Παναθηναϊκός: Με 14,4 εκατομμύρια φτιάχνει ξανά το όνομά του στην αγορά

EUROKINISSI

Ο Κώστας Γουλής καταγράφει την κινητικότητα του Παναθηναϊκού στο φετινό μεταγραφικό παζάρι και αναλύει τα πολλαπλά οφέλη για τους «πράσινους» από την έντονη δραστηριότητά τους. Στη SportDay που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει ένα «ρητό» που χρησιμοποιείται διαχρονικά στις ποδοσφαιρικές μεταγραφές και λέει πως «…όταν ρίξεις λεφτά στην αγορά, αυτή με την ένα ή με τον άλλο τρόπο, θα στα επιστρέψει». Υπάρχει βεβαίως κι αυτό που αναφέρει πως «…ότι πληρώσεις, παίρνεις».

Ο Παναθηναϊκός «τίμησε» και τα δύο παραπάνω ρητά το εφετινό καλοκαίρι, πιο έντονα από κάθε άλλη μεταγραφική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια.

Το ξεκίνησε ουσιαστικά απ’ τους θερινούς μήνες του 2021, αλλά το προχώρησε πολλά βήματα παραπέρα φέτος, ανεβάζοντας συνολικά και τα χρήματα της επένδυσής του στην αγορά, αλλά και το μπάτζετ του, το οποίο αγγίζει πλέον ποσό ρεκόρ επί ημερών Γιάννη Αλαφούζου στην «κεφαλή» του κλαμπ.

Οχι με αλόγιστες σπατάλες και με την καταστροφική λογική του «πάρε και βλέπουμε» που κυριάρχησε το 2015 και το 2016 (όταν χάθηκε η… μπάλα κι αγωνιστικά, μα κυρίως οικονομικά με τις μεταγραφικές αστοχίες που καταγράφηκαν), αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο απ’ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τη διοίκηση του Παναθηναϊκού.

Οταν κάθισαν στο φινάλε της περασμένης αγωνιστικής περιόδου στο τραπέζι, για να κάνουν το σχεδιασμό της εφετινής σεζόν, ο Σέρβος τεχνικός και οι διοικούντες την «πράσινη» ΠΑΕ, έβαλαν κάτω μία σειρά από δεδομένα και βασικούς άξονες, ως προς την εκτέλεση του δεύτερου σταδίου της «αναδόμησης» του ρόστερ του Παναθηναϊκού που ξεκίνησε πριν από 16 μήνες.

Τα βήματα της αναδόμησης του ρόστερ του Παναθηναϊκού

1.Πραγματοποίηση ακόμη μεγαλύτερης ποιοτικής αναβάθμισης του δυναμικού της ομάδας.

2.Πολύ πιο ορθολογική ανακατανομή του μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος, όσον αφορά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που θα έρχονταν κι αξιοποίηση με καλύτερο τρόπο των χρημάτων εκείνων που θα αποχωρούσαν.

3.Ξεκάθαρη διάθεση για ακόμη μεγαλύτερη επένδυση, με πολύ υψηλότερο μπάτζετ και με μεγαλύτερα ποσά σε αγορές παικτών και σε νέα συμβόλαια, στις θέσεις που θα υποδείκνυε ο Γιοβάνοβιτς, προκειμένου να ολοκληρωθεί το χτίσιμο του ρόστερ όπως το ήθελε ο 60χρονος τεχνικός.

4.Μεγαλύτερο «βάθος» στο δυναμικό και στον πάγκο της ομάδας, με αύξηση των ποιοτικών δεικτών του δυναμικού της κι απώτερο στόχο να δημιουργηθεί πλέον ένας σταθερός κορμός 20-21 παικτών πρώτης γραμμής, με τους οποίους θα δουλέψει το κλαμπ κι ο Γιοβάνοβιτς σε βάθος 2-3 ετών και θα είναι να βοηθήσουν χωρίς να επηρεάζεται αγωνιστικά η ομάδα.

Η ολοκλήρωση των μεταγραφών καθυστέρησε κι έφτασε ως το… 90′, λόγω της σταθερής σχολαστικότητας του Γιοβάνοβιτς πριν τις τελικές επιλογές, αλλά και τα… δοκάρια που είχαν οι «πράσινοι» σε αρκετές περιπτώσεις που δεν προχώρησαν, όμως ο Παναθηναϊκός πήρε τους παίκτες που ήθελε ο προπονητής του, γεμίζοντας όλες τις θέσεις της ενδεκάδας με βασικές κι αναπληρωματικές επιλογές.

Το «ζεστό» χρήμα που έριξε στην αγορά ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός «έριξε» στην αγορά, ούτε λίγο, ούτε πολύ περίπου 14,4 εκατ. ευρώ το εφετινό καλοκαίρι σε αγορές και συμβόλαια των νέων παικτών του. Περίπου 6 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην αγορά των Σπόραρ (από Σπόρτινγκ), Τσέριν (από Νυρεμβέργη), Τσοκάι (από Λοκομοτίβα) και Τρουιγιέ (από Νις). Παράλληλα, τα συμβόλαια των 9 ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν, θα αγγίξουν (μόνο για τη σεζόν 2022/23) τα 7,2 εκατ. ευρώ με την εφορία (5,8 εκατ. ευρώ σε «καθαρές» αποδοχές, δίχως τα μπόνους).

Προσθέτοντας τις προμήθειες που δόθηκαν σε μάνατζερς για να ολοκληρωθούν τα μεγάλα deals με τους Μπερνάρ, Σπόραρ, Βέρμπιτς και Μάγκνουσον, που ξεπέρασαν το 1,2 εκατ. ευρώ- προκύπτει το ποσό 14,4 εκατ. ευρώ, όσον αφορά το κόστος μόνο των νέων αποκτημάτων του Παναθηναϊκού. Και η αγορά -απ’ την στιγμή που οι «πράσινοι» άρχισαν να παίζουν… μπάλα σε υψηλότερο επίπεδο- τους «γύρισε» περίπου 6 εκατ. ευρώ απ’ τις πωλήσεις των Αλεξανδρόπουλου, Βέλεθ, Καρλίτος και Μακέντα.

Ρεκόρ επί ημερών Γιάννη Αλαφούζου

Ο συνολικός προϋπολογισμός του εφετινού ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού θα ξεπεράσει τα 22,6 εκατ. ευρώ. Πέρα από τα 14,4 εκατ. ευρώ που θα «κοστίσουν» οι 9 νεοαποκτηθέντες, το κόστος των συμβολαίων των παικτών που παρέμειναν στην ομάδα (με τους Διούδη, Σαβιέρ και Καμπετσή, που φαίνεται πως δεν είναι στις άμεσες επιλογές) φτάνει τα 6,6 εκατ. ευρώ με την εφορία (5,2 εκατ. ευρώ «καθαρά»).

Αν προστεθεί στα παραπάνω το 1,6 εκατ. ευρώ (με τους φόρους) που κοστίζουν συνολικά –σε ετήσια βάση- τα ανανεωμένα συμβόλαια του Γιοβάνοβιτς και των συνεργατών του και οι περίπου 200.000 ευρώ που καταβλήθηκαν σε αποζημιώσεις για λύσεις συμβολαίων (Αγιούμπ), όλο το εξοδολόγιο της ομάδας αγγίξει τα 22,8 εκατ. ευρώ που είναι και το μεγαλύτερο επί ημερών Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό (ελαφρώς υψηλότερο απ’ τη σεζόν 2016/17 επί Στραματσόνι).

Και πιθανότατα θα ανέβει κι άλλο λίγο ακόμη κατά τη διάρκεια της σεζόν, όταν οριστικοποιηθούν τα δεδομένα με τις ανανεώσεις των συμβολαίων (με υψηλότερες αποδοχέςς) που θα μπουν λίαν συντόμως σε διαδικασία συζητήσεων. Τούτη τη φορά όμως όλο το οικοδόμημα είναι πολύ σταθερό, τα έσοδα είναι πολύ υψηλότερα και οι υποχρεώσεις καλύπτονται σε απόλυτο βαθμό απ’ την ιδιοκτησία της ΠΑΕ. Και τα λεφτά που έχουν μπει (και θα μπουν) στην ομάδα πιάνουν ήδη… τόπο και δεν πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News