Μουντιάλ 2022: Πόσοι πήγαν στο Κατάρ - Έπεσαν έξω οι διοργανωτές;

ΑΠΕ

Τι αναφέρει η έκθεση των διοργανωτών του Μουντιάλ 2022 για τους επισκέπτες στο Κατάρ. Ποιες οι προσδοκίες για τα ματς που απομένουν. Η σύγκριση με το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το Κατάρ υποδέχθηκε λίγο περισσότερους από 765.000 επισκέπτες κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με έκθεση των διοργανωτών. Οι αρχικές προσδοκίες της χώρας έκαναν λόγο για εισροή 1,2 εκατομμυρίων επισκεπτών κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, δηλαδή έως τον τελικό.

Όμως, θεαματική αύξηση των επισκεπτών στο διάστημα που απομένει ως το τέλος της διοργάνωσης, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Άλλωστε μόνο οκτώ ομάδες παραμένουν στη Ντόχα και οκτώ παιχνίδια απομένουν από τα 64 στο τουρνουά που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου.

Οι διοργανωτές είχαν επισημάνει ότι η περίοδος αιχμής για διεθνείς επισκέπτες ήταν το διάστημα από 24 έως 28 Νοεμβρίου, τότε που υπήρχαν 32 ομάδες και το πρόγραμμα περιελάμβανε τέσσερις αγώνες κάθε μέρα.

Η έκθεση της 7ης Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε από την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς (SC) και ανέφερε ότι τις πρώτες 17 ημέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου καταμετρήθηκαν 765.859 διεθνείς επισκέπτες, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους έχουν πλέον αναχωρήσει από τη χώρα.

Το τουρνουά στο Κατάρ, το πρώτο που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή, θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά σε εισιτήρια, ξενοδοχεία και αλκοόλ, οι πωλήσεις του οποίου είναι περιορισμένες.

Kύμα νέων επισκεπτών

Λιγότεροι διεθνείς επισκέπτες από ό,τι αρχικά προβλεπόταν οδήγησαν σε απροσδόκητο περίσσευμα καταλυμάτων, αλλά απέτρεψαν μεγάλο συνωστισμό στη μικρότερη χώρα, τόσο όσον αφορά τον πληθυσμό όσο και την έκταση, που έχει φιλοξενήσει ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η εισροή επισκεπτών σημαίνει μια αύξηση κατά 25% στον πληθυσμό των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, από τους οποίους μόνο το 10-12% περίπου είναι Καταριανοί.

«Με πάνω από μια εβδομάδα αγώνων να απομένει ακόμη, ένα κύμα νέων επισκεπτών έχει αρχίσει να φθάνει από τα έθνη που έφτασαν στους προημιτελικούς», είπε ο αξιωματούχος του Κατάρ.

Περισσότεροι επισκέπτες αναμένεται να συρρέουν στο Κατάρ αγώνες μετά την άρση των περιορισμών εισόδου για υπηκόους και κατοίκους άλλων κρατών του Κόλπου. Η FIFA ανέφερε ότι η προσέλευση στα γήπεδα στο Κατάρ είχε ξεπεράσει την προσέλευση στα γήπεδα, κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.

Την Τρίτη, εκατοντάδες Μαροκινοί οπαδοί πέταξαν στο Κατάρ με ειδικές πτήσεις της τελευταίας στιγμής που προγραμματίστηκαν πριν από τη νίκη της ομάδας τους επί της Ισπανίας. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί στη συνέχεια. Μέχρι τώρα, οι επισκέπτες έπρεπε να εγγραφούν ηλεκτρονικά για να αποκτήσουν μια κάρτα Hayya, η οποία λειτουργεί ως βίζα. Την Τρίτη, το Κατάρ απέσυρε αυτήν την απαίτηση για τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Με πληροφορίες από guardian.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News