Παγκόσμιο Κύπελλο: Όταν ο Ντένις Μπέργκαμπ έστειλε τον Κάρλος Ρόα στα... βουνά

Μια απίθανη Μουντιαλική ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κάρλος Ρόα, τον προπονητή τερματοφυλάκων της ΑΕΚ, που σηματοδότησε το ταξίδι της ζωής του Αργεντινού πορτιέρο!

Το τέλος του κόσμου μπορεί να μην είχε φτάσει ακόμη, αλλά το τέλος της Αργεντινής από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 ερχόταν.

Η σπηλιά που θα απομονωνόταν με την οικογένειά του, μια εμπειρία που χαρακτήρισε ως θετική και με πολλά οφέλη για τον ίδιον, περιμένοντας την παύση της ανθρώπινης ύπαρξης, με το έμπα της δεύτερης χιλιετίας μετά Χριστόν, μπορεί να βρισκόταν ένα χρόνο μακριά, αλλά όταν ο Φρανκ ντε Μπουρ έκανε μια περίφημη, αμιγώς ολλανδική, μπαλιά, ψάχνοντας τον Ντένις Μπέργκαμπ στην περιοχή της Αργεντινής, στο παιχνίδι της 4ης Ιουλίου 1998 στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας, ο Κάρλος Ρόα και οι υπόλοιποι διεθνείς του Ντανιέλ Πασαρέλα μετρούσαν αντιστρόφως για την επιστροφή τους στο Μπουένος Άιρες.

Πόσα αεροπλάνα, τους δύο πρώτους καλοκαιρινούς μήνες των ζυγών μη δίσεκτων ετών, παίρνουν ανθρώπους για να τους πάνε σε έναν προορισμό που δεν θέλουν να φτάσουν εκείνη τη στιγμή…

«Πρέπει να περάσουμε στα πέναλτι! Κανόνισε να μην περάσουμε και θα δεις…»

Ο Ρόα, τερματοφύλακας της Μαγιόρκα, που το 1988 είχε ξεκινήσει την καριέρα του στη Ράσινγκ Κλουμπ, όταν κάλυψε το κενό του θρυλικού Ουμπάλντο Φιλιόλ, έμοιαζε να επαναλαμβάνει την ιστορία του Σέρχιο Γκοϊκοετσέα οκτώ χρόνια νωρίτερα.

Ο Κάρλος Ρόα πανηγυρίζει την πρόκριση της εθνικής Αργεντινής στους προημιτελικούς, μετά την απόκρουσή του στο πέναλτι του Ντέιβιντ Μπάτι

Το πότε έγινε Ανβεντιστής της Έβδομης Μέρας είναι αδύνατον να διευθετηθεί, το σίγουρο είναι πως ο Πολ Ινς και ο Ντέιβιντ Μπάτι βρήκαν τον μπελά τους με εκείνον στο τέρμα. Το ίδιο έγινε με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος, μετά την αποβολή του στο δεύτερο ημίχρονο του παιχνδιού της φάσης των «16» απέναντι στην Αργεντινή, στο «Ζοφρουά Γκισάρ», έπεσε θύμα της προβοκατόρικης ικανότητας του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Η αποβολή στο 47’ άφησε τους Άγγλους με 10. Επρόκειτο για ένα χτύπημα του «Τσόλο», που ο Μπέκαμ ανταπέδωσε. Και τα δύο ήταν εκτός φάσης, αλλά ο Δανός Κιμ Μίλτον Νίλσεν είδε μόνο το δεύτερο.

Στην παράταση, ο Ρόα σώθηκε από ένα σφύριγμα του Κιμ Μίλτον Νίλσεν, όχι γιατί δεν ήταν φάουλ η σύγκρουση με τον Άλαν Σίρερ στο γκολ του Σολ Κάμπελ, αλλά διότι ο Δανός θα μπορούσε να μην το έχει δει -και το ίδιο ισχύει για τους συνεργάτες του. Πριν αρχίσει η διαδικασία των πέναλτι, ο προπονητής της εθνικής Αργεντινής, Ντανιέλ Πασαρέλα, του είπε «πρέπει να νικήσουμε στα πέναλτι, ε; Κανόνισε να μην περάσουμε και θα δεις».

Ο Ρόα είχε ξεκινήσει να δημιουργεί τη δική του παράδοση με τα πέναλτι. Στον τελικό του Copa del Rey, στις 29 Απριλίου 1998 στο «Μεστάγια», ο γεννημένος στη Σάντα Φε τερματοφύλακας λίγο έλειψε να στερήσει το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα. Η Μαγιόρκα έφτασε το παιχνίδι στα πέναλτι και ο 28χρονος Αργεντινός έπιασε τρία χτυπήματα και ευστόχησε στο δικό του.

Όταν ο Ρόα σταμάτησε τον Ριβάλντο από την άσπρη βούλα

Δεν ήταν απλοί οι ποδοσφαιριστές τα σουτ των οποίων αναχαίτισε. Απέκρουσε την προσπάθεια του Ριβάλντο στο πρώτο της Μπαρτσελόνα, εκείνη του Αλμπέρ Θελάδες στο τρίτο και αυτήν του Λουίς Φίγκο στο έκτο. Ο ίδιος είχε ευστοχήσει στο πέμπτο πέναλτι, αλλά ο ομόλογός του, Ρούουντ Χεσπ, έκανε το ίδιο με τους παίκτες της Μαγιόρκα.

Ο Ολλανδός έπιασε τα χτυπήματα των Ρότσα και Ιβάν Κάμπο, αλλά και το όγδοο, του Χαβιέρ Εσκούρθα, για να χαρίσει το τρόπαιο στους Καταλανούς. Η Μαγιόρκα είχε την ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο στο δικό της έκτο χτύπημα, αλλά ο Σέρβος Γιόβαν Στάνκοβιτς είχε στείλει την μπάλα εκτός.

Η υπέροχη ποδιά του Ντένις Μπέργκαμπ στον Ρομπέρτο Αγιάλα, πριν σκοράρει ένα από τα ομορφότερα γκολ στην Ιστορία των Παγκόσμιων Κυπέλλων

Ο νυν προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ -και για τον Ματίας Αλμέιδα ό,τι ο Μόνο Μπούργος για τον Ντιέγκο Σιμεόνε από το 2011 και έπειτα, αφού μπήκε στο τιμ του κατά την ανάληψη της ηγεσίας της υποβιβασμένης Ρίβερ Πλέιτ- δεν ήταν άγνωστος στην εθνική Αργεντινής.

Το κουνούπι που απείλησε τη ζωή του

Μπορεί να μην έκανε το ντεμπούτο του παρά στις 30 Απριλίου του 1997, σε μια νίκη επί του Εκουαδόρ με σκορ 2-1 για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Λατινική Αμερική, αλλά σε ένα τουρ της εθνικής ομάδας του Κάρλος Μπιλάρδο για την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Αφρική, στο Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τόγκο, παραλίγο να πεθάνει, όταν τον τσίμπησε ένα κουνούπι.

Τη ζωή του έσωσαν οι γονείς του, που του έφεραν φάρμακο από τη Βραζιλία, αφού έβλεπαν το παιδί τους ετοιμοθάνατο και έπρεπε να δράσουν. Ο Ρόα επέστρεψε στο ποδόσφαιρο διαφορετικός, καθώς οικογενειακώς είχαν πιστή ότι η «απόδρασή» του υπαγόταν στην κατηγορία των θαυμάτων.

Είναι αμφίβολο, πάντως, αν θεωρούσε θαύμα την ενέργεια του Μπέργκαμπ μετά την μπαλιά στον Ντε Μπουρ, το εναέριο κοντρόλ, την ποδιά στον Ρομπέρτο Αγιάλα με τις τάπες και το εξωτερικό φάλτσο του. Όπως με τους Γιουγκοσλάβους στον προηγούμενο γύρο, οι Ολλανδοί πήραν τη νίκη λίγο πριν μπει η παράταση.

Ήταν και πάλι 1-1, με τον Πάτρικ Κλάιφερτ να έχει σκοράρει από την υπέροχη πάσα του Μπέργκαμπ στο 12’ και τον Κλαούντιο Λόπες, που δύο χρόνια αργότερα θα ήταν από τα εξέχοντα μέλη της υπέροχης συμμορίας της Βαλένθια που τρομοκράτησε την Ευρώπη, να ισοφαρίζει με ένα μαεστρικό πλασέ κάτω από τα πόδια του Έντουϊν φαν ντερ Σαρ στο 17’.

Ο Ρόα, ο Αλμέιδα και ο… Πινέδα

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ματίας Αλμέιδα ήταν η πρώτη από τις δύο αλλαγές του Ντανιέλ Πασαρέλα, αφού έδωσε τη θέση του στον Μαουρίσιο Πινέδα στο 68’. Η πλάκα είναι ότι ο «Πελάδο», δηλαδή φαλακρός, σαν ένα σαρκαστικό λογοπαίγνιο για την παραδοσιακά μακριά χαίτη του, έχει τώρα στην ΑΕΚ τον Ορμπελίν Πινέδα, μόνο που είναι Μεξικανός.

Η διαφορά με το προηγούμενο παιχνίδι των Ολλανδών ήταν ότι οι Γιουγκοσλάβοι αστόχησαν σε πέναλτι, με τον Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς, ενώ οι Αργεντινοί έπρεπε να σουτάρουν πέναλτι.

Ο Γιαπ Σταμ ανέτρεψε τον Αριέλ Ορτέγκα, φάση που οδήγησε στην αποβολή του τελευταίου για κουτουλιά στον Έντουιν φαν ντερ Σαρ

Ο Γιαπ Σταμ ανέτρεψε τον Αριέλ Ορτέγα στην ολλανδική περιοχή και όταν ο Μεξικανός Αρτούρο Μπρίζιο Κάρτερ αρνήθηκε να δώσει την ποινή, ο Φαν ντερ Σαρ πήγε να κάνει καβγά στον «Μπουρίτο». Ο Ορτέγκα, βραχύς το δέμας, 170 εκατοστά άνθρωπος, και κυρίως απέναντι σε έναν τερματοφύλακα που το κεφάλι του από το έδαφος απέχει 1,97 μέτρο, κουτούλησε τον Φαν ντερ Σαρ στο σαγόνι.

Ο Κάρτερ έδειξε την κόκκινη κάρτα και δεν πέρασαν δύο λεπτά ώστε ο Μπέργκαμπ να σκοράρει το γκολ που οδήγησε μια Ολλανδία η οποία δεν είχε και τα πιο ήσυχα αποδυτήρια, ειδικά από τη στιγμή που οι Σουριναμέζοι της φαινόταν να μην ανέχονται πολλά πολλά. Αυτό η εθνική ομάδα θα το πλήρωνε αργότερα, παρ’ όλα αυτά μπροστά στο στόχο του τροπαίου τα τσεκούρια είχαν ταφεί.

Η Αργεντινή, όπως συμβαίνει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 τουλάχιστον υπό την έννοια του επικείμενου ματσαρίσματος, δεν θα συναντιόταν στον ημιτελικό με τη Βραζιλία.

Τον επόμενο χρόνο, δηλαδή μετά τησεζόν του τρεμπλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ζητούσε τον Ρόα για να καλύψει το κενό του Πέτερ Σμάιχελ, ο οποίος θα μετέβαινε στη Λισαβόνα για να παίξει με τη Σπόρτινγκ έως το 2001, πριν γυρίσει στην Αγγλία για να παίξει μία περίοδο με την Άστον Βίλα και μία με τη Μάντσεστερ Σίτι, και να θεωρηθεί προδότης για τους «κόκκινους διαβόλους».

Αργεντινή και Ολλανδία μπαίνουν στο «Βελοντρόμ» για τον προημιτελικό

Ο ίδιος θα προσπαθούσε να εξηγήσει για ποιο λόγο αρνείται την πρόταση, αλλά, όπως είπε, ο μάνατζέρ του δεν καταλάβαινε ότι ερχόταν το τέλος του κόσμου και πως υπήρχαν πιο σημαντικά πράγματα από το να παίξει σε μια σπουδαία ομάδα υπό τις οδηγίες του Άλεξ Φέργκιουσον. Είναι σίγουρο πως ακόμη δεν καταλαβαίνει πώς δεν έκανε αυτήν τη μεταγραφή.

Το σημαντικότερο, όμως, ήρθε μετά, στη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο των όρχεων.

Η αποχώρησή του δεν ήταν μόνιμη, αφού από το 2002 έως το 2004 έπαιξε στην Αλμπαθέτε και η σεζόν 2005-06, η τελευταία της καριέρας του, τον βρήκε στην Αργεντινή με τη φανέλα της Ολίμπο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News