Premier League - EFL: Ποδοσφαιριστές έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία, ενώ έχουν βιώσει και bullying

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας, το 5% των παικτών αποκάλυψαν ότι έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν, ενώ το 10% ότι έχουν υποστεί bullying κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Η 10η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και ο «Guardian» έφερε στο φως τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η PFA (Ένωση Ποδοσφαιριστών Αγγλίας), προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

Σχεδόν το 10% των παικτών της Premier League και της EFL που ερωτήθηκαν την περασμένη σεζόν από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών είπαν ότι είχαν βιώσει εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και σχεδόν το 5% είχε σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι 79 από τους 843 άνδρες παίκτες που αγωνίζονται τόσο στην EFL, όσο και στην Premier League που ερωτήθηκαν την περασμένη σεζόν, εξομολογήθηκαν  ότι υπέστησαν εκφοβισμό κάποια στιγμή στην επαγγελματική τους ζωή και 40 είπαν ότι έκαναν σκέψεις ακόμα και να αυτοκτονήσουν.

«Αυτά είναι ξεκάθαρα στοιχεία που δείχνουν πόσο σοβαρά είναι αυτά τα ζητήματα στο παιχνίδι. Με βάση αυτά τα σχόλια, προσαρμόσαμε τις συνεδρίες αυτή τη σεζόν για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τύπο του εκφοβισμού που αντιμετωπίζουν οι παίκτες», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Μπένετ, διευθυντής του τμήματος ευημερίας των παικτών στην PFA, αναφορικά με τα περιστατικά bullying.

«Θα μπορούσε να είναι εσωτερικός εκφοβισμός, για παράδειγμα, από συμπαίκτες στα αποδυτήρια ή στο προπονητικό κέντρο. Θα μπορούσε να είναι από το προσωπικό ή τη διοίκηση του συλλόγου. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις μεταγραφικές περιόδους. Γνωρίζουμε ότι οι παίκτες μπορούν να απομονωθούν από τις ομάδες τους όταν ένας σύλλογος προσπαθεί να επιβάλλει μια μεταγραφή. Συχνά έχουμε να κάνουμε με τέτοιες περιπτώσεις. Σε τελική ανάλυση, είτε πρόκειται για το γήπεδο προπόνησης είτε για το γήπεδο την ημέρα του αγώνα, είναι ο χώρος εργασίας ενός παίκτη. Έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται προστατευμένοι και ασφαλείς στη δουλειά», τόνισε.

Παράλληλα, το 12% των παικτών (98) δήλωσαν ότι ένιωσαν πίεση να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 ή ένιωσαν συναισθηματική αγωνία για αυτό. Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη  σε συλλόγους κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-22.

Διαπιστώθηκε ότι 189 από τους 843 παίκτες, περισσότεροι από το 1/5, είχαν βιώσει έντονο άγχος, σε σημείο να αισθάνονται φόβο ή ότι μπορεί να συμβεί κάτι φρικτό.

«Οι παίκτες βρίσκονται συχνά στο έλεος μιας βραχυπρόθεσμης εστίασης και παραγόντων εκτός του ελέγχου τους, όπως τραυματισμοί, πολιτικές μεταγραφών και επιλογή ομάδας. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες  μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στην καριέρα τους. Φιλοξενούμε εργαστήρια ευεξίας σε συλλόγους με παίκτες όλων των ηλικιών, από την ακαδημία μέχρι την πρώτη ομάδα. Αυτές οι συνεδρίες είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τη συζήτηση της ψυχικής υγείας», επισήμανε ο Μπενέτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Guardian», η PFA πληροφόρησε ότι 520 μέλη είχαν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες υποστήριξης μέσω του Sporting Chance την περασμένη σεζόν. Το 47% ήταν εν ενεργεία παίκτες, το 48% ήταν παλαίμαχοι και το 5% ήταν μέλη της οικογένειας παικτών που η Ένωση συμφώνησε να υποστηρίξει. Το 9% από τους 520 ήταν γυναίκες παίκτριες, το 86% των οποίων ήταν εν ενεργεία.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News