Γκιστάβ Άιφελ: Δεν έφτιαξε Πύργο του Άιφελ στον Λονδίνο και έγινε το Γουέμπλεϊ
Πώς το Λονδίνο δεν απέκτησε έναν Πύργο του Άιφελ. Η κατασκευή του σταμάτησε στα 61 μέτρα, κατεδαφίστηκε με δυναμίτη και στη θέση του χτίστηκε το Γουέμπλεϊ.
Όταν ο Γκιστάβ Άιφελ, πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 1923, λίγο έλειψε στο βιογραφικό του να έχει δύο Πύργους Άιφελ. Ο ένας ήταν αυτός που πήρε το όνομά του κι έγινε σήμα κατατεθέν του Παρισιού. Ο δεύτερος παραλίγο να γίνει στο Λονδίνο εκεί που τελικά έγινε το στάδιο Γουέμπλεϊ.
Ο Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας έγινε διάσημος για τα μεγαλοφυή του σχέδια και την άριστη τεχνογνωσία στις σιδηροκατασκευές.
Γεννημένος στις 15 Δεκεμβρίου 1832, κάποτε είχε δηλώσει ότι ο διάσημος πύργος του «πήρε το σχήμα του από τον ίδιο τον άνεμο». Το 1890 επικεντρώθηκε στη μελέτη της αεροδυναμικής και διατήρησε γραφείο μέσα στον πύργο έως το θάνατό του. Όταν ανεγέρθηκε ο Πύργος του Άιφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.
Ο Πύργος κατασκευάστηκε το 1889 με ύψος 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία). Το 1890 στο Λονδίνο ο σερ Έντουαρντ Γουάτκιν, βουλευτής και μηχανικός σιδηροδρόμων, καθώς και πρόεδρος του Metropolitan Railway, οραματιζόταν ένα αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ, στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αγγλίας.
Το πλάνο του ήταν ένας μεταλλικός πύργος ύψους 366 μέτρων, δηλαδή υψηλότερος από αυτόν που βρίσκεται στο Παρίσι. Ο… αναιδής Sir Edward Watkin πήγε και βρήκε τον Γκιστάβ Άιφελ και του ζήτησε να εμπλακεί στο σχεδιασμό. Ο Άιφελ αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν πίστευε ότι οι συμπατριώτες του θα ήταν ευχαριστημένοι αν αναλάμβανε το έργο.
Στην τότε ελώδη γη του Γουέμπλεϊ
Προκειμένου να πείσει τον Άιφελ -τελικά δεν τα κατάφερε- περιέγραψε όλο το σχέδιό του. Σχεδίαζε να χτιστεί η κατασκευή του στην τότε ελώδη γη του Γουέμπλεϊ, ακριβώς στο σημείο που σήμερα έχει χτιστεί το γήπεδο. Είχε αγοράσει ένα οικόπεδο κοντά στο Γουέμπλεϊ με σκοπό την κατασκευή ενός λούνα παρκ με λίμνες για βαρκάδα, καταρράκτες, διακοσμητικούς κήπους και γήπεδα άθλησης. Θεωρούσε ότι ο Πύργος του Άιφελ -του Γουάτκιν προφανώς- στο Λονδίνο θα αποτελούσε πόλο έλξης καθώς θα παρείχε πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή.
Ο Watkin προκήρυξε διαγωνισμό για το σχέδιο και την ίδια χρονιά -1890- υποβλήθηκαν 68 διαφορετικά σχέδια για τον πύργο. Νικητές ήταν οι Stewart, MacLaren και Dunn του Λονδίνου. Είχε σχεδιάσει έναν μεταλλικό πύργο ύψους 366 μέτρων. Στο εσωτερικό του θα υπήρχε ένα ξενοδοχείο 90 υπνοδωματίων, εστιατόρια, θέατρα, αίθουσες χορού, εκθέσεις, χαμάμ. Θα υπήρχαν δύο βεράντες παρατήρησης και ένα αστρονομικό παρατηρητήριο.
Το πάρκο άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 1894 και η κατασκευή του πύργου είχε ξεκινήσει. Περίπου 12.000 ήταν οι επισκέπτες του πάρκου την πρώτη χρονιά, τα έσοδα εξαιρετικά κι έτσι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχαν ολοκληρωθεί τα πρώτα 47 μέτρα του πύργου.
Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Watkin αποσύρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας, τα έσοδα μειώθηκαν, εντοπίστηκε πρόβλημα στα θεμέλια. Οι εργασίες σταμάτησαν και δύο χρόνια αργότερα, το 1901, ο Watkin πέθανε.
Ο πύργος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Με μια μισοχτισμένη κατασκευή, η τοποθεσία θεωρήθηκε επισφαλής και έκλεισε για το κοινό το 1902. Τα επόμενα χρόνια κατεδαφίστηκε με δυναμίτη.
Σήμερα, ακριβώς στο ίδιο σημείο υπάρχει το στάδιο Wembley και το Watkin’s Wembley Park έγινε ένα δημοφιλές αξιοθέατο για τους λάτρεις πολλών διαφορετικών αθλημάτων. Το στάδιο ονομάστηκε αρχικά Αυτοκρατορικό. Εγκαινιάσθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε’ στις 23 Απριλίου 1924.
- Φωτογραφία του Γκιστάβ Άιφελ από το L’Illustration, εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό που εκδόθηκε στο Παρίσι. το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 1843. Τα σχέδια από τον πύργο είναι αυτά που υπέβαλαν οι A.D. Stewart, J.M. MacLaren, W. dunn.
- Με πληροφορίες από το mylondon.news.
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Δεκεμβρίου
2020: Οι Dallas Mavericks κλείνουν στο +50 (77-27) το πρώτο ημίχρονο κόντρα στους Los Angeles Clippers σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά στην ολοκλήρωση πρώτου ημιχρόνου σε αγώνα του ΝΒΑ. Για την ιστορία οι Μάβερικς θα επικρατήσουν με 124-73.
2008: Ο εραστιτέχνης ποδοσφαιριστής επιθετικός της Chippenham, David Pratt, χτυπά τον Chris Knowles της Bashley σε αγώνα για την Southern Premier Division στο 3ο δευτερόλεπτο και δέχεται την κόκκινη κάρτα σημειώνοντας την δεύτερη πιο σύντομη αποβολή. Η πρώτη έχει σημειωθεί στις 14/10/2000, μόλις στο 2ο δευτερόλεπτο του αγώνα Taunton East Reach Wanderers – Cross Farm Park Celtic, όταν ο Lee Todd έβρισε τον διαιτητή που σφύριξε την σέντρα δίπλα στο αυτί του.
1996: Ο Ιταλός διεθνής Roberto Baggio πέφτει θύμα απάτης από εταιρεία επενδύσεων που είχε βάση στο Ρίμινι και είχε υποσχεθεί τεράστια κέρδη από φοροαπαλλαγές υπεξαιρώντας συνολικά 6 δις λιρέττες ($400 εκατομμύρια).
1980: Ο τερματοφύλακας της Μπέρμινχαμ Tony Coton κάνει το ντεμπούτο του στο 3-2 επί της Sunderland και αποκρούει πέναλτι στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του.
Tο τηλεγράφημα του προέδρου Νίκου Γουλανδρή
1974: Σε μια δραματική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού, ο αντιπρόεδρος Ανδριανός Ντάνος διαβάζει στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης το τηλεγράφημα του προέδρου Νίκου Γουλανδρή από τo Γκστάντ στην Ελβετία, στο οποίο ανακοινώνει την παραίτησή του. Τον Ιανουάριο του 1976 ο Γουλανδρής θα στείλει τηλεγράφημα στα γραφεία του Ολυμπιακού, με το οποίο ζητά να διαγραφεί κι από απλό μέλος του Συνδέσμου.
1951: Η Αυστραλία συντρίβει τις ΗΠΑ 5-0 για το Davis Cup στην Αδελαϊδα.
1939: Το Sporting News ανακηρύσσει τους “Καλύτερους της Χρονιάς στο Μπέιζμπολ”, οι οποίοι είναι ο Larry McPhail (διοικητικό στέλεχος), ο Leo Durocher (προπονητής των Brooklyn Dodgers) και ο Joe Di Maggio (παίκτης των NY Yankees).
1937: Οι γερμανικές τελωνειακές αρχές απαγορεύουν, δίχως καμία δικαιολογία, την είσοδο στη Γερμανία του Αργεντίνου Juan Carlos Zabala, ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932. Ο Zabala είχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει στον Μαραθώνιο.
1934: Η Ελλάδα έρχεται ισόπαλη 2-2 με τη Ρουμανία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο. Στους άλλους αγώνες του Βαλκανικού αυτού Κυπέλλου η Ελλάδα είχε κερδίσει 2-1 την Γιουγκοσλαβία τέσσερις μέρες νωρίτερα, ενώ θα χάσει την 1/1/35 από τη Βουλγαρία με 2-1 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
1892: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ έγχρωμων παικτών, NC Biddle-Livingston 4-0.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα