Γιατί ο Φρανκ Ράικαρντ εξαφανίστηκε από το ποδόσφαιρο

ΑΠΕ

Βόλτες, επενδύσεις, αλλά όχι ποδόσφαιρο. Γιατί ο Φρανκ Ράικαρντ είναι μακριά από αυτό που τον πήγε πολύ ψηλά.

Ο Φρανκ Ράικαρντ είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που ανέβηκε στην κορυφή είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής. Πανηγύρισε το Champions League ως παίκτης δύο φορές με την Μίλαν και μία με τον Άγιαξ και ως προπονητής με τη Μπαρτσελόνα το 2006. Για να μην αρχίσουμε να μετράμε πρωταθήματα, κύπελλα, σούπερ καπ και όλα τα άλλα.

Για πολλούς, ο Ράικαρντ -γεννημένος στις 30 Σεπτεμβρίου, 1962- θα είναι πάντα ο προπονητής που πάλεψε να πάρει το καλύτερο από τους Αντρές Ινέιστα, Ροναλντίνιο, Λιονέλ Μέσι και Τσάβι πριν έρθει ο Γκουαρδιόλα και φέρει επανάσταση στη Μπαρτσελόνα. Αυτή είναι, φυσικά, μόνο η μισή ιστορία.

Είναι αλήθεια ότι το 2007-08, ο Ράικαρντ είχε μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Και ότι όλο και περισσότερο σε εκείνη την τελευταία σεζόν, οι ταλαντούχοι παίκτες του έμοιαζαν σε τραγική κατάσταση με βασικότερο… ένοχο τον Ροναλντίνιο που η κοιλιά του μεγάλωνε όσο μειωνόταν ο τραπεζικός λογαριασμός του καθώς απολάμβανε τα νυχτερινά κέντρα στα νότια της Βαρκελώνης.

«Βρήκε τον Ράικαρντ να καπνίζει. Ο Ροναλντίνιο σηκώθηκε με την ησυχία του…»

Ο δημοσιογράφος Guillem Balague έχει περιγράψει την κατάσταση σε ένα φιλικό μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ομάδας, στην οποία προπονητής ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα: «Ο Πεπ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν μια αλλαγή. Βρήκε τον Ράικαρντ να καπνίζει τσιγάρο. Ο Ροναλντίνιο σηκώθηκε με την ησυχία του μετά από 10 λεπτά, ο Ντέκο ήταν εμφανώς κουρασμένος και τα παιδιά της Β’ ομάδας έτρεχαν και έκαναν τους βασικούς να δείχνουν… ράκη».

Ο Ράικαρντ ήξερε ότι το τέλος στη Μπάρτσα είχε φτάσει και είχε αποδεχτεί τη μοίρα του. Δεν ήταν το τέλος της προπονητικής του καριέρας. Πέρασε 16 μήνες στη Γαλατασαράι και μια σύντομη περίοδο στη Σαουδική Αραβία. Από τότε όμως…

Βόλτες και επενδύσεις

Πλέον, πιο πιθανό είναι να τον βρείτε να κάνει βόλτες με τη γυναίκα του, Stefanie, και τα παιδιά τους στο Άμστερνταμ. Μέρος της επιθυμίας του να μην ασχοληθεί με τη δημόσια ζωή μπορεί να οφείλεται και στην κριτική που δέχθηκε στην Ολλανδία όταν χώρισε από την πρώην σύζυγό του Monique για να μετακομίσει το 2009 με τη Stefanie, η οποία ήταν η νταντά της οικογένειας.

Οι σοφές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων του Άμστερνταμ σημαίνουν ότι είναι οικονομικά ασφαλής, καθώς η ολλανδική πόλη γνώρισε άνθηση ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, δέχεται προτάσεις από ομάδες εκτός Ολλανδίας.

Όμως ο ατζέντης του δεν μπαίνει καν στον κόπο να ρωτήσει. Απλά απαντά αρνητικά. Κανένας σύλλογος στην Ολλανδία δεν προσπαθεί να τον δελεάσει. Ξέρουν ότι έχει τελειώσει με το ποδόσφαιρο.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ο Ράικαρντ ξέρει ότι η δική του Μπαρτσελόνα δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο αυτής του Γκουαρδιόλα. Ίσως η στιγμή που δεν θα ξεχάσει είναι τον Νοέμβριο του 2005, η αποθέωση του απίθανου εκείνη της ημέρα Ροναλντίνιο, στο Σαντιάγο Μπερναμπέου στη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-0.

Η χειρότερη στιγμή ήρθε στο ίδιο γήπεδο τον Μάιο του 2008. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ήδη πάρει το πρωτάθλημα και η Μπαρτσελόνα αναζητούσε μια τιμητική βραδιά απέναντι στη… μισητή αντίπαλο. Ήρθε η εξευτελιστική ήττα με 4-1.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ράικαρντ έδειχνε διαλυμένος. Την επόμενη ημέρα απολύθηκε.

Τα 500 του Ρονάλντο

2015: Με το πρώτο γκολ απέναντι στη Μάλμε, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Champions League, ο 30χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο φτάνει τα 500 τέρματα και με το δεύτερο, το 501ο στην καριέρα του, «πιάνει» τον Ραούλ στην πρώτη θέση των σκόρερ της Ρεάλ.

Πλέον, ο Ρονάλντο μετρά 323 γκολ με τη φανέλα της «βασίλισσας» και χρειάζεται ακόμα ένα για να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της ομάδας και όλα αυτά μέσα στα περίπου 5,5 χρόνια που βρίσκεται στο ρόστερ της. Παράλληλα, είναι ο πρώτος σκόρερ στο Champions League με 83 γκολ, ενώ ακολουθεί ο Λιονέλ Μέσι με 77.

2007: Ο Χάιλε Γκεμπρεσιλασιέ σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ του Πολ Τέργκατ (13/4/2003 με 2:04:26) στον Μαραθώνιο με 2:04:26 στο Βερολίνο, βελτιώνοντάς το κατά 29 δευτερόλεπτα. Είναι το 24ο παγκόσμιο ρεκόρ του Αιθίοπα δρομέα με πρώτο αυτό στα 5000 μέτρα το 1994 στο Χένγκελο της Ολλανδίας.

2004: Ο 36χρονος Justin Strzelczyk, ο πρώην και επί δεκαετία επιθετικός των Steelers του NFL, γνωστός και ως “Jugs” σκοτώνεται όταν συγκρούεται στην πόλη Syracuse, NY, έπειτα από άγριο κυνηγητό από την αστυνομία που κράτησε 40 λεπτά.

2000: Η 16χρονη Μορφούλα Ντώνα κατατάσσεται έβδομη στον τελικό του σύνθετου ατομικού στην ρυθμική γυμναστική με 38.982 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ.

2000: Ο Ρώσος κολυμβητής Alexander Popov, η Αυστραλέζα κολυμβήτρια Susie O’Neil, ο Ουκρανός επικοντιστής Serguei Bubka, ο Τσέχος ακοντιστής Jan Zelezny, ο Καναδός αθλητής του στίβου Charmaine Crook, ο Αμερικανός παίκτης του βόλεϊ Robert Ctyrtlik, ο Γερμανός κωπηλάτης Roland Barr και ο Ισπανός κολυμβητής Manuel Estiarte γίνονται μέλη της ΔΟΕ σε ψηφοφορία που γίνεται στο Σίδνεϊ.

Το τρίτο μετάλλιο της Marion Jones

2000: Η Marion Jones κερδίζει το τρίτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με την ομάδα των ΗΠΑ (Miles-Clark, Hennagan, Colander-Richardson) στη σκυταλοδρομία 4×400μ με χρόνο 3:22.62. Στις 23/9 είχε κερδίσει το πρώτο στα 100μ με 10.75 και στις 28/9 το δεύτερο στα 200μ με 21.84. Στις 8/10/2007 όμως, θα τα επιστέψει, αφού θα παραδεχτεί ότι έκανε χρήση στεροειδών.

2000: Ο Αμιράν Καρντάνοφ κατακτά το χάλκινο, και 13ο μετάλλιο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 54 κιλών της ελευθέρας πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ κερδίζοντας στον μικρό τελικό τον Λευκορώσο German Kontoev με 5-4.

2000: Η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή και Άννα Πολλάτου, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με 39.285 βαθμούς.

2000: Η Ρωσία κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών κερδίζοντας με 3-2 στον τελικό την Ιταλία.

2000: Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με βολή στα 67.51 μέτρα πίσω από τη Νορβηγίδα Trine Hattestad με 68.91 μέτρα.

1999: Η 20χρονη σκακίστρια Μαρία Κουβάτσου, κόρη του προέδρου του Κύδωνα Χανίων Σάκη Κουβάτσου, κατακτά την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο Ερεβάν της Αρμενίας σε σύνολο 35 παικτριών.

Η πρώτη ομάδα που της απονέμεται το βραβείο ”John Bunn”

1999: Οι Harlem Globetrotters γίνονται η πρώτη ομάδα που της απονέμεται το βραβείο ”John Bunn” από το Basketball Hall of Fame για την πολυετή και σημαντικότατη συνεισφορά της στο μπάσκετ. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1927 από τον Abe Saperstin με την ονομασία “Savoy Big Five” και πήρε το σημερινό της όνομα το 1930.

1997: Με ένα ιστορικό γκολ του Ζήση Βρύζα, ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει στα τελευταία λεπτά την Arsenal μέσα στο Highbury και προκρίνεται στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου UEFA αφού στον πρώτο αγώνα είχε κερδίσει με 1-0.

1995: Μετά από 15 μήνες αποκλεισμό λόγω τιμωρίας, ο Maradona ξαναγυρίζει στα γήπεδα φορώντας τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς.

1979: Πρώτη αγωνιστική του πρώτου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής κατηγορίας που διοργανώνει η ΕΠΑΕ. Κόβονται 113.665 εισιτήρια και σημειώνονται 27 γκολ με τον ΠΑΟΚ να σημειώνει το σκορ της ημέρας 6-2 επί της Καβάλας με χατ τρικ του Κωστή.

Πρωταθλητής θα ανακηρυχθεί ο Ολυμπιακός μετά από μπαράζ που θα γίνει στο Βόλο στις 25 Μαιου 1980 νικώντας τον Άρη με 2-0 αφού και οι δύο ομάδες θα έχουν ισοβαθμίσει με 47 βαθμούς.

1964: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει την βορειοϊρλανδική Γκλεντόραν με 3-2. Πρόκειται για την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στην διοργάνωση.

1962: Ξεκινά το 1ο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με 56 ομάδες, χωρισμένες σε 4 ομίλους, που όμως εκπροσωπούν όλους τους νομούς της χώρας.

1962: Ο Μίμης Φυλακούρης, αδελφός του Τότη, τραυματίζεται σοβαρά με τη βέσπα του σε τροχαίο ατύχημα. Μετά από ένα τριήμερο όπου βρίσκεται σε κώμα θα ανακτήσει τις αισθήσεις του αλλά το ατύχημα θα γίνει αφορμή για να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Σκοτώνεται ο James Dean

1955: Σκοτώνεται σε ηλικία 24 ετών ο James Dean σε αυτοκινητικό ατύχημα. Ο νεαρός ηθοποιός οδηγούσε μια ασημί Porsche Spyder 550 με 150χλμ την ώρα, κινούμενος από το Λος Άντζελες προς το Σαλίνας με σκοπό να συμμετάσχει σε αγώνες αυτοκινήτου.

Είχε μόλις ολοκληρώσει τα γυρίσματα της τρίτης του ταινίας ”Ο Γίγας”, κατά τη διάρκεια των οποίων οι παραγωγοί του είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή σε τέτοιους αγώνες. Μόλις είχε επίσης ολοκληρώσει και ένα διαφημιστικό που έκλεινε με τη φράση: ”ήρεμα όταν οδηγείς… Η ζωή που μπορεί να γλυτώσεις ίσως είναι η δική μου”.

1947: Το World Series του μπέιζμπολ μεταδίδεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά με σπόνσορες τους Gillette Safety Razor Company και Ford Motor Company. Οι New York Yankees κερδίζουν τους Brooklyn Dodgers με 5-3.

1927: Ο Babe Ruth κάνει το 60ό του home run και σπάει το δικό του ρεκόρ μιας σεζόν στην νίκη των NY Yankees με 4-2 επί των Washington Senators. Το ρεκόρ θα κρατήσει μέχρι το 1961 όταν θα το σπάσει ο Roger Maris με 61.

1659: Η πρώτη αναφορά στο αγώνισμα του τένις στην Αμερική γίνεται σε προκήρυξη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Peter Stuyvesant ο οποίος απαγορεύει τους αγώνες ορισμένες μέρες και θρησκευτικές αργίες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News