«Επειδή έχασε η κ…ο-ομάδα σου ο ΠΑΟΚ;» είπε στον Μάνο Λοΐζο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος...

Facebook (Mirsini Loizou)

Τι έλεγαν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος και η Μυρσίνη Λοΐζου για τη σχέση του Μάνου Λοΐζου με τον ΠΑΟΚ.

Στις 8 Ιουνίου του 1982 ο Μάνος Λοΐζος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Νοσηλεύτηκε για περίπου ένα μήνα στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας. Τον Αύγουστο μετέβη για νοσηλεία στη Μόσχα. Εκεί, στις 7 Σεπτεμβρίου υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Μάνος Λοΐζος πέθανε δέκα ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

Στη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Κρατικό, ο φίλος του Λευτέρης Παπαδόπουλος τον επισκέφθηκε. Στο βιβλίο του «Μάνος Λοΐζος» (εκδ. Κάκτος, 1983), αναφέρει: «”Για να διασκεδάσω όμως την κατάσταση και να δώσω κουράγιο στο Μάνο το ρίχνω στην πλάκα”» λέγοντας του “δεν έχεις τίποτα. Κι εγώ, χ……α απ’ το φόβο μου, έτσι όπως σε είδα. Επειδή έχασε η κ…ο-ομάδα σου ο ΠΑΟΚ;”, άρχισε να γελάει… Ο Μάνος φάνηκε να πείσθηκε. Λέει “εντάξει”. Δεν του άρεσε όμως και πολύ η ιδέα του νοσοκομείου».

Το 2012, ο Γιάννης Πάριος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο BHMAgazino της Κυριακής, είχε πει: «Έκανα παρέα με τον Λοϊζο. Ήμασταν φίλοι, βγαίναμε έξω, πηγαίναμε γήπεδο και βρίζαμε. Ο Μανόλης μάλιστα, έτσι τον έλεγα, ήταν ΠΑΟΚ».

Τον 2014, στην εφημεριδα ΣΠΟΡ του Βορρά, ο Μανώλης Μητσιάς έλεγε: «Πηγαίναμε στην Αθήνα με τον συχωρεμένο τον Μανόλη τον Λοΐζο και βλέπαμε τον ΠΑΟΚ και μου έλεγε: “Μου αρέσει πολύ αυτός ο κόσμος”».

Επίσης, το 219 στη Lifo, η κόρη του Μυρσίνη Λοΐζου, είχε ερωτηθεί αν θυμόταν ήχους ή μελωδίες σε σχέση με τον πατέρα της και είχε απαντήσει: «Όχι, όχι. Μόνο την εικόνα του. Τον θυμάμαι επίσης πώς έκανε κι όταν έχανε ο ΠΑΟΚ (γελάει)…».

Ο Μάνος Λοΐζος γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου 1937 στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια και θεωρείται ένα από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του.

Το ρεκόρ του Μόντο Ντουπλάντις

2020: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ το 2017 Μόντο Ντουπλάντις περνάει τα 6.15 με τη δεύτερη προσπάθεια του στο Diamond League στίβου της Ρώμης και σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ ξεπερνώντας το ιστορικό 6.14 του Σεργκέι Μπούμπκα από το 1994.

Ο 20χρονος Σουηδός κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ και στον κλειστό στίβο με 6.18 (Γλασκώβη, Φεβρουάριος 2020).

2011: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Φαίδων Ματθαίου, πρώην διεθνής παίκτης και προπονητής, αποκαλούμενος και “πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ”.

2009: Το νέο (πειραματικό) σύστημα της ΟΥΕΦΑ, που αφορά στους 5 διαιτητές, εφαρμόζεται στο παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τη Γαλατά και της Έβερτον με την ΑΕΚ καθώς και στα υπόλοιπα ματς του Europa League.

2004: 300 εθελοντές συμμετέχουν στην τελετή έναρξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο ΟΑΚΑ. Ένας πλάτανος 25 μέτρων, ο ήλιος καθώς και τα βασικά στοιχεία της φύσης (νερό, φωτιά, γη και αέρας) είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της τελετής.

2000:  Ο Λεωνίδας Σαμπάνης χαρίζει το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα όταν κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών στην άρση βαρών σηκώνοντας 147.5 κιλά στο αρασέ (ολυμπιακό ρεκόρ), 170 κιλά στο ζετέ και 317.5 κιλά στο σύνολο.

1999: Η Βελγική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μειώνει την ποινή ισόβιου αποκλεισμού που είχε επιβάλει στον νεαρό ποδοσφαιριστή της Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ronnie Wallwork όταν τον Αύγουστο, σε αγώνα της Άντβερπ, όπου αγωνιζόταν δανεικός, χτύπησε τον διατητή. Η ποινή λήγει στις 25/5/2000 και ισχύει μόνο στο Βέλγιο.

Ο κόουτς Γιούτσος

1994: Ο Νίκος Γιούτσος αναλαμβάνει προπονητής του Ολυμπιακού. Στις 19/10/1994 θα αποχωρήσει, σημειώνοντας μία από τις συντομότερες παραμονές στον πάγκο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

1988      Ξεκινούν οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σεούλ και ολοκληρώνονται στις 2 Οκτωβρίου.

1969: Φόρβερτς – Παναθηναϊκός 2-0 στο Αν. Βερολίνο αλλά 1-1 στη ρεβάνς (Αντωνιάδης) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1967: Δημιουργούνται επεισόδια μεγάλης έντασης στον αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας μεταξύ Σιβάς Σπορ και Καϊζερί Σπορ στο Στάδιο της Καισαρείας.

Εξαιτίας ενός γκολ που δέχεται η Σιβάς, λιθοβολούνται οι αντίπαλοί της και ξεσπά μάχη όπου αναγκάζεται να επέμβει ο στρατός. Σαρανταδύο νεκροί, 700 τραυματίες και λεηλασία της πόλης που κρατά μέρες υποχρεώνουν τον Demirel να αναβάλει την επίσκεψή του στην Σ. Ένωση για 24 ώρες.

Μια… ποδοσφαιρική Συννεφιασμένη Κυριακή

1947: Ο Λαρισινός συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσάνη, Αλέκος Γκούβερης, αναφέρει σε γραπτό του σημείωμα “συνέβαλα στην αποπεράτωση των στίχων της Συννεφιασμένης Κυριακής, με την προσθήκη ενός και μόνον κουπλέ”.

Η διαμάχη για την πατρότητα του τραγουδιού θα ξεσπάσει το 1975 όταν στο βιβλίο του “Ρεμπέτικη Ανθολογία” ο συγγραφέας Τάσος Σχορέλης θα αναφέρει “τους στίχους έγραψε το 1947 ο Αλέκος Γκούβερης. Κάποια Κυριακή έχασε στο ποδόσφαιρο η ΑΕ Λαρίσης κι ο Γκούβερης, φανατικός οπαδός της, έγραψε τους στίχους”, ενώ ο Τσιτσάνης θα ισχυριστεί ότι “την αφορμή μου την έδωσε ένα επεισόδιο της κατοχής στη Θεσσαλονίκη”.

1902: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Ντούισμπουργκ με την αρχική ονομασία Meidericher SV από το ομώνυμο προάστιο. Τρία χρόνια μετά θα απορροφήσει την SC Viktoria Meiderich και το 1967 θα πάρει το όνομα Ντούισμπουργκ, αφού θα γίνει η πιο διάσημη και επιτυχημένη ομάδα την πόλης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News