ΠΑΟΚ: Η Τούμπα κλείνει τα 63 της χρόνια - Νέα εποχή με «φτερά» για σκέπαστρο

Το στάδιο Τούμπας εγκαινιάστηκε σαν σήμερα πριν από 63 χρόνια και τα σχέδια της Νέας Τούμπας θα δουν σε λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Σαν σήμερα στις 6 Σεπτεμβρίου 1959, έγιναν τα εγκαίνια του σταδίου Τούμπας, και τις επόμενες ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας τα σχέδια για τη Νέα Τούμπα.

Το «Λαχείου Υπέρ Ανεργέσεως του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ»

Η ιστορία του γηπέδου ξεκινάει το 1957. Τότε ο ΠΑΟΚ αγοράζει την έκταση 30 στρεμμάτων στην Άνω Τούμπα, έναντι 6.000.000 δραχμών από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Τον σχεδιασμό του γηπέδου αναλαμβάνουν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός. Τα συνεργεία του στρατού έκαναν τις εκσκαφές του οικοπέδου και το φθινόπωρο του 1958 ξεκίνησε η ανέγερση των κερκίδων που θα φιλοξενούσαν 20.000 θεατές.

Η κατασκευή του γηπέδου ήταν δαπανηρή και μέρος των εξόδων καλύφθηκε από την έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεργέσεως του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ». Παράλληλα η διοίκηση της ομάδας από το 1956 είχε ξεκινήσει την αποταμίευση από τα έσοδα των εισιτηρίων. Πέρα από την οικονομική βοήθεια οι φίλοι της ομάδας προσέφεραν και πολύτιμη εθελοντική εργασία. Το όνειρο πήρε σάρκα και οστά το 1959 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου με φιλική αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ, η οποία βρήκε νικητή των γηπεδούχο ΠΑΟΚ με 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή.

Μετά από 63 χρόνια, ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει τα πρώτα, σημαντικά, βήματα στο δρόμο της ανακατασκευής του σταδίου, με την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ να έχει παραλάβει τρία εναλλακτικά σχέδια για το νέο γήπεδο από τις εταιρίες που ανέλαβαν τον σχεδιασμό και τη κατασκευή της νέας Τούμπας.

Νέα Τούμπα: Ο αετός και το πέταλο α λα Ντόρτμουντ

Τα τρία σχέδια που παραδόθηκαν έχουν κοινή βάση τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου αλλά υπάρχουν αλλαγές ως προς την εξωτερική εμφάνιση του γηπέδου. Ένα εξ’ αυτών, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «FORZA» έχει ονομαστεί «αετός» και αυτό λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το σκέπαστρο του γηπέδου, που θα καλύπτει όλες τις θύρες, καθώς έχει το σχήμα των φτερών ενός αετού.

Στην τωρινή του μορφή, το στάδιο της Τούμπας έχει 28700 θέσεις εκ των οποίων οι 9602 αφορούν το πέταλο της Θύρας 4. Υπάρχει σκέψη για διατήρηση αυτής της αναλογίας χωρητικότητας της νέας Θύρας 4 σε σχέση με το υπόλοιπο γήπεδο (η νέα Τούμπα θα έχει 35.000 θέσεις) με το πέταλο να θυμίζει τη μορφή που έχει το αντίστοιχο του γηπέδου της Ντόρτμουντ, και στη σύγχρονη μορφή του, το πέταλο στο γήπεδο της Τότεναμ.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα απουσιάσει τα σχέδια το αργότερο σε 8-10 μέρες, και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις που θα αφορούν την απόφαση για την επιλογή του σχεδίου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News