Ακαδημίες: Πως να βγάλουμε γκολτζήδες και σουτέρ όταν το μόνο που μαθαίνουμε στα παιδιά είναι... πως να κερδίζουν!

EUROKINISSI

Στο ποδόσφαιρο έχουμε πάψει να παράγουμε γκολτζήδες, στο μπάσκετ ψάχνουμε τους σουτέρ με το σταγονόμετρο. Έχετε σκεφτεί γιατί συμβαίνει αυτό; Μια επίσκεψη στις περισσότερες ελληνικές ακαδημίες θα σας δώσει την απάντηση!

Είπε μια μεγάλη αλήθεια ο Γκουστάβο Πογιέτ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της εθνικής μας ομάδας ενόψει της αναμέτρησης με τη Βόρειο Ιρλανδία στη Ριζούπολη για την τελευταία αγωνιστική του Nations League.

«Το πρόβλημα της έλλειψης φορ είναι χρόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο!», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και έχει απόλυτο δίκιο. Η χώρα που μια φορά κι έναν καιρό παρήγαγε με το τσουβάλι έναν Μαύρο, έναν Αναστόπουλο, έναν Μαχλά, έναν Χαριστέα, ακόμη και έναν Αναστασίου, ή έναν Γρηγόρη Χαραλαμπίδη πλέον βγάζει γκολτζήδες με… το σταγονόμετρο.

Ό,τι ακριβώς συμβαίνει στο ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια με τους κλασικούς σουτέρ! Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η… κάνουλα έχει στερέψει στα δύο δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα της χώρας.

Βλέπετε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παραγωγή παικτών τόσο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο και στο ελληνικό μπάσκετ σχετίζεται με την… κοινή αφετηρία μιας προβληματικής νοοτροπίας που διαβρώνει το νόημα του ρόλου των ακαδημιών των δύο αθλημάτων.

Οι περισσότερες ακαδημίες στη χώρα βάζουν τα παιδιά ακόμη κι από την ηλικία των 9 και των 10 ετών να δρουν υπό την πίεση του αποτελέσματος. Τα περισσότερα παιδιά δεν μπαίνουν στο γήπεδο ή το παρκέ για να απολαύσουν, να χαρούν αυτό που κάνουν, αλλά για να κερδίσουν. 

Και η πίεση του αποτελέσματος είναι αυτή που αλλοιώνει και τη μορφή της εκπαίδευσης που πρέπει να έχει ένας πιτσιρικάς σε τέτοιες ηλικίες.

Πας να παρακολουθήσεις προπόνηση ποδοσφαιρικής ακαδημίας και βλέπεις καμιά δεκαριά ασκήσεις για το πως πρέπει οι μικροί να αμύνονται και πως πρέπει να μπλοκάρουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους. Περιμένεις να δεις έναν προπονητή να τους μαθαίνει πως να πλασάρουν σωστά, πως να σουτάρουν σωστά… μάταιος κόπος.

Αφήστε που όταν ξεκινήσει το διπλό πάει κάποιος μικρός να σουτάρει αμέσως ακούς… σφύριγμα από τον προπονητή να τον διακόπτει. «Όχι, δεν έπρεπε να σουτάρεις, δεν έχουμε δείξει αυτό στις ασκήσεις»…

Στο μπάσκετ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το σουτ τείνει να γίνει… ποινικό αδίκημα στις ακαδημίες. Αφήστε βρε τα παιδιά ελεύθερα να σουτάρουν όταν είναι μικρά. Αφήστε τα ελεύθερα να απολαύσουν τη χαρά του παιχνιδιού που είναι το γκολ και το καλάθι. Μην τα «ευνουχίζετε» από τόσο μικρές ηλικίες! 

Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά γκολτζήδες στο ποδόσφαιρο και σουτέρ στο μπάσκετ, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να αλλάξουμε νοοτροπία στον τρόπο που μαθαίνουμε τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό. Και ναι, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι το τελευταίο που μετρά στις μικρές ηλικίες! Το τελευταίο… 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News