Σαν σήμερα - Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ: Χατ τρικ από αυτόν που χειροκρότησε ο Μαραντόνα

Eurokinissi

Ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, το πίτμπουλ των γηπέδων, είδε τον Μαραντόνα να τον χειροκροτεί, καβγάδισαν και πέτυχε κάτι σπάνιο για τερματοφύλακα. Χατ τρικ.

Είναι μια θέση που βιώνει ποδοσφαιρική μοναξιά. Πάντα ο τερματοφύλακας πασχίζει να είναι σε εγρήγορση. Συχνά περνά απαρατήρητος και κάποιες φορές είναι ήρωας ως ο άνθρωπος που γλιτώνει μια ομάδας την καταστροφή. Σε κάποιες χώρες -κυρίως στην Νότια Αμερική- οι τερματοφύλακες δεν αρκούνται απλά στην υπεράσπιση της εστίας του. Κατάφερναν πολλές φορές να είναι στο επίκεντρο της δράσης, να σκοράρουν.

Ο Rene Higuita, ο Jorge Campos και ο Rogerio Ceni είναι κάποιοι από τους τερματοφύλακες που βρήκαν δίχτυα. Ο τερματοφύλακας όμως που πέτυχε κάτι σπάνιο ήταν ο Παραγουανός Jose Luis Chilavert.
Καλύτερος παίκτης στην Αργεντινή και Νοτιοαμερικανός παίκτης της χρονιάς το 1996, ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ ανακηρύχθηκε επίσης ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου από την IFFHS τρεις φορές – το 1995, το 1997 και το 1998 – στην ακμή του.

Ο Chilavert ήταν ένας γρήγορος και εύστροφος γκολκίπερ. Είναι δημοφιλές το βίντεο στο οποίο κερδίζει το χειροκρότημα από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, που τότε έπαιζε στη Μπόκα Τζούνιορς, αφού με μια εξαιρετική απόκρουση δεν επέτρεψε στον Αργεντινό να σκοράρει. Στη συνέχεια ο Ντιέγκο έκανε μια χειρονομία ως περαιτέρω ένδειξη εκτίμησης στον τότε τερματοφύλακα της Βελέζ Σάρσφιλντ.

Καβγάδες και φυλακή

Δεν ήταν το… καλό παιδί τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Είχε καβγαδίσει μεταξύ άλλων με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Ρομπέρτο Κάρλος και τον Faustino Asprilla. Κάποτε έλαβε ποινή φυλάκισης με αναστολή για επίθεση σε φυσιοθεραπευτή. Έγινε γνωστός ως “El Pitbull” ένα παρατσούκλι που απέκτησε φορώντας με ένα Pitbull στο μπροστινό μέρος.

Είναι αυτός που πέτυχε 67 γκολ στην καριέρα του. Αν και ο Ροζέριο Σλενι ελίναι αυτός που έχει το ρεκόρ με 127 γκολ, ο Τσιλαβέρτ έχει πετύχει κάτι απίστευτο. Ήταν στις 28 Νοεμβρίου 1999 όταν πέτυχε χατ-τρικ σε επαγγελματικό παιχνίδι.

Στην Α’ Κατηγορία της Αργεντινής στο 6-1 της Βελές Σάρσφιλντ επί της Φεροκαρίλ Έστε πετυχαίνει 3 γκολ με πέναλτι.

Χατ τρικ είχε πετύχει και ο Ίλιγια Πάντελιτς, ο Γιουγκοσλάβος διεθνής τερματοφύλακας, ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών για τη χώρα του. Ήταν στις 24 Νοεμβρίου 1963 στην Α’ Κατηγορία της Γιουγκοσλαβίας (1963–64) στον αγώνα ΝΚ Τρέσνιεβκα – Βοϊβοντίνα Νόβι Σαντ 0–3,

Ο Τσιλαβέρτ έχει σκοράρει 67 γκολ στην καριέρα του, τα περισσότερα από αυτά κρίσιμα, και τα 8 από αυτά σε επίπεδο εθνικών ομάδων Τέσσερα από τα γκολ του με την εθνική ομάδα τα σκόραρε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Έχει σκοράρει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό γκολ για τερματοφύλακα, πίσω μόνο από τον Βραζιλιάνο πορτιέρο Ροζέριο Σένι.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Νοεμβρίου

2021: Ο 28χρονος Ελληνοαυστραλός πυγμάχος Τζόρτζ Καμπόσος νικά, τον μέχρι σήμερα αήττητο, Αμερικάνο Τεοφίμο Λόπες στο Madison Square Garden της Νέα Υόρκης, με ένα γήπεδο εναντίον του, και παίρνει τις ζώνες του παγκόσμιου πρωταθλητή ελαφρών βαρών WBA, IBF και WBO.

Ο Καμπόσος αναδείχθηκε νικητής με split decision με τους δύο από τους τρεις κριτές να του δίνουν το προβάδισμα στους γύρους και την ζώνη. 115-112 και 115-111 ήταν το σκορ που έδωσαν οι δύο κριτές με τον τρίτο να δίνει σκορ 114-113 υπέρ στον Λόπες. Έτσι παραμένει αήττητος με 20 νίκες, εκ των οποίων οι 10 με νοκ άουτ.

2015: Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών με Αναπηρίες στο Έγκερ της Ουγγαρίας που ξεκίνησε στις 24/11. Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν, ο κάτοχος δύο μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παύλος Μάμαλος, καθώς και ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (54κ.).

Ο Μάμαλος σήκωσε 225 κιλά στην πρώτη προσπάθεια και 235 στην δεύτερη, ενώ είχε δύο άκυρες στα 242.5 κιλά, όταν δηλαδή προσπάθησε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας του. Ο Μπακοχρήστος, σήκωσε 176 κιλά στη δεύτερη προσπάθεια, ενώ στην τρίτη προσπάθησε να καταρρίψει το δικό του ευρωπαϊκό ρεκόρ που κατέχει από φέτος στο Αλμάτι (181κ.), όμως δεν μπόρεσε να σηκώσει τα 182 κιλά.

Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Πασχάλης Κουλούμογλου στα 59 κιλά με επίδοση 164 κιλά, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Κώστας Δήμου στα +107 κιλά (216κ.), Νίκος Γκουντάνης στα 72 κιλά (187κ.) και Αναστάσιος Μπάος στα 97 κιλά (186κ., νέο πανελλήνιο ρεκόρ).

2013: Ο 31χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού και MVP της Euroleague, Βασίλης Σπανούλης, βραβεύεται με το διεθνές βραβείο «Τζουζέπε Σιάκα», για το ταλέντο του, τις αθλητικές του επιδόσεις, το ήθος του αλλά και για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό.

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Euroleague, Ολυμπιακός – Galatasaray στο ΣΕΦ, το βραβείο του δίνει ο διεθνώς διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και η Γενική Γραμματέας των Βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη, παρουσία του προέδρου Bruno Lima και του Fabrizio Marsili.

Η «Χρυσή Μπάλα» στον Ροναλντίνιο

2005: Το γαλλικό περιοδικό «France Football» που εφέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής απονείμει το βραφείο της “Χρυσής Μπάλας” στον Βραζιλιάνο σταρ της Μπαρτσελόνα Ροναλντίνιο. Ο Ροναλντίνιο είναι ο τρίτος Βραζιλιάνος που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση, ακολουθώντας τα «χνάρια» των Ρονάλντο (1997, 2002) και Ριβάλντο (1999).

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 52 αθλητικοί συντάκτες-ανταποκριτές του France Football από χώρες-μέλη της UEFA. Ο 25χρονος Ροναλντίνιο πήρε τις περισσότερες ψήφους (225), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Φρανκ Λάμπαρντ (148) της Τσέλσι και στην τρίτη τον ηγέτη της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ (142) και παίρνοντας τα σκήπτρα από τον Αντρέι Σεβτσένκο.

1999: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που ξεκίνησε στις 21 του ιδίου μήνα στο ΣΕΦ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με 580 βαθμούς και 19 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα). Δεύτερη έρχεται η ομάδα της Βουλγαρίας με 462 βαθμούς (3 χρυσά και 6 χάλκινα) και τρίτη η Κίνα με 435 βαθμούς (3 χρυσά).

1992: Η Βραζιλία κερδίζει τις ΗΠΑ με 4-1 στον τελικό του 2ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σάλας (5×5) που διεξάγεται στο Χονγκ-Κονγκ.

1989: Η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής Nadia Comaneci φτάνει στη Νέα Υόρκη μετά την διαφυγή της από την πατρίδα της.

1965: Ο Γιάννης Ιωαννίδης κάνει ντεμπούτο ως παίκτης της εθνικής ομάδας σε φιλικό αγώνα με την Ρουμανία στο Βουκουρέστι (77-95).

1964: Ο Tommy Ross της Ross County, σκοράρει τρεις φορές σε 90 δευτερόλεπτα εναντίον της Nairn County καταγράφοντας το συντομότερο χατ τρικ στην ιοστορία του ποδοσφαίρου. Το ρεκόρ του δεν θα καταγραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2004, με το επίσημο ρεκόρ να ανήκει μέχρι τότε στον Jimmy O’Connor της Shelbourne ο οποίος σκόραρε χατ τρικ σε 134” εναντίον της Bohemians στις 19/11/1967.

1948: Η Εθνική Ελλάδος χάνει στην Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία με 2-1. Με την τούρκικη ομάδα αγωνίζεται ο ελληνικής καταγωγής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης και με την ελληνική κάνει ντεμπούτο, αντικαθιστώντας στο 46’ τον Μιχάλη Δελαβίνια, ο τερματοφύλακας Νίκος Πεντζαρόπουλος, που με την Εθνική θα παίξει σε 11 αγώνες και αργότερα θα μεταγραφεί στην Ίντερ.

Ο αγώνας είναι ρεβάνς του ματς που δόθηκε στην Αθήνα στις 23/4 του ιδίου χρόνου όπου η Τουρκία είχε κερδίσει με 3-1. Οι δύο αυτοί αγώνες είναι οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής.

Πεθαίνει ο James Naismith

1939: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο James Naismith, εμπνευστής του μπάσκετ, τρία χρόνια μετά αναγνώριση του αθλήματος σαν επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Ο Naismith διετέλεσε πρώτος προπονητής του Κάνσας δημιουργώντας και το αρνητικό ρεκόρ 55-60 σε εννέα σεζόν.

1937: Ο 33χρονος Ernst Henne κάνει παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτατας στο έδαφος με 297.5 χλμ/ώρα με μία μηχανή BMW 500κ.κ.. Το ρεκόρ είναι το τελευταίο από μία σειρά 76 παγκοσμίων ρεκόρ ταχύτητας στο έδαφος και θα κρατήσει για 14 χρόνια.

1912: Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της 21/12/1904 οι εκπρόσωποι 10 κρατών: (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) επανιδρύουν στο Λονδίνο την Παγκόσμια Ομοσπονδία των Σωματείων των Μοτοσυκλετιστών (FICM) και έπειτα FIM.

1906: Δίδεται το πρώτο κροατικό ποδοσφαιρικό λάκτισμα στην πλατεία του Ζάγκρεμπ ανάμεσα σε δύο τοπικές ομάδες. Η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα ιδρυθεί το 1912 ενώ το 1922 θα αναγνωριστεί επισήμως από την FIFA.

1520: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Ferdinand Magellan φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό περνώντας το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News