Άρης: Η νέα πρόταση για το νέο γήπεδο στην πρακτική της Διπλής Ανάπλασης με χρηματοδότηση

Eurokinissi

Ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ Άρης από κοινού καταθέτουν νέα πρόταση για την κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στο πρότυπο της Διπλής Ανάπλασης για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Άρης, ενιαία ως οργανισμός, δηλαδή ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ από κοινού, κάνουν  στροφή και καταθέτουν επίσημα πρόταση στην Κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου γηπέδου στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο πρότυπο της Διπλής Ανάπλασης για τον Παναθηναϊκό, που προβλέπει χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πηγές των διοικήσεων του Α.Σ. Άρης και της ΠΑΕ Άρης, η πρόταση που συζητείται αυτή την στιγμή από τις δύο διοικήσεις και την κυβέρνηση είναι προς όφελος όλων των Θεσσαλονικιών ενώ θεωρείται βιώσιμη και συμφέρουσα για την ομάδα.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή νέου γηπέδου στο πλαίσιο μιας μεγάλης πολεοδομικής παρέμβασης με τη δημιουργία δύο σημαντικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών σε δύο περιοχές, στο Χαριλάου του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής του Δήμου Πυλαίας, όπου και οι δύο βρίσκονται εντός των ορίων της M.Ε. Θεσσαλονίκης.

Στο σχέδιο που υπέβαλλε ο Άρης, προτείνεται η μετεγκατάσταση του γηπέδου «Κλεάνθης Βικελίδης» από την επιβαρυμένη περιοχή του Χαριλάου, στην έκταση του ΟΑΕΔ στην Πυλαία, αφού αυτή πρώτα αποκτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Εκεί θα προβλέπεται και η εγκατάσταση  κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών λειτουργιών καθώς και σημαντικός χώρος ελεύθερου αστικού πρασίνου.

Στο Χαριλάου προτείνεται να δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου που θα λειτουργεί ως πνεύμονας και χώρος αναψυχής για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.

Πως θα καλυφθεί το κόστος ανέγερσης

Το κόστος ανέγερσης του νέου γηπέδου συμπεριλαμβανομένης της γης, θα καλυφθεί από τις εξής πηγές:

  1. Την ίδια την αξία αποζημίωσης της ιδιοκτησίας του Άρη στου Χαριλάου (γη και γήπεδο) προκειμένου να γίνει χώρος πρασίνου. Να σημειωθεί ότι η αξία του οικοπέδου και του γηπέδου στου Χαριλάου, καθώς βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης είναι σημαντικής αξίας και μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το Πράσινο Ταμείο.
  2. Από το Ελληνικό Δημόσιο που θα καλύψει μόνο το επιπλέον κόστος διασφαλίζοντας για τους πολίτες την δημιουργία δύο σημαντικών χώρων πρασίνου και αναψυχής στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Πηγή χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Επίσης πηγές του Άρη αναφέρουν ότι η λύση θεσμικά και διαδικαστικά είναι δοκιμασμένη, καθώς ακολουθεί τα πρότυπα της Διπλής Ανάπλασης της Αθήνας, ενώ η πηγή χρηματοδότησης του γηπέδου θα είναι πιθανότατα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συμπληρωματικά η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου και των υποδομών που θα απαιτηθούν (δρόμοι, δίκτυα κλπ) δύναται να χρηματοδοτηθούν από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Πρόταση πλήρης, ασφαλής και εφαρμόσιμη»

Στον Άρη τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν αξιώνουν από την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πρότασή τους, αλλά τονίζεται «ότι είναι η πρώτη φορά που μετά την έναρξη του διαλόγου για το γήπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην περσινή ΔΕΘ,  ο Άρης υποβάλλει επίσημα μια πρόταση την οποία θεωρεί πλήρη, ασφαλή και εφαρμόσιμη».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News