταση, έλεγχο και υπομονή και ότι θα μπορούσαμε να βρούμε χώρους για γρήγορες μεταβάσεις», συνέχισε. «Είναι ξεκάθαρο ότι στην αρχή του ματς δεν είχαμε ούτε έλεγχο ούτε υπομονή, αλλά έχουμε παίκτες για να τρέξουμε», πρόσθεσε.
Επίσης, η Μπάρτσα πιέζει πολύ καλά σ’ αυτά τα πρώτα ματς προκαλώντας προβλήματα στους αντιπάλους της. Κι αυτό βοηθάει ακόμη περισσότερο να παρουσιαστούν ευκαιρίες μετάβασης από φάση άμυνας σε επίθεσης. Επιπλέον, όταν υπάρχει ένα 9άρι σαν τον Λεβαντόφσκι, συνειδητά ή μη η τάση των υπόλοιπων είναι να τον ψάξουν άμεσα. Όπως έκανε ο Κουντέ στο δεύτερο γκολ.
«Δεν είναι ο τρόπος παιχνιδιού όπου εγώ νιώθω πιο άνετος. Θέλω περισσότερο παιχνίδι θέσης, να δημιουργούμε υπεραριθμίες, αλλά παίζει κι ο αντίπαλος. Κατά διαστήματα χάναμε εύκολα την μπάλα, μα αυτά μπορούμε να τα βελτιώσουμε», τόνισε ο Τσάβι.
Γι’ αυτό και του έλειψε ο Μπερνάρδο Σίλβα. Ο Γκάβι κι ο Πέδρι εντυπωσιάζουν, αλλά ακόμη χρειάζονται να αποκτήσουν εμπειρίες και ωριμότητα προκειμένου να κάνουν ακριβώς αυτό που θέλει ο προπονητής. Γι’ αυτό και τον έπεισε ο Μίραλεμ Πιάνιτς και τον κράτησε στο ρόστερ και γι’ αυτό ίσως ν’ αποδειχθεί σημαντικός ο Φρένκι ντε Γιόνγκ στην πορεία της σεζόν.
Μέχρι να εμφανιστούν τα χαφ, η Μπάρτσα θα παίζει πιο άμεσα απ’ ότι θέλει ο προπονητής της. Κι αν στο ισπανικό πρωτάθλημα όπου τα οικονομικά προβλήματα έχουν γονατίσει τις περισσότερες ομάδες – μια ματιά στην αποδυνάμωση της Σεβίλλης είναι αρκετή – το ταλέντο της φτάνει για να παρουσιαστεί ανταγωνιστική, τώρα έρχεται το Champions League.
Κι εκεί θα χρειαστεί παραπάνω έλεγχο προκειμένου να κοιτάξει στα μάτια τα υπόλοιπα μέλη της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης