Ολυμπιακός: Γιατί «καίγεται» εδώ και τώρα για έναν Πασχαλάκη!

EUROKINISSI

Η συνεχιζόμενη αδυναμία του Τόμας Βατσλίκ σε συγκεκριμένες πτυχές του παιχνιδιού του, καθιστούν επιβεβλημένη την αγορά τερματοφύλακα για τον Ολυμπιακό με μία βασική προϋπόθεση!

Δεν είναι ούτε η πρώτη και δεδομένα δεν θα είναι η τελευταία φορά που ο Τόμας Βατσλίκ απασχολεί την κοινή γνώμη για… εκ διαμέτρου αντίθετους λόγους.

Τη μια στιγμή θα γίνεται πρώτο θέμα ως «ήρωας», την επόμενη θα… στήνεται στον τοίχο ως μοιραίος! Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διαθέτει που η δεδομένη ισορροπία του τρόμου τον συνοδεύει ακόμη και κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα. Και υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό.

Αν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα οι φάσεις που θα δημιουργηθούν μπροστά στην εστία του Ολυμπιακού σχετίζονται με τετ α τετ, με σουτ που απαιτούν ταχύτητα αντίδρασης, ακόμη και με εκτελέσεις πέναλτι, ο Βατσλίκ είναι κορυφαίος στο είδος του.

Αν αντίθετα οι φάσεις που θα κληθεί να αναχαιτίσει σχετίζονται με ψηλές εξόδους,  επεμβάσεις σε μακρινά σουτ που χρειάζονται εύρος εκτίναξης ή κίνηση μακριά από την εστία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πολύ μεγάλο πρόβλημα…

Και, βέβαια, επειδή αναφερόμαστε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου ο τερματοφύλακας επιβάλλεται να έχει συμμετοχή στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, ο Τόμας Βατσλίκ είναι σε θέση να συμμετέχει στο «χτίσιμο» του παιχνιδιού από πίσω με μακρινές εύστοχες μεταβιβάσεις.

Το ερώτημα που μοιάζει πλέον κάπως… αμείλικτο για τον Ολυμπιακό μετά και την ήττα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (σε ένα παιχνίδι που οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν ακριβά μια από τις χτυπητές αδυναμίες του Τσέχου) είναι αν οι πρωταθλητές πρέπει να κινηθούν εδώ και τώρα για την απόκτηση κι άλλου τερματοφύλακα.

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ναι» αρκεί ο παίκτης που θα πλαισιώσει τον Βατσλίκ διεκδικώντας τη θέση του βασικού, να έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πορτιέρο της εθνικής Τσεχίας.

Τι τερματοφύλακα χρειάζεται ο Ολυμπιακός;

  1. Τερματοφύλακα που να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις σέντρες και την εξουδετέρωση στατικών φάσεων. Ο Βατσλίκ είναι τερματοφύλακας που επιλέγει να παίζει πάνω στη γραμμή της εστίας του και να μην προλαβαίνει κινδύνους πριν αυτή δημιουργηθούν.
  2. Τερματοφύλακα με εξαιρετική ικανότητα στην εκτίναξη και την αναχαίτιση μακρινών σουτ. Ο Ολυμπιακός έχει πληρώσει αρκετές φορές φέτος την αδυναμία του Βατσλίκ στα σουτ από μακρινή απόσταση. Για κάποιο λόγο ο Τσέχος φαίνεται να υστερεί στα πατήματά του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να πεταχτεί μακριά (τα περισσότερα σουτ που πηγαίνουν γωνία καταλήγουν στα δίχτυα) και να μην μπορεί να «καθαρίζει» ψηλές σέντρες.
  3. Τερματοφύλακα που θα μπορεί να είναι αποτελεσματικός και μακριά από την εστία του. Σκεφτείτε απλά ότι σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακός θα θέλει να είναι ιδιαίτερα πιεστικός στους αντιπάλους του, ενδεχομένως ο νέος προπονητής να θέλει να ανεβάζει στο χώρο της μεσαίας γραμμής την τελευταία γραμμή της άμυνάς του. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η παρουσία ενός τερματοφύλακα που θα είναι σε θέση να μικραίνει την απόσταση από τους αμυντικούς του, ξεκινώντας τις κινήσεις του από το ύψος της περιοχής του και παίζοντας πολλές φορές και λίμπερο αν χρειαστεί. Ο Βατσλίκ τέτοια δυνατότητα δεν τη διαθέτει…

Μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν το συντομότερο δυνατό τα μέλη του νέου προπονητικού επιτελείου του Ολυμπιακού.

Δεδομένα, πάντως, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι ολοκληρωτικά διαφορετικός τερματοφύλακας από τον Τόμας Βατσλίκ. Είναι ψηλός με εξαιρετικά πατήματα που τον βοηθούν πολύ στις εξόδους και στις εκτινάξεις και το μόνο που χρειάζεται είναι μείωση της… υπερβολής σε ορισμένες αντιδράσεις του.

Υπάρχουν δηλαδή φάσεις που λόγω των δεδομένων χαρισμάτων του μπορεί να «καθαρίσει» με μεγάλη ευκολία, αλλά εκείνος επιλέγει να προχωρήσει σε περιττές θεαματικές ενέργειες που καμιά φορά χαρίζουν τσάμπα στατικές φάσεις (π.χ. εκτελέσεις κόρνερ) στους αντιπάλους.

Επιπλέον η συνύπαρξή του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου βοήθησε πολύ τον Έλληνα τερματοφύλακα να βελτιώσει το παιχνίδι του με τα πόδια, στοιχείο που δεδομένα θα χρειάζεται ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού.

Σε κάθε περίπτωση (και έχοντας πλέον μετά από ένα χρόνο ολοκληρωμένη άποψη για τις αδυναμίες και τις αρετές του Τόμας Βατσλίκ) η απάντηση στο κατά πόσο πρέπει να κινηθεί άμεσα ο Ολυμπιακός για αγορά τερματοφύλακα μοιάζει να είναι ένα… κατηγορηματικό «ναι». Θα συνιστά εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο να μην πλαισιωθεί ο Τσέχος με έναν ακόμη άμεσα ανταγωνιστικό πορτιέρο για τη φανέλα με το νούμερο ένα.

Αρκεί, βέβαια, ο νέος να διαθέτει χαρίσματα στους τομείς που υστερεί ο Βατσλίκ. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης μοιάζει να τα διαθέτει. Ενδεχομένως να τα διαθέτουν και άλλοι τερματοφύλακες στην αγορά των ελεύθερων…

Ένας «Πασχαλάκης» πάντως χρειάζεται επειγόντως αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό! 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News