Μουντιάλ 2022: Οι... κοινοί θνητοί που απειλούν να επισκιάσουν τους «θεούς»

Sportday.gr

Τα φώτα του ποδοσφαιρικού πλανήτη είναι στραμμένα σε Μέσι, Ρονάλντο, Νεϊμάρ και Εμπαπέ αλλά στην εξίσωση της κατάκτησης του Μουντιάλ υπάρχουν και άλλα αστέρια που… μπορούν να αφήσουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο δρόμο για την κούπα!

Το Μουντιάλ του Κατάρ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το Μουντιάλ των εκπλήξεων. Το θέαμα που προσφέρεται εντός αγωνιστικού χώρου από τις συμμετέχουσες ομάδες είναι εξαιρετικό, παρά τα όσα μπορεί να απασχολούν την ποδοσφαιρική κοινότητα (και μη) για τα εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ακόμη, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο έχει γεννήσει ορισμένους αναπάντεχους πρωταγωνιστές. Ασφαλώς και όλοι ασχολούνται με τα μεγάλα ονόματα. Με τον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Νεϊμάρ, τον Εμπαπέ, τον Κέιν, τον Μόντριτς αλλά αυτοί που κάνουν τη διαφορά είναι οι… λιγότερο προβεβλημένοι ποδοσφαιριστές της διοργάνωσης. Και κάθε ομάδα διαθέτει πολλούς τέτοιους.

Βραζιλία: Ρισάρλισον

Σε μια Βραζιλία όπου τα οι αστέρες περισσεύουν, ο λιγότερο προβεβλημένος πριν την έναρξη του Μουντιάλ ήταν σίγουρα ο Ρισάρλισον. Ο επιθετικός της Τότεναμ μπορεί να έβλεπε τον Τίτε να τον προτιμά για την κορυφή της επίθεσης αντί του Γκαμπριέλ Ζεσούς στα προκριματικά, όμως ο επιθετικός της Άρσεναλ ήταν σε εμφανώς καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξαιρετική πορεία των «Κανονιέρηδων».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρισάρλισον σκοράροντας δύο τέρματα στον εναρκτήριο αγώνα με τη Σερβία με το ένα εξ’ αυτών να αναμένεται το καλύτερο γκολ της διοργάνωσης, αποδεικνύει ότι στα Μουντιάλ σημασία έχει μόνο το ποιος θα βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση τη στιγμή του αγώνα. Και με τον Ζεσούς να τραυματίζεται, ο επιθετικός της Έβερτον θα χρειαστεί να κουβαλήσει μόνος του το βάρος της θέσης «9».

Κροατία: Ντόμινικ Λιβάκοβιτς

Η φετινή έκδοση της Κροατίας φαινόταν ισορροπημένη αλλά δίχως τη δυνατότητα να πετύχει κάτι αντίστοιχο με το θαύμα του 2018 όπου βρέθηκε μέχρι τον τελικό. Σε μια ομάδα που δεσπόζουν τα ονόματα του Μόντριτς, του Πέρισιτς, του Μπρόζοβιτς και του Γκβάρντιολ, αυτός που έχει κάνει τη διαφορά στέλνοντας την ομάδα του στα προημιτελικά είναι ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς.

Ο τερματοφύλακας της Ντινάμο Ζάγκρεμπ έπιασε τρία πέναλτι από τους Ιάπωνες παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην νίκη των Κροατών στα πέναλτι. Και με την Βραζιλία να έρχεται με σπασμένα φρένα, ο μόνος που μπορεί να κάνει το δικό του θαύμα είναι ο 27χρονος τερματοφύλακας.

Ολλανδία: Αντριές Νόπερτ

Πριν το ξεκίνημα της διοργάνωσης, όλοι έβλεπαν μια Ολλανδία που λόγω της εύκολης κλήρωσης θα πέρναγε στα νοκ-άουτ αλλά ελάχιστοι την πίστευαν για το κάτι παραπάνω. Και ο λόγος ήταν ότι δεν έβρισκαν τον τερματοφύλακα που θα κατάφερνε να τους οδηγήσει στην κορυφή. Μπορεί ο Φαν Ντάικ, ο Ντε Γιονγκ, ο Μέμφις και ο Γκάκπο να έχουν όλες τις δυνατότητες, αλλά κάθε σπουδαία ομάδα χρειάζεται κι έναν σπουδαίο τερματοφύλακα.

Ο Αντριές Νόπερτ έχει βαλθεί να διαψεύσει τους πάντες όντας εξαιρετικός στα μέχρι τώρα παιχνίδια των Ολλανδών. Ένας τερματοφύλακας όπου πριν δύο χρόνια βρέθηκε κοντά στο να σταματήσει το ποδόσφαιρο και τώρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της εθνικής του ομάδας. Ο 28χρονος τερματοφύλακας είναι η επιτομή του παίκτη-έκπληξη που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένα παραμύθι που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να τελειώσει.

Αργεντινή: Χουλιάν Άλβαρεζ

Ασφαλώς και όσοι γνώριζαν τις δυνατότητες του Χουλιάν Άλβαρεζ, τον περίμεναν να συμβάλλει αρκετά στην πορεία της «Αλμπισελέστε». Μαζί με τον πρώην συμπάικτη του στη Ρίβερ Πλέιτ, Έντσο Φερνάντεζ αποδεικνύονται, όμως, τα κρυφά χαρτιά της ομάδας όπου δεσπόζει ο Λιονέλ Μέσι.

Ασφαλώς και οι τύχες των Αργεντινών θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον αστέρα της Παρί. Όμως, αυτός που μπορεί να τον βοηθήσει περισσότερο από τον καθένα όσον αφορά το σκοράρισμα είναι ο επιθετικός που «τσίμπησε» ο Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Μαρόκο: Σοφιάν Μπουφάλ

Στο Μαρόκο δύσκολα μπορείς να βρεις τον παίκτη-αουτσάιντερ καθώς όλη η ομάδα ήταν αουτσάιντερ για να φτάσει έως τον προημιτελικό. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν παίκτες τους οποίους όλοι περίμεναν να ηγηθούν της προσπάθειας των Αφρικανών όπως ο Ζίγιες, ο Εν-Νεσίρι, ο Άμραμπατ αλλά και ο τερματοφύλακας, Μπόνο.

Αυτόν που δεν περίμενε ο κόσμος σε τέτοιο βαθμό ήταν ο Σοφιάν Μπουφάλ. Ένας υπερταλαντούχος ποδοσφαιριστής ο οποίος όμως δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά όταν κλήθηκε να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Στα 29 του χρόνια, όμως, πραγματοποιεί εξαιρετικό Μουντιάλ και έχει κάνει τον κόσμο να ασχολείται (και) μαζί του

Πορτογαλία: Γκονσάλο Ράμος

Μέχρι το τέλος της φάσης των ομίλων, ο παίκτης που θα είχε τον τίτλο του αναπάντεχου πρωταγωνιστή θα ήταν ο Ντιόγκο Κόστα, καθώς ο νεαρός τερματοφύλακας είναι ο λιγότερο προβεβλημένος παίκτης της ομάδας του Φερνάντο Σάντος. Όμως ο 68χρονος προπονητής γέννησε στον πρώτο νοκ-άουτ αγώνα έναν νέο πρωταγωνιστή.

Ο Γκονσάλο Ράμος επιλέχθηκε από τον προπονητή του στη θέση του Κριστιάνο Ρονάλντο και από το πουθενά σκόραρε χατ-τρικ δίνοντας και μια ασίστ οδηγώντας την ομάδα του στην εμφατική νίκη επί των Ελβετών με 6-1. Θα καταφέρει να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και να οδηγήσει την Πορτογαλία στην κορυφή; Μένει να φανεί…

Αγγλία: Χάρι Μαγκουάιρ

Προσπέρασε στην τελευταία στροφή τον Τζόρνταν Πίκφορντ στη λίστα των αναπάντεχων πρωταγωνιστών για την Αγγλία. Όλος ο κόσμος κριτικάρει και τους ίδιους αλλά και τον Σάουθγκεϊτ που τους επιλέγει, όμως οι ίδιοι δεν ακούν κανέναν και προς το παρόν δικαιώνουν τον προπονητή τους.

Μπορεί κάποιοι να εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι Άγγλοι δεν έχουν δώσει κάποιο πειστικό τεστ. Παρ’ όλα αυτά με εξαίρεση την πρώτη αγωνιστική και το 6-2 με το Ιράν δεν έχουν δεχθεί γκολ. Και κόντρα στη Γαλλία του ασταμάτητου Κιλιάν Εμπαπέ, σε περίπτωση πρόκρισης των Άγγλων προφανώς και αναπάντεχος πρωταγωνιστής θα είναι ο Χάρι Μαγουάιρ.

Γαλλία: Ολιβιέ Ζιρού

Γίνεται ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία μιας εθνικής ομάδας να θεωρείται και… αουτσάιντερ ενός Μουντιάλ; Όταν στην επίθεση της ομάδας του δεσπόζουν τα ονόματα των Εμπαπέ, Γκριεζμάν και Ντεμπελέ τότε ναι, γίνεται. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η Γαλλία θα μπορούσε να καλύψει την απουσία του Καρίμ Μπενζεμά την τελευταία στιγμή.

Όμως, ούτε το 2018 δεν υπήρχε Μπενζεμά. Υπήρχε ο Ολιβιέ Ζιρού. Όπως και φέτος. Ο επιθετικός της Μίλαν ξεπέρασε την επίδοση του Τιερί Ανρί, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «τρικολόρ» και θέλει να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την κορυφή του κόσμου. Μπορεί να τα καταφέρει;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News