Μουντιάλ 2022: Γιατί η FIFA επιλέγει εσκεμμένα να αφήνει σκιές στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

AMNA

Γιατί η FIFA αποφεύγει να ξεδιαλύνει τηλεοπτικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας καθοριστικές φάσεις όπως το δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας, αλλά αντ’ αυτού επιλέγει να αφήνει έναν πλανήτη να… ξεκατινιάζεται;

Στο Μουντιάλ του Κατάρ χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα που αποσκοπούν, εκτός των άλλων, στην βοήθεια των διαιτητών μέσω της πιο ξεκάθαρης εικόνας του VAR. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι… επαναφορτιζόμενες μπάλες που βοηθούν στην πιο ομαλή λειτουργία του ημιαυτόματου οφσάιντ.

Ο VAR έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν οι φάσεις υποκειμενικής κρίσης για τις οποίες ο διαιτητής κρίνει αν υπάρχει ή όχι παράβαση και υπάρχουν και οι φάσεις αντικειμενικής κρίσης όπου τυχόν παράβαση είναι ξεκάθαρη. Σε αυτές παρεμβαίνει η χρήση των τεχνολογικών μέσων που εξελίσσονται διαρκώς.

Όσο αναβαθμίζεται η χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, άλλο τόσο – και ακόμη περισσότερο – αναβαθμίζεται και η τεχνολογική υποστήριξη των τηλεοπτικών μεταδόσεων. Ο τηλεθεατής πλέον έχει τη δυνατότητα να ξεδιαλύνει σε ελάχιστα λεπτά ακόμη και περιπτώσεις οφσάιντ που κρίνονται στο εκατοστό. Με μια τέτοια φάση, άλλωστε ξεκίνησε το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, όμως, υπήρξαν ουκ ολίγες περιπτώσεις που εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον πλανήτη… έμειναν στο σκοτάδι.  Φάσεις οριακές και καθοριστικές που ελέγχθηκαν από το VAR, αλλά οι υπεύθυνοι των μεταδόσεων επέλεξαν με τις ευλογίες της FIFA να μην δείξουν ποτέ την τεχνολογική ετυμηγορία.

Το δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας κόντρα στην Ισπανία, το οποίο όπως εξελίχθηκε η βραδιά έφερε τον πρόωρο αποκλεισμό των Γερμανών, είναι πλέον το βασικότερο θέμα συζήτησης της φετινής διοργάνωσης.

Βγήκε η μπάλα ή όχι; Πώς πήρε την τελική του απόφαση ο διαιτητής; Εξετάστηκε η συγκεκριμένη επίμαχη φάση με τη βοήθεια της τεχνολογίας ή την είδαν… με γυμνό μάτι; Αν ισχύει το πρώτο, γιατί δεν είδαμε ποτέ το πλάνο από το οποίο προέκυψε η τελική ετυμηγορία; Αν ισχύει το δεύτερο, πως είναι δυνατόν ανθρώπινο μάτι να διακρίνει… το χιλιοστό της επαφής, ακόμη κι αν αυτή υφίσταται; Μια σειρά ερωτημάτων που η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα μπορούσε να είχε απαντήσει και σε σύντομο χρονικό διάστημα δείχνοντας απλά μια συγκεκριμένη εικόνα. Όπως έκανε το αραβικό Bein Sports.

Το γκολ του Άο Τανάκα δεν ήταν, όμως, το πρώτο που δεν προβλήθηκε κάποιο πλάνο που να φανέρωνε χρήση της τεχνολογίας στη λήψη της τελικής απόφασης του διαιτητή. Στο Πορτογαλία – Γκάνα της πρεμιέρας του 8ου ομίλου που έληξε με 3-2 υπέρ της ομάδας του Φερνάντο Σάντος έγινε ακριβώς το ίδιο.

Και αν το πέναλτι του Σαλίσου στον Κριστιάνο Ρονάλντο είναι στην κρίση του διαιτητή, τα επόμενα δύο τέρματα που σκόραραν Ζοάο Φέλιξ και Ραφαέλ Λεάο, ήταν θέμα της τεχνολογίας.

Γιατί η FIFA δεν μας έδειξε ούτε τότε τη χρήση του ημιαυτόματου οφσάιντ; Γιατί δεν μας έδειξε έστω ένα πλάνο με τις… παραδοσιακές πλέον γραμμές;

Όσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία επιλέγει τη συγκεκριμένη τακτική στις μεταδόσεις της, τόσο θα αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη διαφάνεια της διοργάνωσης. Ασφαλώς και οι αποφάσεις πιθανό να ήταν σωστές. Γιατί, όμως, να υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης σε φάσεις που ένα ριπλέι θα μπορούσε να λύσει τα πάντα;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News