Ολυμπιακός: Η αντεπίθεση ξεκινά από την άμυνα
Όση ποιότητα κι αν διαθέτει μεσοεπιθετικά ο Ολυμπιακός, τα προβλήματα δεν θα μειωθούν, αν η ομάδα συνεχίσει να τρώει «φθηνά» γκολ. Η δικαιολογημένη ενόχληση του Μίτσελ και το… φάρμακο.
Ο Μίτσελ είναι προπονητής που λατρεύει την επίθεση. Γαλουχημένος στη νοοτροπία της Ρεάλ Μαδρίτης και ως παίκτης και ως κόουτς, θέλει οι ομάδες του να παίζουν κυριαρχικό και συνάμα θεαματικό ποδόσφαιρο. Επειδή, όμως, είναι και… ρεαλιστής, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως η επίθεση ξεκινά από την άμυνα.
Όση ποιότητα κι αν διαθέτει στο μεσοεπιθετικό κομμάτι ο Ολυμπιακός, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον προπονητή να κοπούν – μαχαίρι τα επιπόλαια λάθη που οδηγούν σε φθηνά γκολ. Η επίθεση θέλει ποιότητα, η άμυνα θέλει μυαλό, λένε οι μπαρουτοκαπνισμένοι στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι γεγονός πως η εικόνα της ομάδας έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο και υπάρχει συνέχεια καθημερινά στη δουλειά που ξεκίνησε έπειτα από την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, ωστόσο, τα «φθηνά» γκολ συνεχίζουν να μπαίνουν όπως έγινε και στο φιλικό με τη Σταντάρ Λιέγης.
Δικαιολογημένα ενοχλήθηκε ο κόουτς. Το θέμα της αμυντικής συγκέντρωσης, άλλωστε, δεν είναι… τριγωνομετρία. Μυαλό θέλει, καλές συνεργασίες και γρήγορες επιστροφές. Το πρώτο και σημαντικότερο για την τεχνική ηγεσία είναι να ηρεμήσει την ομάδα σε αυτό το σκέλος. Να διώξει το όποιο άγχος έχουν δημιουργήσει προηγούμενα λάθη που κόστισαν βαθμούς στην ομάδα.
Έχει εμπιστοσύνη, θέλει… μυαλό
Έχει εμπιστοσύνη στους αμυντικούς του. Εκείνος ανακάλυψε και καθιέρωσε τον 19χρονο Ντόι, δίνει ευκαιρίες στον Ρέτσο. Επανέφερε τον Βρουσάι και τον Ανδρούτσο, ποντάρει πολλά στον «κάπτεν» Σωκράτη, έχει δώσει ουκ ολίγα λεπτά συμμετοχής σε Σισέ, Μπα. Στήριξε τον Μαρσέλο, ο οποίος αρχίζει να θυμίζει τον παλιό, καλό του εαυτό.
Η πρώτη ύλη υπάρχει, λοιπόν, κι έχει την έγκριση του προπονητή, ο οποίος περιμένει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τον Βραζιλιάνο Ρόντινεϊ, για να καλυφθεί το κενό του Βρσάλικο, ενώ δίνει ανάσες και διαχειρίζεται τον Ρέαμπτσιουκ που κόντεψε να καεί από την υπερχρήση των δύο τελευταίων χρόνων. Ο Μολδαβός μπακ με το πορτογαλικό διαβατήριο πάτησε το πόδι του την Πρωτοχρονιά του 2021 στον Πειραιά και από τότε ως τώρα έχει αγωνιστεί σε 97 παιχνίδια με την ερυθρόλευκη! Με μέσο όρο 50 αγώνες τη χρονιά πως να αντέξει και να βγάλει φρεσκάδα στο παιχνίδι του;
Ακόμη κι ένα δευτερόλεπτο μετράει…
Είναι απόλυτα φυσιολογικό, να έχει πέσει το βάρος στην αμυντική – ανασταλτική λειτουργία, προκειμένου και σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τετράδας, η γραμμή μπροστά από τον κίπερ να δουλεύει συντονισμένα και αποτελεσματικά. Ο Μίτσελ και οι συνεργάτες του επιμένουν πάρα πολύ στο σκέλος των γρήγορων επιστροφών. Ακόμη και το ένα κερδισμένο δευτερόλεπτο γρήγορης αντίδρασης παίζει μεγάλη σημασία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είτε στα μετόπισθεν, είτε στην επίθεση.
Αν δεν… σκληρύνει η αμυντική τετράδα, αν δεν κινηθούν όπως πρέπει τα χαφ, αν δεν γυρίσουν να μαρκάρουν γρήγορα και με συνέπεια οι επιθετικοί, η δουλεία δεν πρόκειται ποτέ να είναι σωστά ολοκληρωμένη. Πρώτα η άμυνα, ανεξαρτήτως προσώπων και ατομικών χαρακτηριστικών πρέπει να δαγκώνει και μετά μπορεί να γίνει κουβέντα σε ισχυρή βάση για το πόσοι από τους προικισμένους μεσοεπιθετικούς μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια ενδεκάδα.
Αν βάλουμε κάτω τα παιχνίδια ένα – ένα θα διαπιστώσουμε πως έχουν χαθεί πολύ σημαντικοί βαθμοί και με λίγη προσοχή η διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας θα ήταν μικρότερη, παρά και τα σοβαρά διαιτητικά λάθη που έχουμε δει ως τώρα σε βάρος του Ολυμπιακού.
Χαμένοι βαθμοί από επιπόλαιες επιλογές
Με τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός κυριάρχησε, αλλά έχασε από ένα αυτογκόλ και μια αντεπίθεση. Με τον Βόλο, ο Οζένκοβιτς σκόραρε με τακουνάκι, ανάμεσα σε πέντε αμυνόμενους. Με τον ΟΦΗ μπήκε πάλι αυτογκόλ, έστω κι αν στη συνέχεια έγινε ανατροπή. Με τον Παναθηναϊκό μια -αχρείαστη και παράλληλη- λάθος πάσα, επέτρεψε στους «πράσινους» να βρουν τετ α τετ (λίγα λεπτά πριν από το φινάλε και το πέναλτι- ανέκδοτο), το οποίο σταμάτησε ο Παπασταθόπουλος ως από μηχανής Θεός προ του Πασχαλάκη.
Τι ζητάει ο Μίτσελ; Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η δουλειά στο σκέλος της φυσικής κατάστασης, όπου πολλές μπαταρίες έπρεπε να γεμίσουν, εκείνο που τον… καίει είναι η γρήγορη κάλυψη των κενών χώρων και το… μυαλό. Όχι μόνο προς την πιθανή κίνηση του αντιπάλου, αλλά και προς τον συμπαίκτη, προκειμένου η ομάδα να έχει σωστές αλληλοκαλύψεις για να βρει και τη σωστή χημεία.
Το γκολ θα έρθει…
Με άλλα λόγια, ο προπονητής του Ολυμπιακού ξέρει πως με τόση ποιότητα και τόσες σημαντικές μονάδες από τη μέση και μπροστά, το γκολ μπορεί να έρθει ακόμη και ως απόρροια ατομικής ενέργειας. Αν, όμως, η άμυνα δεν αρχίσει να λειτουργεί ως ελβετικό… ρολόι, η προσπάθεια για ολομέτωπη αντεπίθεση, στη διάρκεια του β’ γύρου, κινδυνεύει να μείνει στη μέση…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'