Γιώργος Χελάκης: Ο μύθος του Κριστιάνο δεν έχει ανάγκη για ένα γκολ… με το στανιό

AMNA/EPA

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στη SportDay της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου για τη… σκόνη που σήκωσε η προσπάθεια του Ρονάλντο να καρπωθεί το γκολ του Μπρούνο Φερνάντες.

Μέγας παίκτης ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Κορυφαία ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που στη χώρα του- όπως καταλαβαίνουμε- έχει επισκιάσει τον Εουσέμπιο. Ένα πραγματικό φαινόμενο του ποδοσφαίρου που είναι στην επικαιρότητα εδώ και είκοσι χρόνια. Ζαλίζουν οι επιδόσεις του και τα ρεκόρ που το ένα μετά το άλλο σπάει.

Δεν μπαίνω στην σύγκριση με τον Μέσι. Μιλάμε όμως για ένα από τους δυο κορυφαίους ποδοσφαιριστές του εικοστού πρώτου αιώνα και ένα από τους κορυφαίους όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Απολύτως δικαιολογημένη η λατρεία που του έχουν οι Πορτογάλοι και συνακόλουθα οι τιμές που του αποδίδουν.

Μοιάζει όμως κάτι παραπάνω από υπερβολικό να προσφεύγει η Ομοσπονδία στην ΦΙΦΑ για να προσμετρήσει σε αυτόν και όχι στον Μπρούνο Φερνάντες το πρώτο γκολ της Εθνικής Πορτογαλίας κόντρα στην Ουρουγουάη. Διάολε, τόση ανάγκη έχει ο υπερ-παίκτης Ρονάλντο να πιστωθεί στον λογαριασμό του το γκολ;

Είναι αυτή η κίνηση της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας πρωτοβουλία για να αποκατασταθεί η αλήθεια ή μια ένδειξη δουλικότητας απέναντι στον Κριστιάνο; Νομίζω ότι η κίνηση αυτή περισσότερο εκθέτει τον μεγάλο άσσο στα μάτια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης παρά τον εξυψώνει.

Δεν μπορώ να πάρω όρκο ότι ο σούπερ σταρ της Πορτογαλίας δεν ακούμπησε την μπάλα στη φάση του γκολ. Το σίγουρο είναι ότι πρώτον δεν της άλλαξε πορεία και δεύτερον ότι αντικειμενικά ξεγέλασε τον τερματοφύλακα που δεν κινήθηκε έγκαιρα προς το μέρος της θεωρώντας ότι μετά την παρέμβαση του Ρονάλντο θα αλλάξει πορεία. Το σίγουρο είναι ότι δεν άλλαξε και αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι.

Έχει πετύχει θαυμαστά πράγματα στην καριέρα του ο πρώην άσος της Μάντσεστερ που τον κατατάσσουν στις κορυφές του αθλήματος. Δεν είχε ανάγκη να του πιστωθεί ένα γκολ που δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι του ανήκει, ότι το έβαλε εκείνος. Ένα γκολ με το στανιό μπορεί να του προσθέτει στα στατιστικά αλλά του αφαιρεί από την λάμψη και την αναγνώριση.

Αφαιρεί από την προσωπικότητά του και τον σεβασμό που ο ίδιος θα ήθελε να εμπνέει μέσα στα αποδυτήρια και στους συμπαίκτες του στο γήπεδο. Μοιάζει να μπαίνει πάνω από την επιτυχία της ομάδας ένα βελτιωμένο στατιστικό.

Δεν ξέρω αν ρωτήθηκε κι να συμφωνεί με αυτή την πρόθεση της Ομοσπονδίας ο συνετός και συγκρατημένος Φερνάντο Σάντος. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει ανάγκη να προσθέσει στον λογαριασμό του ένα γκολ που μάλλον δεν του ανήκει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News