Σαν σήμερα: Ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν βασάνιζε χωρίς οίκτο τους αθλητές που δεν νικούσαν

Ψυχοπαθής playboy, σεξουαλικό αρπακτικό, ο Ουντάι Χουσεΐν βασάνιζε αθλητές με εξοπλισμό μεσαιωνικού τύπου. Μέχρι το 2003…

Όταν στις 19 Οκτωβρίου 2005 ξεκινούσε η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κάποιοι ήξεραν ότι για πρώτη φορά θα γινόταν γνωστό σε όλο τον κόσμο τι σήμαινε τότε να είσαι αθλητής στο Ιράκ. Αρκετοί είχαν ένα παράπονο. Δεν ήταν εκεί να δικαστεί και να τιμωρηθεί ο πιο μισητός άνθρωπος στο Ιράκ. Αυτός που όλοι οι αθλητές στο Ιράκ ήθελαν να εκδικηθούν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, εκετλέστηκε δι απαγχονσμού τον Δεκέμβριο του 2006.’Εμεινε στην ιστορία για τις φρικαλεότητες του εναντίον των ανθρώπων, όμως και ο γιος του, Ουντάι Χουσεΐν, δεν ήταν διαφορετικός. Δεν βρέθηκε στις δίκη διότι είχε πέσει νεκρός τον Ιούλιο του 2003, από αμερικανικά πυρά, μετά από τρίωρη μάχη στη Μοσούλη όπου κρυβόταν μαζί με τον αδερφό του.

Γεννημένος το 1964, ο Uday Hussein, ήταν ο πρώτος γιος του Σαντάμ Χουσεΐν και της πρώτης συζύγου και ξαδέρφης του, Σαζίντα Τάλφα. Ο Ουντάι εθεωρείτο για αρκετά χρόνια ο πιθανός διάδοχος τού πατέρα του, αλλά έχασε τη θέση, ως προφανής διάδοχος, λόγω τραυματισμών σε απόπειρα δολοφονίας.

Κατείχε κατά καιρούς διάφορες σημαντικές θέσεις στη χώρα. Μεταξύ άλλων είχε διατελέσει επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράκ και της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας. Διορίστηκε σε αυτές τις θέσεις το 1984. Ήταν η αρχή της κόλασης για τους αθλητές.

Ουρούσε στα κεφάλια τους

Ο πρωτότοκος γιος του Σαντάμ Χουσεΐν βασάνιζε τους αθλητές που εκπροσωπούσαν το Ιράκ στο υψηλότερο επίπεδο αν δεν κατάφερναν να είναι νικητές. Υπήρξαν καταγγελίες ότι χτυπούσε αθλητές με σιδερένιες ράβδους και τους έκλεινε στη φυλακή για πολλές ημέρες. Του ξύριζε τα κεφάλια και ουρούσε ο ίδιος σε αυτά μέσα στα κελιά τους. Επίσης, έβαζε να σύρουν τους αθλητές με την πλάτη και όταν αιμοραγούσαν ασταμάτητα, τους έριχναν σε νερά με λύματα. Αυτό το έκαναν για να είναι βέβαιο ότι οι πληγές που είχαν θα μολυνθούν.

Θεωρείται ότι δολοφόνησε περίπου 50 αθλητές στη χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας και της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η FIFA, διεξήγαγε έρευνες το 1997 καθώς τρεις ποδοσφαιριστές φέρεται να βασανίστηκαν μετά την ήττα του Ιράκ με 4-1 από την Ιαπωνία σε αγώνα του Κυπέλλου Ασίας. Η FIFA δεν κατάφερε να βρει κανένα στοιχείο εναντίον του.

Γεμάτος σφαίρες

‘Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1996, δέχθηκε ενέδρα ένοπλων ενώ οδηγούσε με προορισμό ένα πάρτι αργά το βράδυ στην περιοχή Mansur της Βαγδάτης. Ο Ουντέι ήταν γεμάτος σφαίρες και οι περισσότερες μαρτυρίες κάνουν λόγο για κινητικά προβλήματα ενώ ήταν σεξουαλικά ανίκανος, πλήγμα τρομερό για τον ψυχοπαθή playboy που οι Ιρακινοί αποκαλούσαν σεξουαλικό αρπακτικό. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των επόμενων δύο ετών στο νοσοκομείο.

Ένας σωσίας του Ουντάι Χουσεΐν, ο Ιρακινός πρώην ανθυπολοχαγός στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, ο Λατίφ Γιαχία είχε πει σε συνέντευξη στο ESPN: «Η λέξη που του ταιριάζει είναι σαδιστής. Νομίζω ότι ο Σαντάμ είναι πιο ανθρώπινος από τον Ουντάι».

Ο Λατίφ Γιαχία είχε επίσης πει: «Είδα πολλούς βιασμούς. Βίαζε και σκότωνε γυναίκες και μετά σκότωνε τους γονείς τουν αν διαμαρτύρονταν. Έγινα μάρτυρας πολλών δολοφονιών. Η Ουντέι είχε βιάσει μια από τις Βασίλισσες της Ομορφιάς της Βαγδάτης και ο πατέρας της παραπονέθηκε στον Σαντάμ. Με διέταξε να τον σκοτώσω, αρνήθηκα και έκοψα τους καρπούς μου…».

Η έκθεση στη Βαγδάτη

Το καλοκαίρι του 2004, ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο στάδιο al-Shaab της Βαγδάτης έγινε μια μακάβρια έκθεση. Εκτέθηκαν τα όργανα με τα οποία ο Ουντάι Χουσεΐν βασάνιζε τους αθλητές. Εξοπλισμός βασανιστηρίων μεσαιωνικού τύπου, συμπεριλαμβανομένου ενός «σιδερένιου κουτιού» μια… στολή σαν φέρετρο με μεταλλικές ακίδες στο εσωτερικό.

Σε αυτή τη στολή εξαναγκάζονταν να μπουν αθλητές, Ακόμα μεταλικά μαστίγια, ατσάλινες ράβδοι με ατσάλινες μπάλες στο μέγεθος μπάλα του τένις, στερεωμένες στο άκρο. Ένας αξιωματούχος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράκ φορούσε την ατσάλινη μάσκα που υποχρεώναν αθλητές να φορούν.

Ο Ουντάι Χουσεΐν θεωρείται σήμερα ο πιο μισητός άνθρωπος του αθλητισμού στο Ιράκ. Όχι μόνο του αθλητισμού, όχι μόνο στο Ιράκ…

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 19 Οκτωβρίου

2003: Εγκαινιάζονται οι εγκαταστάσεις του Crete Golf Club στην Χερσόνησο της Κρήτης, που αποτελεί το πρώτο γήπεδο γκολφ με 18 τρύπες στο νησί.

Η πρωτοβουλία, που έχει σαν σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου και τους χειμερινούς μήνες, ανήκει στο Δήμο και σε Κρήτες επιχειρηματίες και ξενοδόχους, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Βρανάς του Robinson Club Lyttos, ο Ανδρέας Μεταξάς της αλυσίδας Maris, ενώ ο Θεόδωρος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean και παίκτης του γκολφ, θα αποτελέσει τον βασικό χορηγό του ετήσιου τουρνουά Pro-Am.

1999: Η Αυστριακή Elfi Eder αποχωρεί από το αλπικό σκι σε ηλικία 29 ετών. Στην καριέρα της κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1993, το Ολυμπιακό αργυρό μετάλλιο το 1994, ενώ ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σλάλομ το 1996.

1996: Δολοφονείται ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Κολομβίας Felipe Perez στην πόλη Μεντεγίν.

Ο Στράτος Αποστολάκης εναντίον του Ολυμπιακού

1990: Πρώτος αγώνας του Στράτου Αποστολάκη με τον Παναθηναϊκό εναντίον του Ολυμπιακού. Το Σούπερ Καπ είχε ήδη ματαιωθεί εξ αιτίας της μεταγραφής του Αποστολάκη για τον φόβο επεισοδίων, τα οποία όμως στον αγώνα αυτό δεν αποφεύγονται.

1988: Ελλάδα – Δανία 1-1 στο ΟΑΚΑ με γκολ του Τάσου Μητρόπουλου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1982: Ο 57χρονος John de Lorean, συλλαμβάνεται να οδηγεί υπό την επίρια κοκαϊνης. Ο De Lorean, που θα πεθάνει στις 19 Μαρτίου 2005, είναι ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας με το όνομά του και γνωστός για τη δημιουργία του αυτοκινήτου Pontial GTO και του αγωνιστικού De Lorean DMC-12.

1981: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Χρήστος Ρίμπας, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ και της Εθνικής, με την οποία αγωνίστηκε 9 φορές έχοντας κάνει ντεμπούτο στις 3 Ιουνίου 1933.

1974: Η 23χρονη Γεωργία Χριστοδούλου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που λαμβάνει μέρος στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου και τερματίζει 427η στη γενική κατάταξη με χρόνο 5 ώρες, 1 λεπτό και 20 δεύτερα, που αποτελεί και το “πρώτο” πανελλήνιο ρεκόρ. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή γυναικών στην κλασική διαδρομή με πρώτη νικήτρια την Δυτικογερμανίδα Eva-Maria Westphal με χρόνο 3:55.56.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που κερδίζει χρυσό

1968: Η Ρουμάνα Lia Manoliu σε ηλικία 36 ετών και 176 ημερών κερδίζει το αγώνισμα της δισκοβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού και γίνεται η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων. Το ρεκόρ όμως της γηραιότερης αθλήτριας που έχει κερδίσει μετάλλιο το κατέχει η Τσεχοσλοβάκα Dana Zatopkova που είχε κερδίσει αργυρό σε ηλικία 37 ετών και 348 ημερών.

1955: Ο Robert Young της Ford Motor Company ζητά από την ποιήτρια, κάτοχο του βραβείου Pulitzer, Marianne Moore, να τους βοηθήσει να ονοματίσουν μια νέα σειρά αυτοκινήτων. Λίγες μέρες αργότερα η Moore θα στείλει στη Ford μια σειρά από ευχάριστα ονόματα, ανάμεσα στα οποία ήταν το εκπληκτικό, “Utopian Turtletop”.

1856: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας με γυμνές γροθιές γίνεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι James Kelly και Jack Smith πυγμαχούν για 6 ώρες και 15 λεπτά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News