Όταν την «πάτησε» ο Ζινεντίν Ζιντάν, τι του ζήτησε μίμος προσποιούμενος τον Ζακ Σιράκ!

ΑΠΕ

Η φάρσα που έμεινε στην ιστορία, με τον μίμο Ζεράλ Νταάν ως… Ζακ Σιράκ να καταθέτει αίτημα στον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Ρεϊμόν Ντομενέκ

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2005 οι Γάλλοι φίλαθλοι κάθισαν στις τηλεοράσεις τους προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Πριν από την έναρξη του αγώνα έγινε κάτι που παραξένεψε τους πάντες. Οι παίκτες του Ρεϊμόν Ντομενέκ έβαλαν το χέρι στην καρδιά στη διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου. Γεγονός ασυνήθιστο για την Εθνική Γαλλίας που είχε όμως αιτία.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για κάτι που ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Ο 73χρονος τότε Σιράκ, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με πρόβλημα υγείας. Οι αθλητικές συντάκτες έγραφαν ότι κατόπιν δικού του αιτήματος, οι παίκτες της Εθνικής Γαλλίας έκαναν ότι έκαναν κατά την ανάκρουση της Μασσαλιώτιδα, οι πολιτικοί συντάκτες το αγνοούσαν.

Η αλήθεια έγινε γνωστή την επόμενη ημέρα. Ο διάσημος -στη Γαλλία- μίμος, Ζεράλ Νταάν είχε κάνει ακόμα μια επιτυχημένη φάρσα. Είχε τηλεφωνήσει στο, αρχηγό της Εθνικής Ζινεντίν Ζιντάν και στον προπονητή Ρεϊμόν Ντομενέκ μιμούμενος τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ.

«Όταν αρχίσει η Μασσαλιώτιδα, θα μπορούσατε να βάλετε τα χέρια σας στην καρδιά, όπως και το 1998; Αυτό θα με ευχαριστούσε πολύ», ακούστηκε να λέει στον Ζιντάν ο Νταάν με τη φωνή του Σιράκ, στο ηχητικό που την επόμενη ημέρα έπαιξε στο ραδιόφωνο.

«Θα το συζητήσουμε στην ομάδα, κύριε πρόεδρε» υποσχέθηκε ο Ζιντάν. Όντως το συζήτησαν και έγινε αυτό που ζήτησε ο «πρόεδρος».

«Είναι σκάνδαλο. Νομίζω ότι είναι σκάνδαλο να παίζεις με την υγεία κάποιου, όταν αυτό το άτομο είναι αρχηγός κράτους», είχε πει στο πρακτορείο Reuters ο διεθνής τερματοφύλακας, Γκρεγκορί Κουπέ.

Ο ψύχραιμος Ρεϊμόν Ντομενέκ

Πιο ψύχραιμος ήταν ο Ρεϊμόν Ντομενέκ, ο οποίος αδιαφόρησε για το γεγονός ότι επρόκειτο για φάρσα και δήλωσε: «Οι παίκτες έδειξαν ότι είναι δεμένοι με την ιδέα της Γαλλίας και τις αληθινές αξίες της δημοκρατίας. Απέδειξαν έμπρακτα το πάθος τους για τη φανέλα και τις αξίες. Τίμησαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη χειρονομία τους και ό,τι αυτός εκπροσωπεί, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα συγκινητικό.

Οι παίκτες έδειξαν ότι είναι δεμένοι με μια συγκεκριμένη αντίληψη για τη Γαλλία. H αλληλεγγύη και η στάση τους είναι συγκινητική. Σε σημείο που πιστεύω πως είναι κρίμα που ήταν προϊόν φάρσας. Ηταν μια μεγάλη στιγμή της Εθνικής Γαλλίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει κανείς να αποδέχεται ότι γελάστηκε από κάποιον, ο οποίος θεώρησε την πράξη του αστεία. Δεν χρειάζεται όμως να δώσουμε μεγαλύτερη έκταση στο ζήτημα».

Παρεμπιπτόντως ο σταθμός στον οποίο έπαιξε το ηχητικό και εργαζόταν ο Ζεράλ Νταάν ονομάζεται: «Γέλια και τραγούδια».

Εθνική χωρίς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές

2014: H εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Γιβραλτάρ δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα, ως μέλος της ΟΥΕΦΑ (έγινε μέλος στις 24/5/2013) απέναντι στη Πολωνία, στο Στάδιο Αλγκάρβε στη Πορτογαλία (0-7) για τα προκριματικά του Euro 2016.

Στο ρόστερ της ομάδας που εμφανίζεται στην τηλεόραση, κάτω από τα ονόματα των παικτών αναγράφονται τα επαγγέλματά τους, όπως αστυνομικός, πυροσβέστης, τελωνειακός, ηλεκτρολόγος, κλπ ενώ μόνο 2 από τους 11 παίκτες είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

2012: Ο “πατριάρχης” του μπασκετικού Άρη Ανέστης Πεταλίδης πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

2012:Η Ανθή Καραγιάννη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία F13 του άλματος εις μήκος στους Παραολυμιακούς Αγώνες του Λονδίνου με 5.16. Το χρυσό μετάλλιο κατακτά η Νοτιοαφρικανή Ιλσε Χέις με 5.70 ενώ το αργυρό η Αλγερινή Λίντα Χαμρί με 5.31.

2012: Ο Αριστείδης Μακροδημήτρης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο της κατηγορίας S2 με επίδοση 1:04.86 στους Παραολυμιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με χρόνο 59.24 κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 100μ πεταλούδα S13 και ο Γεώργιος Καπελλάκης με 5:05.91 το χάλκινο στα 200μ ελεύθερο S2 στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

2000: Ο 22χρονος Νιγηριανός αθλητής των 400μ Hyginus Anugo παρασύρεται από αυτοκίνητο σε λεωφόρο του Σίδνεϊ και σκοτώνεται, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο σεισμός «χτυπά» και τον αθλητισμό

1999: Ο 16χρονος Θωμάς Σπυράκος ανασύρεται νεκρός από τον θείο και προπονητή του, μέλος της ΕΜΑΚ, Ν. Αποστόλου από τα ερείπια του σπιτιού του μετά τον καταστροφικό σεισμό 5.9R που έπληξε την Αθήνα.

Ο νεαρός παλαιστής που θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο με προοπτική να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα είχε αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητής παίδων και πρώτος στο σχολικό πρωτάθλημα.

Επίσης, ο βαλκανιονίκης της πυγμαχίας Θανάσης Πολυκανδριώτης βρίσκει τραγικό θάνατο στην επιτυχημένη προσπάθειά του να σώσει τα τρία του παιδιά από τα συντρίμμια του σπιτιού του.

1990: Διεξάγεται μπροστά σε 35.000 θεατές στο ΟΑΚΑ o τελικός του Grand Prix της IAAF με χαμηλές επιδόσεις αλλά σπουδαία ονόματα (Burrel, Lewis, Johnson, Smith, Harris, Morcelli, Sotomayor, Timmermann, Kiro, Drechsler, Felke και Ottey).

1986: Στην πρεμιέρα του 8ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, λόγω απεργίας που έχει κηρύξει ο ΠΣΑΤ, διεξάγονται μόνο 6 αγώνες, εκ των οποίων μόνο ένας (ΠΑΟΚ – Δόξα Δράμας 4-1) με επαγγελματίες παίκτες. Ο αγώνας Λάρισα – Εθνικός (9-0) θα κριθεί ως μη γενόμενος αφού οι ”βυσσινί” κατέβηκαν με επαγγελματίες ενώ οι Πειραιώτες με ερασιτέχνες.

1984: Ο 37χρονος πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Βασίλης Κωνσταντίνου, έχοντας σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα υπογράφει δελτίο σαν μπασκετμπολίστας στην ομάδα των Βριλησσίων.

1981: Ρεκόρ προσέλευσης σημειώνεται στο γήπεδο της Πάτρας όταν 22.000 φίλαθλοι παρακολουθούν τον τιμωρημένο Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο 1-1 (Μητρόπουλος – Ρότσα) για την πρεμιέρα του 3ου επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α΄Εθνικής.

1979: Κάνει ντεμπούτο το καλωδιακό κανάλι ESPN με ψυχαγωγικό και αθλητικό πρόγραμμα.

Η νίκη της πριγκίπισσας

1971: Η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας σε ηλικία 21 ετών κερδίζει την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιππασίας στα Burghley horse trials με τον ίππο ”Ντούμπλετ” με 37.8 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Dennis West με τον ίππο ”Μπακαρά” κατακτώντας την πρώτη θέση και στο ομαδικό με την ομάδα της Βρετανίας με 333.3 βαθμούς έναντι 755.6 της δεύτερης Ρωσίας και 796.6 της τρίτης Ιρλανδίας.

1970: Ο Donald R. Boyles δημιουργεί ρεκόρ σε πτώση με αλεξίπτωτο από μεγαλύτερο ύψος (1.053 πόδια) από τη γέφυρα Royal George στο Κολοράντο.

1970: Ο Willie Shoemaker γίνεται ο πιο πολυνίκης τζόκεϊ σημειώνοντας την 6.033η νίκη του στο Del Mar Race Track, ξεπερνώντας το ρεκόρ του John Longden.

1968: Ο, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, George Steiner δημοσιεύει στο περιοδικό “The New Yorker” ένα άρθρο για το σκάκι με τίτλο “ένας θάνατος βασιλιάδων”, ξεκινώντας με μία αναφορά στα ταλέντα των Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Καρλ Φρίντριχ Γκάους και Πόλ Μόρφυ επισημαίνοντας ότι η μουσική, τα μαθηματικά και το σκάκι είναι ουσιαστικά δυναμικές πράξεις θέσης.

1963: Το Hall of Fame του Αμερικάνικου Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου δημιουργείται στο Canton του Οχάιο.

1960: Ο 20χρονος διάδοχος του Ελληνικού θρόνου, και σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, Κωνσταντίνος με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαϊμη και με το σκάφος «Νηρεύς» κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία με σκάφη τύπου “Dragon” στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο, που κερδίζει η Ελλάδα μετά από αυτό του Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς το 1912 στη Στοκχόλμη.

Ο θρίαμβος της «Μαύρης Γαζέλας»

1960: Η Wilma Rudolph, η επονομαζόμενη «Μαύρη Γαζέλα», η οποία πάσχει από πολιομυελίτιδα, κερδίζει 3 χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης με παγκόσμιο ρεκόρ 44.4 στα 4×100, με ισοφάριση 11.3 στα 100μ. Στα 200μ απλώς δεν καταφέρνει να βελτιώσει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο ήδη κατέχει από τις 9/7 στο Κόρπους Κρίστι με 22.9.

Στους Ολυμπιακούς του 1956, σε ηλικία 16 ετών, είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στα 4×100. Θα πεθάνει το 1994 σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου.

1956: Ο 16χρονος Pele σκοράρει το πρώτο του γκολ με τη Σάντος, την ομάδα στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του (τελευταίος αγώνας στις 3/10/1974).

1953: Η Αμερικανίδα Maureen Connolly γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει το Grand Slam (4 μεγάλα τουρνουά σε μια χρονιά).

1934: Ξεκινά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Τορίνο χωρίς τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι αγώνες διαρκούν 3 ημέρες και μετέχουν 15 κράτη.

1916: Οι New York Giants κερδίζουν τους Brooklyn Dodgers 4-1 ξεκινώντας ένα σερί 26 νικών, ρεκόρ όλων των εποχών για την μεγάλη κατηγορία.

1896: 40.000 θεατές παρακολουθούν τον A.H. Whiting να κερδίζει τον πρώτο αγώνα αυτοκινήτων με μέση ταχύτητα 24 μιλίων στο Cranston, RI.

1892: Ο Jim Corbett κερδίζει στον 21ο γύρο τον John L. Sullivan στο New Orleans Olympic Club στον πρώτο αγώνα που γίνεται με γάντια υπό τους κανόνες του Μαρκησίου του Queensbury.

1886: Γίνεται ο πρώτος αγώνας yacht για το Αμερικάνικο Κύπελλο.

1880: Ο Αμερικανός George Ligowski πατεντάρει μια μηχανή που πετάει πήλινα περιστέρια για σκοπευτές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News