Χουάν Φεράντο: «Στο Μουντιάλ του Κατάρ θα κερδίζουν οι ομάδες!»
Ο πρώην προπονητής του Βόλου, Χουάν Φεράντο, αναλύει στη SportDay της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου – σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Καραμφυλίδη – το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Μουντιάλ του Κατάρ και εξηγεί γιατί πρέπει να περιμένουμε και άλλες εκπλήξεις στη συνέχεια της διοργάνωσης.
Ο Χουάν Φεράντο (Βαρκελώνη, 1981) άφησε το σημάδι του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την επιτυχία του στον Βόλο, αλλά και το θέαμα που πρόσφερε η ομάδα του. Τώρα, βρίσκεται στην Ινδία και πιο συγκεκριμένα στη Μόχουν Μπάγκαν. Οι προχωρημένες σπουδές στην προπονητική, στην εκγύμναση των ποδοσφαιριστών και στην επιστήμη του αθλητισμού του προσφέρουν μια προνομιακή θέση για να μιλήσει για Παγκόσμιο Κύπελλο. Επιπλέον, εργάστηκε στην Κουλτουράλ Λεονέσα, ομάδα 3ης κατηγορίας της Ισπανίας, που ανήκει στην Aspire Academy, το «όχημα» του ποδοσφαιρικού πρότζεκτ του Κατάρ.
Πώς περιμένεις να εξελιχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο; Θα είναι τελικά μια καλή διοργάνωση ή όχι;
Σίγουρα περιμένω να είναι διαφορετικό λόγω της εποχής. Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές σε μια κανονική σεζόν πιάνουν το μάξιμουμ της απόδοσής τους στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου. Ετσι, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο γίνεται τον Ιούνιο-Ιούλιο βρίσκονται ουσιαστικά στο καλύτερο σημείο τους. Τώρα, έχουν στα πόδια τους 12 με 20 παιχνίδια. Δεν είναι σε θέση να αποδώσουν στο μάξιμουμ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να δούμε εθνικές ομάδες χαμηλότερου επιπέδου να κάνουν την έκπληξη, όπως συνέβη στο Αργεντινή-Σαουδική Αραβία (1-2). Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να δούμε να πρωταγωνιστεί κι άλλη ομάδα από την Ασία, την Αφρική ή και την Αμερική.
Η ποιότητα δεν μπορεί να δώσει την λύση σε αυτή την περίπτωση;
Ναι, θα μπορούσε αλλά πλέον η ποιότητα από μόνη της ολοένα και μετράει λιγότερο. Το ποδόσφαιρο τείνει περισσότερο στην ομαδική δουλειά και όχι στις μονάδες. Και πάλι υπάρχει το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας με την Αργεντινή. Η Σαουδική Αραβία δουλεύει εδώ και πολύ καιρό μαζί, η ομάδα και το τεχνικό τιμ έχουν εργαστεί σε όλες τις λεπτομέρειες. Πλέον, αυτό που μετράει περισσότερο είναι να είσαι προετοιμασμένος για τις διάφορες συνθήκες που σου παρουσιάζει ένα παιχνίδι και να τις ελέγχεις κι αυτό γίνεται αν είσαι ομάδα.
Οπότε αποκτά και διαφορετική σημασία το ότι πλέον τα ρόστερ αποτελούνται από 26 παίκτες;
Ναι, γιατί οι ποδοσφαιριστές, όταν η σεζόν αρχίζει τον Αύγουστο, σε αυτή την περίοδο βρίσκονται σε φάση τραυματισμών και αποθεραπείας. Το καλοκαίρι το σώμα των παικτών θα είχε αφομοιώσει καλύτερα τις απαιτήσεις του να παίζει κάθε τρεις μέρες και θα είχε προσαρμοστεί. Ετσι, πλέον, το μεγαλύτερο ρόστερ θα έχει σημαντικό ρόλο και θα έχει βαρύτητα το να είναι ισορροπημένη όλη η ομάδα, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και οι πέντε αλλαγές.
Λόγω της ιδιομορφίας της χώρας που είναι μικρή ουσιαστικά κάθε εθνική θα είναι σε μια «φούσκα» πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παραμείνουν συγκεντρωμένοι οι παίκτες, ιδίως των ομάδων που έχουν βλέψεις για τον τίτλο;
Θα είναι συγκεντρωμένοι. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα εκτιμώ. Δεν παύει να είναι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που έχεις την ευκαιρία να παίξεις κάθε τέσσερα χρόνια. Θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση του ρόστερ.
Πώς θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά ένας προπονητής στο συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο;
Ο προπονητής που θα βρει τον τρόπο να διαχειριστεί καλύτερα τα συναισθήματα της ομάδας θα βρεθεί πιο κοντά στη νίκη. Διότι δεν μπορούν να δουλέψουν στην τακτική. Δεν υπήρχε χρόνος προετοιμασίας. Σ’ ένα καλοκαιρινό Μουντιάλ έχεις περίπου ένα μήνα. Τώρα, μαζεύτηκαν πριν από μια εβδομάδα. Γι’ αυτό με ενδιαφέρει πολύ να δω τί θα κάνουν τεχνικοί όπως ο Λουίς Φαν Χάαλ (σ.σ. Ολλανδία), ο Χάνζι Φλικ (σ.σ. Γερμανία) και ο Λουίς Ενρίκε (σ.σ. Ισπανία).
Ποιές ομάδες θεωρείς φαβορί για να κατακτήσουν τον τίτλο;
Εκτιμώ πως η Γερμανία, η Ολλανδία και ελπίζω η Ισπανία. Η Αγγλία και η Γαλλία έχουν γεμάτα ρόστερ. Όσο για τη Βραζιλία και την Αργεντινή, έχω να πω ότι το ποδόσφαιρο είναι πιο «ακαδημαϊκό». Παλιότερα το ποδόσφαιρο ήταν περισσότερο της… αλάνας και στην Ευρώπη είναι πιο «ακαδημαϊκό». Οπότε βλέπω αυτές τις ομάδες πιο κοντά στο να επικρατήσουν.
Εχοντας δουλέψει στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ του Κατάρ πώς βλέπεις τη διεξαγωγή του Μουντιάλ εκεί και την εθνική ομάδα της χώρας;
Το ποδόσφαιρο τους ενδιαφέρει ως επιχειρηματική δραστηριότητα πάρα πολύ. Σταδιακά πρέπει να καλλιεργήσουν και το πάθος για το άθλημα στον κόσμο. Για παράδειγμα, θα δουν τα μεγάλα ματς π.χ. ένα Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δεν θα δουν ένα Λίβερπουλ-Εβερτον. Επέλεξαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι ακαδημιών που είχαν ξεκάθαρη μεθοδολογία και επιτυχίες. Γι’ αυτό στράφηκαν στην Λα Μασία. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν μια ανταγωνιστική ομάδα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο
- Μάικ Τζέιμς για Ιτούδη: «Είχα χάσει τον σεβασμό μου - Ο,τι κι αν έλεγε, σκεφτόμουν... 'σκάσε'»
- Βεζένκοφ: «Πιθανό το σενάριο να αλλάξει εθνική ομάδα ενόψει Eurobasket - Αυτή είναι η επικρατέστερη χώρα»
- ΠΑΕ Άρης: «Τι ακριβώς εννοείτε κ. Λανουά όταν λέτε touch»;
- Μπόμπι Μόροου: Ο λευκός Αμερικανός που συνέχισε την παράδοση του Όουενς