Μουντιάλ 2022: Η Κροατία γύρισε το διακόπτη στα μπαράζ με την Ελλάδα το 2017

ΑΠΕ-ΕΡΑ

Από μια απλά καλή ομάδα με εξαιρετικούς παίκτες, η Κροατία πέτυχε να προκριθεί στα ημιτελικά των δύο τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων. Τα παιχνίδια που άλλαξαν το ρου της ιστορία της ήταν τα μπαράζ με την Ελλάδα το 2017.

Ήταν το μακρινό 2017, στου Νοέμβρη τις 9. Η Κροατία θα αντιμετώπιζε την Ελλάδα στα μπαράζ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Μια ομάδα που φυτοζωούσε με τις αναμνήσεις του έπους του 1998, της υπερομάδας των Σούκερ, Μπίλιτς, Προσινέτσκι, Ασάνοβιτς, Βλάοβιτς και Γιάρνι.

Τα κροατικά media καλούσαν τα παιδιά του Ζλάτκο Ντάλιτς να παίξουν χωρίς φόβο, να ξεπεράσουν το κόμπλεξ που είχαν απέναντι στην Ελλάδα (είχαμε κερδίσει το γκρουπ για τα προκριματικά του Euro 2012), να δείξουν στο γήπεδο ότι είναι καλύτεροι.

Όσοι είδαν εκείνο το παιχνίδι θα θυμούνται ότι η Κροατία ήταν καταιγιστική, και διέλυσε την Εθνική μας με 4-1. Η ρεβάνς ήταν τυπική διαδικασία, ένα «άχρωμο» 0-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Για την Ελλάδα σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και για την Χρβάτσκα την άνοδό της.

Σε εκείνο το παιχνίδι οι Μόντριτς, Πέρισιτς, Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς, Βίντα και Βρσάλικο έπαψαν να είναι απλά εξαιρετικές μονάδες και έγιναν ομάδα. Ένα συγκρότημα που στη Ρωσία έκανε πράματα και θάματα για να υποκύψει στον τελικό απέναντι στη Γαλλία.

Πέρασαν πέντε χρόνια από εκείνο το ματς με την Ελλάδα στο «Μαξιμίρ» του Ζάγκρεμπ. Κάποιοι από εκείνους τους παίκτες σταμάτησαν και η Κροατία ταξίδεψε στο Κατάρ με μια ομάδα βετεράνων και την προσθήκη ορισμένων νέων ταλαντούχων παικτών.

Στα προκριματικά απαλλάχτηκε από την παρουσία της τιμωρημένης Ρωσίας και κάποιες επιτυχίες επί της Γαλλίας και της Δανίας στο ελαφρώς αδάφορο Nations League, δεν την καθιστούσαν μεταξύ των ομάδων που αναμενόταν να πρωταγωνιστήσουν στο Μουντιάλ του 2022.

Στο Κατάρ, στους ομίλους και στη φάση  των 16, οι Κροάτες δεν πέτυχαν τίποτα το ιδιαίτερο (αν εξαιρέσουμε το 4-1 με τον… αφελή Καναδά) , ξεπέρασαν, όμως, όλες τις δυσκολίες με λίγη τύχη και τον αέρα της υπεροχής που κουβαλούν από το έπος του 2018. Και να που βρέθηκαν να παίζουν για μια θέση στα ημιτελικά απέναντι στη σούπερ φορμαρισμένη σελεσάο.

Στα χαρτιά η Κροατία δεν είχε καμία τύχη απέναντι σε αυτή τη Βραζιλία, πόσω μάλλον από τη στιγμή που δέχτηκε το γκολ στην παράταση.

Κανείς, μα κανείς, όμως, δεν πρέπει να υποτιμά το πάθος και τον εγωισμό των Κροατών. Μια χώρα 3.8 εκ., που γουστάρει τα ομαδικά σπορ, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το πόλο, που ο κόσμος της παθιάζεται και γίνεται μια γροθιά όταν βλέπει την Εθνική  του. Και παθιάζεται ακόμα περισσότερο όταν απέναντι υπάρχει μεγαθήριο.

Η Κροατία έπαιξε χωρίς φόβο απέναντι στη Βραζιλία. Είχε πλάνο, το ακολούθησε και θα οδηγούσε το ματς στα πέναλτι χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση του Πέτκοβιτς, αν η Βραζιλία δεν έβγαζε ένα μαγικό γκολ στην παράταση.

Αυτή η Κροατία δεν είναι η ομάδα που θα ποντάρει κανείς επάνω της για να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και το πιθανότερο είναι ότι δεν τα καταφέρει. Είναι, όμως, μια ομάδα που θα σε κεντρίσει αν αφαιρεθείς, αν την υποτιμήσεις.

Μια ομάδα που γύρισε το διακόπτη σε εκείνο το ματς στο «Μαξιμίρ» στις 9 Νοέμβρη του 2017.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News