Μουντιάλ 2022: Γιατί οι ΗΠΑ «εξαφάνισαν» το σύμβολο του Αλάχ από τη σημαία του Ιράν

ΑΠΕ

Το Ιράν παραπονέθηκε στη FIFA μετά την αφαίρεση, από τις ΗΠΑ, του εμβλήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τη σημαία του.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ιράν εξέφρασε τα παράπονά της στη FIFA μετά την αφαίρεση του εμβλήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τη σημαία της σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν το σύμβολο του Αλλάχ στα γραφικά που δημοσιεύτηκαν στο Twitter, το Facebook και το Instagram, συγκεκριμένα στη βαθμολογία.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν την επίσημη σημαία του Ιράν για να δείξουν «τη στήριξή του στις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, που αντιμετωπίστηκαν με σφοδρή καταστολή, πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο τον Σεπτέμβριο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων σχετικά με τη μαντίλα.

«Σε μια αντιεπαγγελματική πράξη, η σελίδα Instagram της αμερικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αφαίρεσε το σύμβολο του Αλλάχ από την ιρανική σημαία», ανέφερε το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Ιράν έστειλε ένα email στη FIFA για να της ζητήσει να εκδώσει μια σοβαρή προειδοποίηση προς την ομοσπονδία των ΗΠΑ, θυμίζοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 των κανονισμών της FIFA κάθε άτομο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια ή την ακεραιότητα μιας χώρας, ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων τότε τιμωρείται με αναστολή διάρκειας δέκα αγώνων ή κάποιας περιόδου ή κάποιου πειθαρχικού μέτρου.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ποδοσφαίρου είπε αργότερα ότι οι συγκεκριμένες αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με αυτές που χρησιμοποιούν τη σωστή σημαία του Ιράν, αλλά πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις γυναίκες του Ιράν».

Το Ιράν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις, με την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News