Σαν σήμερα - Ένιο Μορικόνε: Ο μαέστρος λάτρευε τη Ρόμα και να βλέπει το κεφάλι του Τότι... τεράστιο

ΑΠΕ

Ο Ένιο Μορικόνε έβλεπε ματς της Ρόμα με τον παιδικό φίλο και συμμαθητή του Σέρτζιο Λεόνε και παρά τις ενστάσεις του για τη χούντα στην Αργεντινή συνέθεσε για το Μουντιάλ του ’78

Ο διάσημος Ένιο Μορικόνε. Μέρος της ιστορίας του κινηματογράφου, είτε μιλάμε για σπαγγέτι γουέστερν σε συνεργασία με τον παιδικό φίλο και συμμαθητή του Σέρτζιο Λεόνε, είτε για ιταλικές αστυνομικές ταινίες. Από τη συνεργασία με τον Ταραντίνο μέχρι το Χόλιγουντ. Μουσική με σφυρίγματα, ίσως μια κιθάρα και κάτι όργανα που μας έμαθε -στους περισσότερους τυολάχισοτν- ο ίδιος, όπως η η εβραϊκή άρπα, το αγγλικό κόρνο, η οκαρίνα.

Το 2007 πήρε Όσκαρ για την προσφορά του στην κινηματογραφική μουσική και το 2016 για το σάουντρακ της ταινίας του Ταραντίνο, «Οι μισητοί οκτώ».

Ο Ένιο Μορικόνε που μας έκανε να σφυρίζουμε το περιβόητο σάουντρρακ της ταινίας «Ο καλός, ο κακός κι ο άσχημος» -«Il buono, il brutto e il cattivo», στα Ιταλικά, «The Good, the Bad and the Ugly», στα Αγγλικά- εκτός από μεγάλος μουσικός ήταν και μεγάλος οπαδός της Ρόμα. Άλλωστε έχει γράψει και τον ύμνο της.

«Βλέπω το κεφάλι του Τότι, τεράστιο»

Γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου 1928, ο Ένιο Μορικόνε θυμόταν πάντα την πρώτη φορά που πήγε στο γήπεδο κι έλεγε γι’ αυτή: «Φυσικά και θυμάμαι πολύ καλά. Δεν έχω πάει πολλές φορές στο γήπεδο. Να πω την αλήθεια, μου αρέσει να είμαι στο σπίτι όπου έχω μια τεράστια οθόνη στην οποία βλέπω το κεφάλι του Τότι, τεράστιο.

Πήγαινα στο γήπεδο με τον Σέρτζιο Λεόνε, θυμάμαι πάντα το παραλήρημα, το παρκάρισμα, τον ενθουσιασμό του κόσμου αλλά και τις ουρές. Όσο για την πρώτη μου φορά στο γήπεδο, έχω ξεκάθαρες αναμνήσεις. Πήγα στο Campo Testaccio με τον πατέρα μου, ήμουν μικρός. Βρέθηκα λίγα μέτρα μακριά από τον Guido Masetti. Ναι, εκείνη τη μέρα ήταν. Και το γκολ θυμάμαι».

Ο Μορικόνε αναφερόταν στο γήπεδο Campo Testaccio, το οποίο χρησιμοποιούσε η Ρόμα μέχρι το 1940 και κατεδαφίστηκε το 2011. Όσον αφορά το ματς, στο οποίο αναφέρεται, είναι μια αναμέτρηση Ρόμα – Γιουβέντους 1-0, στις 2 Οκτωβρίου 1938. Ο Guido Masetti ήταν ο τερματοφύλακας της Ρόμα. Ο μικρός Ένιο είχε βρεθεί στο γήπεδο με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν τρομπετίστας της τζαζ.

Η Ρομα και η δικτατορία στην Αργεντινή

Πολλά χρόνια αργότερα, ο διάσημος πλέον μουσικός, είχε πει για τη Ρόμα: «Πάντα ήταν μια ομάδα με διεθνή χαρακτήρα αλλά συναισθηματικά παρέμενε στις δικές της γειτονιές. Είναι μια ομάδα ανοιχτή στους ανθρώπους, στον απλό λαό και ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να είναι διεθνής».

Η μουσική του μεγάλου μαέστρου χρησιμοποιήθηκε τη βραδιά που ο Φραντσέσκο Τότι αποχαιρέτησε τη Ρόμα και το ποδόσφαιρο. Ο Μορικόνε δεν είχε κρύψει τη χαρά του: «Ήμουν ευχαριστημένος που η μουσική μου χρησιμοποιήθηκε για να συνοδεύσει μια τέτοια στιγμή. Δυστυχώς δεν ήμουν εκεί….».

Ο Μορικόνε ήταν αυτός που είχε συνθέσει τον ύμνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του ’78 στην Αργεντινή. Ο τίτλος ήταν «El Mundial». Παρά το γεγονός ότι ήταν πολέμιος της δικτατορίας στην Αργεντινή και θεωρούσε ότι η διοργάνωση του τουρνουά οδηγούσε στην απόσπαση της προσοχής του κόσμου από θεμελιώδη ζητήματα, ο Μορικόνε συμφώνησε να συνθέσει τον πρώτο παγκόσμιο ύμνο χωρίς κείμενο μαζί με την Orquesta Filarmonica de Buenos Aires.

Ο Ένιο Μορικόνε πέθανε στα 91 του χρόνια στις 6 Ιουλίου 2020.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Νοεμβρίου

2018: Η Ελληνίδα καρατέκα Ελένη Χατζηλιάδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Μαδρίτη, καθώς στον τελικό των +68 κιλών, νικά την Αγιούμι Ουεκούσα από την Ιαπωνία.

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 31 ετών ο Γάλλος πρωταθλητής του τρίαθλου, Λοράν Βιδάλ. Ο Βιδάλ, ο οποίος στη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε τρεις φορές πρωταθλητής στη χώρα του και ήταν πέμπτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, είχε ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή πέρυσι, εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την αγωνιστική δραστηριότητα.

2009: Ο 32χρονος Γερμανός τερματοφύλακας της ομάδας του Ανόβερο και της Εθνικής Γερμανίας, Robert Enke, που θα συμμετείχε στα τελικά του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010 στην Νότια Αφρική, αφήνει ένα σημείωμα αυτοκτονίας, πηγαίνει στις γραμμές του τραίνου και σκοτώνεται από διερχόμενο τραίνο. Ο Enke υπέφερε από κατάθλιψη από το 2003 και το 2006 έχασε την 2 ετών κόρη του.

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών από νεφρική ανεπάρκεια ο Norman Mailer, που το 1975 είχε γράψει το βιβλίο “The Fight” περιγράφοντας τον αγώνα πυγμαχίας της 30/10/1974 μεταξύ του Muhammad Ali και του George Foreman στην Κινσάσα του Ζαϊρ.

Πρώτη γυναίκα βοηθός στην ιστορία της Α’ Εθνικής

2002: Στον αγώνα Ιωνικός-ΟΦΗ (1-1), η Σοφία Γρυλλάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός διαιτητή στην ιστορία της Α’ Εθνικής.

2001: O Αντώνης Φώτσης γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας παίκτης που συμμετέχει στο ΝΒΑ. Στον αγώνα της ομάδας του, των Memphis Grizzlies εναντίον των LA Lakers (86-110) πετυχαίνει 4 πόντους σε 12 λεπτά συμμετοχής.

1999: Μετά από παραμονή τριών χρόνων στον πάγκο του Ολυμπιακού (και ισάριθμα πρωταθλήματα Ελλάδος), ο Ντούσαν Μπάγεβιτς λύνει κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά.

1995: Σε κώμα πέφτει ο Φινλανδός πιλότος της Φόρμουλα 1 Mika Hakkinen μετά το σοβαρό τραυματισμό του στην πίστα της Αδελαϊδας. Το 1998 θα ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στην Σουζούκα της Ιαπωνίας με McLaren-Mercedes.

1991: Η Martina Navratilova κερδίζει την Monica Seles στο τουρνουά California Virginia Slims και κατακτά τον 157ο τίτλο της ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Chris Evert.

Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ

1989: Με αποκλεισμό ενός χρόνου από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση τιμωρείται η ΑΕΚ από την UEFA λόγω επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί της στη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ.

1986: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Sir Gordon Cooper, ένας από τους πιο επιτυχημένους τζόκεϊ όλων των εποχών.

1965: Ο 44χρονος πυγμάχος Sugar Ray Robinson ανακοινώνει το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας (181 νίκες σε 202 αγώνες).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News