Σαν σήμερα: Σταύρος Παράβας - Μάγκας, κοροϊδάκι, Παναθηναϊκός, η ατάκα «σας σκίσαμε τα βάρδουλα»

Finos Film

Ο Σταύρος Παράβας μεγαλωμένος στην Αλεξάνδρας, ήταν φίλος του Παναθηναϊκού.

Ο «μάγκας με το τρίκυκλο» ή «το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας»; Μήπως ο θηλυπρεπής «Φίφης»; Ο Σταύρος Παράβας, μια μέρα μετά την ονομαστική γιορτή του, δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 έφυγε από τη ζωή.

Αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, καρδιακή ανεπάρκεια, πολλαπλά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα οποία ξεπέρασε. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς και κηδεύτηκε δύο μέρες αργότερα δημοσία δαπάνη.

Η ζωή του έμοιαζε με… ταινία. Γεννήθηκε στα Τουρκοβούνια και οι γονείς του ήταν Μικρασιάτες. Μεγάλωσε στα Προσφυγικά, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του βγήκε από μικρός στη βιοπάλη, κάνοντας διάφορα θελήματα. Ο πρώτος που διέκρινε την καλλιτεχνική του φλέβα ήταν ο καθηγητής του της ωδικής στο πέμπτο γυμνάσιο Αθηνών όπου φοιτούσε.

Πριν τελειώσει το σχολείο και παρά τις αντιδράσεις των οικείων του γράφτηκε στη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος αξιολογώντας το ταλέντο του τον κράτησε στη σχολή χωρίς την καταβολή διδάκτρων.

Στο θέατρο Ρεξ, στην παράσταση «Επτά χρόνια φαγούρα», ο Παράβας ζήτησε από τον θεατρικό συγγραφέα να του γράψει μια αντιδικτατορική μαντινάδα. Συνελήφθη μέσα στο θέατρο από στρατονόμους με πολιτικά. Βασανίστηκε το 1974 επί δικτατορίας του Ιωαννίδη και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Ο Σταύρος Παράβας παρέμεινε στη Γυάρο μέχρι και την πτώση της χούντας και ήταν ένας από τους τελευταίους 44 εξόριστους που έφυγαν από το κολαστήριο.

Παντρεύτηκε μια Βρετανίδα και μαζί της απέκτησε τρία παιδιά: τη Βανέσα, τη Μάρθα και τον Τζόναθαν. Ο αιφνίδιος θάνατος του τελευταίου από πνευμονικό οίδημα τον κλόνισε ψυχικά.

«Κουρέλα», «κορόιδα» και «σας σκίσαμε τα βάρδουλα».

Ο Σταύρος Παράβας ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Μεγαλωμένος στην Αλεξάνδρας, ήταν -σύμφωνα με όσους τον γνώρισαν- φίλος του τριφυλλιού. Πρόκειται για κάτι που διατυπώθηκε έντονα μετά τον κινηματογραφικό διάλογο που είχε με τον ηθοποιό Γιώργο Ζαϊφίδη σττην ταινία «Ο μάγκας με το τρίκυκλο».

Ο Παράβας ως φίλος του Παναθηναϊκού τα βάζει με τον φίλο του Ολυμπιακού, Ζαϊφίδη. Ακούγονται ατάκες όπως «κουρέλα», «κορόιδα» και «σας σκίσαμε τα βάρδουλα». Για όσους αναρωτιούνται τι είναι βάρδουλο, πρόκειται για λωρίδα από δέρμα ή άλλο υλικό στο κάτω τμήμα ενός παπουτσιού, πάνω στο οποίο καρφώνεται ή ράβεται η σόλα.

Ο Ολυμπιακός 100 νίκες στην Ευρώπη

2016: Στο «Stade de Suisse», ο Ολυμπιακός κερδίζει με 0-1 την Γιουνγκ Μπόις και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που φτάνει τις 100 νίκες στην Ευρώπη, Παράλληλα, οι πρωταθλητές Ελλάδας, με το γκολ του Εστέμπαν Καμπιάσο φεύγουν για 10η φορά την τελευταία 7ετία με εκτός έδρας νίκη.

2016: Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης κατακτά το χρυσό στα 100 μέτρα πεταλούδα (κατηγορία S9), και 12ο μετάλλιο για την Ελλάδα, με χρόνο 59 δευτερόλεπτα και 27 δέκατα κάνοντας μάλιστα και παραολυμπιακό ρεκόρ.

2016: Ο Μιχάλης Σεϊτης τερματίζει στην έκτη θέση στον τελικό των 400 μέτρων της κατηγορίας Τ43-44 στους Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο αλλά με 49.66 κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία Τ44, καταρρίπτοντας το δικό του 49.81, μέσα σε λίγες ώρες.

Λίγο νωρίτερα, Ο Έλληνας σπρίντερ είχε καλύψει την ίδια απόσταση σε 49.66, σπάζοντας το 49.87 του Ντέιβιντ Πρινς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος το είχε κάνει το 2013 στο Σαν Αντόνιο και είχε προκριθεί στον τελικό.

Το πιο γρήγορο γκολ στο Europa League

2016: Ο Γιαν Σικορά της Σλόβαν Λίμπερετς, μετά από ασίστ του Μίλαν Μπάρος σκοράρει μόλις 9 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της αναμέτρησης κόντρα στην Καραμπάχ για την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, σημειώνοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο αγώνας θα λήξει ισόπαλος 2-2.

2011: Συλλαμβάνεται ο 55χρονος Μάκης Ψωμιάδης στην Ανάβυσσο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις 23 Ιουνίου, ενώ ερήμην του είχε τιμωρηθεί από τα αθλητικά δικαστήρια με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα αφεθεί ελεύθερος και μία εβδομάδα μετά θα διαφύγει στο εξωτερικό. Θα ξανασυλληφθεί στα Σκόπια στις 9/11/2011 και θα απελαθεί στην Ελλάδα στις 30/4/12.

2008: Η ελληνική ομάδα κερδίζει 8 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

2002: Η Ιταλία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια κόσμου στο βόλεϊ γυναικών νικώντας 3-2 τις ΗΠΑ στον τελικό στο Βερολίνο.

2000: Ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας (που ολοκληρώνονται την 1/10). Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Σε 15.000 ανέρχονται οι εκπρόσωποι του Τύπου. Πωλούνται 9.2 εκατ. εισιτήρια ενώ 3.5 δις θεατών παρακολουθούν τους αγώνες σε 3.200 ώρες ζωντανού θεάματος.

Την Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει η εκπρόσωπος των aboriginals της Αυστραλίας Cathy Freeman. Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα αγωνίζονται κάτω από την ίδια σημαία. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που πατάει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής. Στην κολύμβηση θα καταρριφθούν 14 παγκόσμια ρεκόρ.

1999: Ο Ρώσος διαιτητής Serguei Khusainov και οι τρεις βοηθοί του που είχαν ορισθεί να διευθύνουν τον αγώνα Χάποελ Χάιφα – Μπριζ για το Κύπελλο UEFA βρίσκονται μεθυσμένοι και αντικαθιστώνται.

Βόμβα στο γήπεδο της Σαχτάρ στο Ντόνετσκ

1995: Βόμβα εκρήγνυται στο γήπεδο της Σαχτάρ στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας στα πρώτα λεπτά ποδοσφαιρικής συνάντησης με απολογισμό 6 νεκρούς, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της Σαχτιόρ.

1994: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον 100ό του αγώνα στην Ευρώπη νικώντας την Πιρίν με 0-2 στο Μπλαγκόεβγκαρντ για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

1991: Η εθνική ομάδα γυμναστικής γυναικών της Αμερικής κερδίζει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της, ένα αργυρό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Ιντιανάπολις.

1982: Διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΟΑΚΑ μεταξύ του Ολυμπιακού και της σουηδικής Έστερ 2-0 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1965: Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα στην Τούμπα νικώντας την Βίνερ Σπορτ με 2-1 με γκολ του Γιώργου Κούδα και Τόλη Μουρατίδη. Στον επαναληπτικό αγώνα της 28/9 στο Σπορτ Κλουμπ Πλατς της Βιέννης ο ΠΑΟΚ θα συντριβεί με 6-0 και θα φύγει άδοξα από τον 1ο γύρο της πρώτης του παρουσίας στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, μετέπειτα UEFA.

1953: Η National Boxing Association της Αμερικής υιοθετεί ένα υποχρεωτικό σύστημα 10 πόντων για όλους τους αγώνες. Ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώνει πάνω από 10 πόντους, ενώ ο ηττημένος κάτω από 10.

1951: Ο Emil Zatopek κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 20.000μ με 1:01.15.8.

1930: Η Αμερική κερδίζει την Αγγλία στο Λονδίνο στον πρώτο διεθνή αγώνα μπριτζ.

Κυκλοφορεί η Καθημερινή

1919: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της πρωινής εφημερίδας “Καθημερινή” με ιδρυτή τον Γεώργιο Βλάχο, η οποία μετά το θάνατό του το 1951 θα περάσει στα χέρια της κόρης του Ελένης. Στις 8/3/1941 και ενώ οι Γερμανοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Ελλάδα, θα δημοσιεύσει το περίφημο άρθρο – ανοιχτή επιστολή του ιδρυτή της προς τον Χίτλερ.

Στις 21/4/1967, λόγω του Απριλιανού Πραξικοπήματος, η Ελένη Βλάχου θα διακόψει την κυκλοφορία της και θα την ξαναβγάλει μετά τη Μεταπολίτευση στις 15/9/1974, ακριβώς 55 χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία. Το 1987 θα πουληθεί στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά, και ένα χρόνο μετά στον όμιλο Αλαφούζου.

1894: Ο Μισέλ Μπρεάλ με επιστολή του προς τον Πιερ ντε Κουμπερτέν προτείνει τη διοργάνωση του αγώνα δρόμου από τον Μαραθώνα στην Πνύκα με σκοπό την εισαγωγή του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.

Μία εβδομάδα μετά στις 23/9 ο Κουμπερτέν θα επισημάνει στον πρόεδρο της ΔΟΕ Δημήτριο Βικέλα την προσφορά του “Κυπέλλου Μαραθωνίου” από τον Μπρεάλ, που τελικά θα κατασκευαστεί στο Παρίσι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News