Μουντιάλ 2022: Τι ισχύει με τις ισοβαθμίες στη φάση των ομίλων

ΑΠΕ-ΕΡΑ

Μία προς μία, όλες οι λύσεις που έχει προβλέψει η FIFA σε περίπτωση που δύο οι περισσότερες ομάδες ισοβαθμήσουν στην κατάταξη στη φάση των ομίλων.

Επειδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ισοβαθμιών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ας ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, τώρα που πλησιάζουν τα κρίσιμα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων.

1. Για την κατάταξη, ασφαλώς το πρώτο κριτήριο είναι οι πόντοι.

2. Αν μία ή και περισσότερες ομάδες ισοβαθμήσουν στο τέλος του πρώτου γύρου, για την κατάταξη θα ληφθεί υπόψιν η συνολική διαφορά τερμάτων και όχι τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων που έχουν τους ίδιους πόντους.

3. Αν και εδώ υπάρχει ισοπαλία, τότε ψηλότερα κατατάσσεται η ομάδα που έχει πετύχει συνολικά τα περισσότερα γκολ.

4. Σε περίπτωση που και πάλι δεν προκύπτει πλεονέκτημα για μια ομάδα, τότε λογίζονται οι πόντοι που κατέκτησαν στα μεταξύ τους ματς οι ομάδες που ισοβαθμούν.

5. Επόμενο κριτήριο, σε περίπτωση που τίποτα από τα παραπάνω δεν διαχωρίζει τις ομάδες, είναι η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς.

6. Αν η ισοβαθμία παραμένει, υπολογίζεται ο αριθμός των γκολ που πέτυχαν αυτές οι ομάδες στα μεταξύ τους ματς.

7. Τώρα, αν όλα τα παραπάνω δεν διαχωρίζουν τις ομάδες, μπαίνουν στην εξίσωση οι βαθμοί  fair play κάθε ομάδας στον όμιλο. Για κάθε κίτρινη κάρτα αφαιρείται 1 πόντος, για αποβολή με δύο κίτρινες 3 πόντοι, για απ’ ευθείας κόκκινη 4 πόντοι και για κόκκινη σε παίκτη που νωρίτερα είχε δεχτεί και κίτρινη, 5 πόντοι.

8. Τέλος, στην απίθανη περίπτωση που ισοβαθμία δεν «σπάει» ούτε με το fair play, αποφασίζει η θεά Τύχη, αφού ακολουθεί κλήρωση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News