ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Οι σκέψεις του Ρόζε για την ενδεκάδα

Ο Μάρκο Ρόζε θέλει να κάνει την Μπορούσια πολύ πιο κυριαρχική στο παιχνίδι της και δουλεύει πάνω στη συνολική συνεισφορά για να τα καταφέρει.

Το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ντόρτμουντ. Πήρε νέο προπονητή, τον Μάρκο Ρόζε, που είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στην Γκλάντμπαχ και περισσότερο απ’ όλα έχασε έναν από τους πιο επιδραστικούς ποδοσφαιριστές της, την τελευταία διετία. Τον Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος παρά τις… νεκρές περιόδους που είχε κατά καιρούς, ήταν ο ποδοσφαιριστής που μπορούσε με μια του ενέργεια να αλλάξει τις τύχες ενός αγώνα.

Στο πρόσωπο του Ντόνιελ Μάλεν, τον οποίο η Ντόρτμουντ απέκτησε ουσιαστικά… κοψοχρονιά, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η Μπορούσια θα «ποντάρει» αποκλειστικά για να αντικαταστήσει τον Βρετανό. Ποσοτικά μπορεί, ποιοτικά όμως η διαφορά είναι μεγάλη. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην αξία του 22άχρονου Ολλανδού, άλλα στα διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τον Σάντσο. Περισσότερο επιθετικός και λιγότερο εξτρέμ, ιδανικά ο δεύτερος επιθετικός μιας ομάδας που κυριαρχεί, στην κορυφή της επίθεσης σε έναν σύλλογο που παίζει συχνά κόντρα επίθεση. Αν πρέπει – που στην Ντόρτμουντ μόνο εκεί «χωράει»  – να παίξει στην άκρη της μεσοεπιθετικής γραμμής, τότε πιθανότατα θα λειτουργήσει περισσότερο ως εσωτερικός επιθετικός και λιγότερο ως εξτρέμ ή προωθημένος οργανωτής.

Με 4-2-3-1 και παίκτες «κλειδιά»

Τι έχει λοιπόν στο μυαλό του ο Μάρκο Ρόζε για να αναπληρώσει επάξια τα 50 γκολ και τις 64 ασσίστ που έδωσε ο Σάντσο στην Ντόρτμουντ στους προηγούμενους 137 αγώνες; Καταρχάς γνωρίζει ότι μεσοεπιθετικά η Μπορούσια είναι μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες στην Bundesliga και έχει ένα σωρό ποσφαιριστές που αν τους δώσει τους σωστούς ρόλους και αποκτήσουν αυτοματισμούς στο παχνίδι τους, η επιλογή θα βγει. Ο σχηματισμός που φαίνεται να ταιριάζει στο μυαλό του Ρόζε για την Ντόρτμουντ είναι το 4-2-3-1.

Βάσει των όσων έχουμε δει μέχρι στιγμής, αλλά και αυτών που δουλεύει στην προπόνηση, ο Γερμανός τεχνικός δεν προσανατολίζεται να κάνει αλλαγές στην άμυνα, εκτός από μια. Αυτή του τερματοφύλακα, με τον Γκρέγκορ Κόμπελ να έχει προβάδισμα έναντι των άλλων δύο συμπατριωτών του (Μπύρκι, Χιτς) . Στην άμυνα δεν αλλάζουν πολλά πράγματα με Γκερέιρο αριστερά, Μενιέ δεξιά και τους Χούμελς – Ακάντζι στο κέντρο. Εκεί που ενδεχομένως να δούμε διαφοροποίηση είναι η μεσαία γραμμή. Το ιδανικό δίδυμο των αμυντικών χαφ ή κεντρικών μέσων αν θέλετε, στο μυαλό του Μάρκο Ρόζε είναι το Βίτσελ – Μπέλιγχαμ. Ο Βέλγος όμως έρχεται από πολύμηνη απουσία λόγω του σοβαρού τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα και έλλειψη ρυθμού, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.  Γι΄αυτό και ο Ρόζε έχει στο μυαλό του το εναλλακτικό σενάριο με Νταούντ, Τσαν ή Ντιλέινι (αν δεν αποχωρήσει) παρτενερ του Μπέλιγχαμ, κυρίως στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το «τρικ» με την τριάδα πίσω από τον επιθετικό

Περνάμε στην πιο κρίσιμη γραμμή της διάταξης της Ντόρτμουντ. Την μεσοεπιθετική. Ξεκούραστος και έτοιμος για μια ακόμη καλύτερη σεζόν δείχνει ο Μάρκο Ρόις, ο οποίος θ’ αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα τον επιθετικό χαφ της ομάδας. Στα αριστερά, εκεί που συνήθως αγωνιζόταν ο Τζέιντον Σάντσο θα τοποθετηθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ένας παίκτης που μάλιστα ζήτησε και πήρε το νούμερο «7», αυτό το Σάντσο. Ο Τζοβάνι Ρέινα, ο οποίος λογίζεται πλέον βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος για την ομάδα, με μεγάλος potential. Δεξια η μεταγραφή, ο Μάλεν αν και όπως τονίσαμε έχει αγωνιστεί εκεί σπάνια.  Στις μέχρι τώρα 183 επαγγελματικές συμμετοχές του, ο Ολλανδός έχει αγωνιστεί μόλις τις 24 στη θέση του δεξιού μεσοεπιθετικού, όμως ο Μάρκο Ρόζε βάσει της ανάλυσης που έκανε είδε, πως από την στιγμή που δεν μπορεί να τον τοποθετήσει στην κορυφή της επίθεσης ελέω Χάαλαντ, στη δεξιά πλευρά είναι πολύ πιο αποδοτικός από την αριστερή. Στα 24 παιχνίδι που αναφέραμε ως δεξιός εξτρέμ, ο Μάλεν έχει 9 γκολ και 3 ασσίστ. Εξαιρετικά νούμερα για παίκτη που δεν παίζει στη θέση του και πολύ καλύτερα αν πάσει περιπτώσει από αυτά που «έδινε» όταν αγωνιζόταν στην ίδια θέση αριστερά. 44 συμμετοχές, με 14 γκολ και 7 ασσίστ.

Επίσης αυτό που φάνηκε να δουλεύει αρκετά ο Ρόζε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, είναι η εναλλαγή θέσεων στους τρεις παίκτες πίσω από τον Χάαλαντ. Μπορεί Ρέινα και Μάλεν να ξεκινούν από την άκρη, αλλά δεν θα τους βλέπουμε μόνο εκεί. Ο Ρόις σε ρόλο μπαλαντέρ «διαβάζει» τις φάσεις και έχει συγκεκριμένες εντολές από τον Ρόζε να ψάχνει και να κινείται σε χώρους, που θα βοηθούν τους άλλους δύο μεσοεπιθετικούς να παίζουν πιο ελεύθερα.

Όπως και να’ χει το νέο project της Ντόρτμουντ έχει αρκετό ενδιαφέρον. Μπορεί αυτά που έχει στο μυαλό του ο Γερμανός προπονητής να μην φάνηκαν ιδιαίτερα στο φιλικό και την ήττα από την Μπιλμπάο, όμως κάποια δείγματα είδαμε στην νίκη – επίσης σε φιλικό – με την  Μπολόνια και θα διαπιστώσουμε στον αγώνα Κυπέλλου με την Βέχεν Βισμπάντεν το επόμενο Σάββατο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News