Εμιλιάνο Σάλα: Βίντεο-ντοκουμέντο από την πτήση θανάτου

amna-epa

Το BBC δημοσίευσε ένα βίντεο-ντοκουμέντο από την πτήση του μοιραίου αεροπλάνου που κατέληξε σε τραγωδία. Το φωνητικό μήνυμα του πιλότου.

Ο Εμιλιάνο Σάλα χάθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο γνωστό πλέον τραγικό αεροπορικό δυστύχημα ενώ πετούσε από τη Νάντη στο Κάρντιφ για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή των 20 εκ. ευρώ.

Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής ήταν φοβισμένος όταν μπήκε στο αεροπλάνο.  Το ηχογραφημένο μήνυμά του προς τους φίλους του είναι ανατριχιαστικό.

«Φοβάμαι. Το αεροπλάνο φαίνεται ότι θα πέσει. Δεν ξέρω αν θα με ψάξει κανείς γιατί σίγουρα δεν θα με βρει» ακούγεται να λέει.

Τώρα το BBC έφερε στο φως της δημοσιότητα βίντεο και φωνητικό μήνυμα του πιλότου Ντέιβιντ Ίμποτσον προς ένα συνάδελφό του  στο οποίο εκφράζει αμφιβολίες για την ασφάλεια του αεροσκάφους.

«Επικίνδυνο αεροπλάνο»

«Μου ανέθεσαν αποστολή σε ένα επικίνδυνο (αεροπλάνο)» είχε εκμυστηρευτεί ο Ίμποτσον στον φίλο του, Κέβιν Τζόουνς, μια ημέρα πριν από το ατύχημα. «Συνήθως έχω το σωσίβιο μου ανάμεσα στα καθίσματα, αλλά αύριο θα το φορέσω, αυτό είναι σίγουρο».

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Ίμποτσον, ο οποίος δεν είχε στην πραγματικότητα άδεια για να να πετάξει το αεροσκάφος, εξηγεί ότι άκουσε «μια έκρηξη» στο αεροπλάνο  κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το Κάρντιφ στη Νάντη. «Πετούσα και άκουσα μπουμ» είπε στον φίλο του.

«Έλεγα: “Τι συμβαίνει;”, Έλεγξα λοιπόν τις ρυθμίσεις μου, όλα ήταν καλά και πετούσε ακόμα. Αυτό το αεροπλάνο πρέπει να επιστρέψει στο υπόστεγο» κατέληξε ο πιλότος, αφού συνειδητοποίησε ότι το αριστερό πεντάλ του φρένου δεν λειτουργούσε, όταν προσγειώθηκε στη Νάντη.

Τι λέει η έκθεση του  British Air Accidents Investigation Bureau

Σύμφωνα με την τελική έκθεση της British Air Accidents Investigation Bureau, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020, ο πιλότος, του οποίου το σώμα δεν βρέθηκε ποτέ, «μάλλον» δηλητηριάστηκε με μονοξείδιο του άνθρακα από το σύστημα εξάτμισης του κινητήρα.

Μάλλον έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού που πραγματοποιήθηκε με πολύ υψηλή ταχύτητα, πριν το αεροπλάνο συντριβεί στη θάλασσα με ταχύτητα 270 μιλίων την ώρα (435 χιλιόμετρα/ώρα), εξέλιξη που δεν άφηνε ελπίδα επιβίωσης.

Η σορός του παίκτη είχε βρεθεί στο κουφάρι του αεροσκάφους, περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά το ατύχημα, σε βάθος 67 μέτρων.

Ο 67χρονος επιχειρηματίας, Ντέιβιντ Χέντερσον, ο οποίος οργάνωσε την πτήση, καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2021 σε 18 μήνες φυλάκιση για την πρόσληψη του Ίμποτσον, ενός πιλότου που γνώριζε ότι δεν είχε άδεια για εμπορικές πτήσεις και ότι μετέφερε επιβάτη χωρίς έγκυρη εξουσιοδότηση

Δείτε το βίντεο του BBC

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News