Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Ομάδα μοντέλο – Πώς απ' τον παραλίγο υποβιβασμό έγινε ομάδα της ελίτ
Το 2016 η Άιντραχτ Φρανκφούρτης έφτασε μια ανάσα από τη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας και έξι χρόνια μετά η κάτοχος του Europa League βρίσκεται στους «16» του Champions League
Το ταξίδι της Άιντραχτ Φρανκφούρτης από την αποφυγή του υποβιβασμού στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου μέχρι την ευρωπαϊκή ελίτ μέσα σε έξι χρόνια, είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Άξελ Χέλμαν, εκπρόσωπος του ΔΣ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, δεν μπορούσε να σταματήσει να «βλέπει» στις αναμνήσεις του την επανάληψη της φάσης καθώς η ομάδα επέστρεφε με την πρόκριση στους «16» του Champions League από την Λισαβόνα.
𝗧𝗢𝗚𝗘𝗧𝗛𝗘𝗥 𝗪𝗘 𝗠𝗔𝗗𝗘 𝗜𝗧! ♥️🦅#SGEuropa | #SCPSGE | #UCL pic.twitter.com/Eu4yNRbCsb
— Eintracht Frankfurt (@eintracht_eng) November 1, 2022
Ήταν κάτι παραπάνω από έξι χρόνια πριν (23 Μαΐου 2016) όταν ο Χάρις Σεφέροβιτς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Νυρεμβέργης σε ματς πλέι οφ παραμονής/υποβιβασμού και τη γλίτωσε από την πτώση στην 2.Bundesliga.
Δίπλα του ήταν ο Χέριμπερτ Μπρούχαγκεν, τότε CEO του κλαμπ. Πριν από έξι χρόνια ο Μπρούχαγκεν ετοιμαζόταν για την περιπλάνηση στην… έρημο της δεύτερης κατηγορίας, για περικοπές κι ένα αβέβαιο μέλλον. Στις εξέδρες του «Ζοσέ Αλβαλάδε» είδε την κάτοχο του Europa League να περνάει στους «16» του Champions League!
Εκείνη την εποχή δεν ονειρεύονταν στη Φρανκφούρτη. Ούτε Κύπελλο, ούτε Europa League κι αν σιγοτραγουδούσε κανείς τον ύμνο του Champions League τον έβλεπαν με μισό μάτι.
Οι παράγοντες της επιτυχίας
Από το 2016 και μετά πολλά άλλαξαν. Ο Μπρούχαγκεν έφυγε από τη θέση. Και με τον Πέτερ Φίσερ το κλαμπ απέκτησε σταθερότητα. Η πορεία της ομάδας προκαλεί έκπληξη ακόμη και στους ίδιους. Αναρωτιούνται αν μπορούν να πάνε ένα βήμα παραπάνω και το καταφέρνουν και συνεχίζουν.
Η Άιντραχτ έχει αναπτύξει μια ταυτότητα και παραμένει πιστή σ’ αυτή. Έχουν περάσει προπονητές, αθλητικοί διευθυντές και πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές. Τα αποτελέσματα δεν σταματούν να έρχονται.
Γύρω από την ομάδα η Άιντραχτ δημιούργησε ένα σταθερό σύστημα υποστήριξης και προτού «βαρέσει πάνω από το βάρος της» εντός αγωνιστικού χώρου το έκανε εκτός. Έκανε άνοιγμα στη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και στην πρόσληψη φιλόδοξων στελεχών που θα μπορούσαν να βάλουν τον εγωισμό τους να δουλέψει για το σύνολο, όπως ο τεχνικός διευθυντής Μάρκους Κρέσε που έκανε όνομα στον οργανισμό της Λειψίας και ο προπονητής Όλιβερ Γκλάσνερ.
Έπειτα, είναι και οι οπαδοί. Η σύνδεση της ομάδας με τον κόσμο της δίνει ένα plus που άλλα κλαμπ δεν έχουν.
Νέα διάσταση
Τώρα, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση. Την παραμονή σ’ αυτή τη νέα διάσταση – αθλητική και οικονομική. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Τα τελευταία χρόνια από τη Γερμανία μονάχα η Λειψία το κατάφερε και για κάποιο διάστημα η Βόλφσμπουργκ.
Στην Άιντραχτ ποντάρουν και πάλι στους εαυτούς τους και στις σωστές και μελετημένες αποφάσεις για να τα καταφέρουν. Άλλωστε, με περιορισμένο μπάτζετ μπόρεσαν και κάλυψαν τις αποχωρήσεις των Φίλιπ Κόστιτς και Μάρτιν Χιντερέγκερ, αλλά και του Λούκα Γιόβιτς πριν απ’ αυτούς.
Η πρόκριση απέφερε έξτρα 15 εκατομμύρια ευρώ που κανείς δεν τα περίμενε στο κλαμπ. Τα χρήματα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους σημαντικοί παίκτες όπως ο Ντάιτσι Καμάντα κι ο Εβάν Εντικά, αλλά και για μια – δύο κινήσεις στο μετεγγραφικό παζάρι.
Τώρα, που ζουν το όνειρο δεν θέλουν να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση όπου τα όνειρα απαγορεύονταν και το μέλλον έμοιαζε ζοφερό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα