Γαλλία - Αυστραλία 4-1: Διαστημική Γαλλία με τετράγωνο αστέρων στη βραδιά του Ζιρού

ΑΠΕ-ΕΡΑ

Γκολ και θέαμα στην Αλ Ουάκρα με τη Γαλλία να συντρίβει την Αυστραλία με 4-1 με τους Ραμπιό, Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Γκριεζμάν να μοιάζουν ασταμάτητοι και τον Ζιρού να γράφει ιστορία φτάνοντας τον Ανρί στα 51 γκολ.

Άλλο εστεμμένος παγκόσμιος πρωταθλητής κι άλλο… δελφίνος. Η Γαλλία, κάτοχος του τίτλου δεν έχει καμία σχέση με την wannabe παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή και το απέδειξε στο εναρκτήριο παιχνίδι της σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αλ Ουάκρα.

Οι «μπλε» βρέθηκαν πίσω στο σκορ από τη θαρραλέα Αυστραλία, αλλά σε χρόνο dt γύρισαν το ματς, έχασαν σωρεία ευκαιρίων και τελικά διέλυσαν τα καγκουρό με σκορ 4-1.

Κι όλα αυτά από μια Γαλλία χωρίς Μπενζεμά, χωρίς Πογκμπά και χωρίς Καντέ, αλλά με τόσο βάθος στο πλούσιο ρόστερ της και μια τετράδα δημιουργών – Ραμπιό, Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Γκριεζμάν – να την πιεις στο ποτήρι.

Και στην κορυφή ο Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος σε μια μια αξέχαστη γι’ αυτόν βραδιά βρήκε τα δύο γκολ που έψαχνε για να φτάσει τον ρέκορντμαν επίτευξης τερμάτων με την εθνική Γαλλίας, Τιερί Ανρί, στα 51 γκολ.

Αιφνιδιασμός από τον Γκούντγουιν

Η Γαλλία παράχθηκε με έξι παίκτες που ξεκίνησαν τον τελικό του 2018, τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο 35χρονος (και 331 ημερών) Γιορίς και ο 36χρονος (και 53 ημερών) Ζιρού, πήραν το ρεκόρ του Μπαρτέζ ως οι γηραιότεροι Γάλλοι που έχουν αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι «μπλε» μπήκαν πολύ κεφάτοι στον αγωνιστικό χώρο, αλλά το γκολ το βρήκε η Αυστραλία, με τον Γκούντγουιν να παίρνει την μπάλα στο… πιάτο, στο δεύτερο δοκάρι, από τη συρτή σέντρα του Λέκι από τα δεξιά. Είχε προηγηθεί εξαιρετική μπαλιά του Σούταρ. Ο απόλυτος αιφνιδιασμός για τους παγκόσμιους πρωταθλητές.

Στη φάση τραυματίστηκε ο Λικάς Ερναντέζ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον αδερφό του Τεό πριν από τη σέντρα των Γάλλων.

Στην προηγούμενη πρεμιέρα τους ως παγκόσμιοι πρωταθλητές, το 2002, οι Γάλλοι είχαν υποστεί ήττα-σοκ από τη Σενεγάλη με 1-0 και στη συνέχεια απέτυχαν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Με αυτό το σκεπτικό και βλέποντας νωρίτερα το κάζο της Αργεντινής, οι «μπλε» έδειξαν μεγάλη νευρικότητα και ένα αβίαστο λάθος από τον Ερναντέζ έδωσε την ευκαρία στον Ντιουκ να σουτάρει ξεμαρκάριστος από τα 25 μέτρα, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι.

Ανατροπή σε ένα πεντάλεπτο

Αυτή η Γαλλία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα του 2002.

Ο Ερναντέζ πήρε το… αίμα του πίσω, όταν σε δεύτερο χρόνο ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, έβγαλε σένταρ-φαρμάκι στην καρδιά της άμυνας των Αυστραλών και Παβάρ με δυνατή κεφαλιά ισοφάρισε στο 27′.

Και πέντε λεπτά αργότερα ο Ζιρού πέτυχε το 50ό γκολ του με την Εθνική Γαλλίας, όταν πήρε την ασίστ από τον Ραμπιό στο 32′ και γύρισε το ματς τούμπα (2-1). Ο φορ της Μίλαν βρέθηκε ένα μόλις τέρμα πίσω από το εθνικό ρεκόρ, τα 51 γκολ του Τιερί Ανρί.

Βροχή οι φάσεις στο φινάλε του ημιχρόνου

Η ομάδα του Ντεσάν συνέχισε να επιτίθεται από αριστερά με τον Εμπαπέ να δημιουργεί, αλλά Ζιρού και Ντεμπελέ αστόχησαν με τα σουτ που επιχείρησαν μέσα από την αντίπαλη περιοχή.

Πιο κοντά έφτασε ο Γκριζμάν στ 42′ με ωραίο συρτό σουτ, που έφυγε ελάχιστα έξω…

…και ακόμα πιο κοντά ο Εμπαπέ όταν αστόχησε εξ επαφής στην προσπάθεια του από τη μικρή περιοχή στο 45′.

Κι αφού δεν διαμορφώθηκε το 3-1, παραλίγο να γίνει το 2-2 όταν ο Ίρβαιν με κεφαλιά σημάδεψε το δεξί κάθετο δοκάρι του Γιορίς στο 45’+2′. Ένα απολαυστικό πρώτο ημίχρονο!

Πετούσε φωτιές η Γαλλία και στο δεύτερο ημίχρονο

Ίδιους ρυθμός και στο ξεκίνημα της επανάληψης με τον Ζιρού να αστοχεί ελάχιστα με εντυπωσιακό ψαλίδι στο 50′ και την Αυστραλία να μην παραδίνεται, αλλά να κυνηγά το 2-2.

Οι Γάλλοι με κεφάτους και αδάμαστους τους Γκριεζμάν, Ραμπιό, Ντεμπελέ και Εμπαπέ έσφιγγαν συνεχώς τον κλοιό, κι αφού το σουτ του Γκριεζμάν σώθηκε πάνω στη γραμμή από τον Μπεχίς, ήρθε το 3-1 στο 68′ με κεφαλιά του Εμπαπέ ύστερα από σέντρα του Ντεμπελέ.

Ιστορικό ρεκόρ ο Ζιρού

Στο 71′ γράφτηκε ιστορία. Με μια από τις γνωστές επελάσεις του από αριστερά, ο Εμπαπέ σέρβιρε, ο Ζιρού εκτέλεσε και ο 36χρονος επιθετικός έπιασε τον Τιερί Ανρί στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ των «μπλε» με 51 γκολ.

Από εκεί και πέρα άρχισαν οι αλλαγές και η τακτική πήγε περίπατο. Στο δια ταύτα, οι Γάλλοι ξεπέρασαν αναίμακτα την παγίδα της πρεμιέρας, ενώ οι Αυστραλοί  γνώρισαν από πρώτο χέρι πώς είναι το υψηλότερο επίπεδο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News