Πελέ: Όταν προσφέρθηκε να παίξει ξανά στην εθνική Βραζιλίας για το Μουντιάλ του 1986!

Ο Πελέ είχε προσφερθεί να παίξει ξανά στην εθνική Βραζιλίας σε ηλικία 45 ετών, εννέα χρόνια αφότου είχε αποσυρθεί. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Οι ημέρες της πρωτοχρονιάς έγιναν δικαιολογημένα οι ημέρες του… Πελέ. Ο Βραζιλιάνος θρύλος έκλεισε προχθές μια για πάντα τα μάτια του, βυθίζοντας στη θλίψη την πατρίδα του αλλά και κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου θα βρεις ανθρώπους να κλοτσούν μια μπάλα.

Όπως ήταν φυσικό, εκατομμύρια άνθρωποι θυμήθηκαν τις ιστορίες που είχαν να διηγηθούν για τον «βασιλιά». Ελάχιστοι εξ αυτών βέβαια είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν αυτοπροσώπως, όμως σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για ένα όνομα που δισεκατομμύρια στόματα έχουν προφέρει έστω μία φορά στη ζωή τους.

Η Globo Esporte λοιπόν θυμήθηκε χθες πώς ο Πελέ προσφέρθηκε να επιστρέψει στην ενεργό δράση το 1986 για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού! Όπως ανέφερε το βραζιλιάνικο Μέσο, ο 45χρονος τότε παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε σκεφτεί πολύ σοβαρά να παίξει ξανά, λόγω των προβλημάτων απουσιών που αντιμετώπιζε η «σελεσάο» εν όψει του τουρνουά.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τελέ Σαντάνα (φωτό κάτω), δεν είχε διαθέσιμους παίκτες όπως ο Μοζέρ, ο Λεάντρο, ο Τσερέσο κι ο Ρενάτο Γκαούτσο, με τον Πελέ να προτείνει να επιστρέψει σε ηλικία 45 ετών και μερικών μηνών στην ενεργό δράση για να στελεχώσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Ο Σαντάνα δεν απάντησε καν, εκνευρίζοντας τον «βασιλιά», που θα δήλωνε τότε σε συνέντευξη πως «όταν προσφέρθηκα, πριν από μία εβδομάδα, είχα περίπου 25 ημέρες μπροστά μου για να προπονηθώ. Πιστεύω πως θα μπορούσα να βοηθήσω την εθνική».

Τι θα συνέβαινε αν ο Πελέ είχε επιστρέψει τελικά στη δράση εννέα χρόνια μετά την απόσυρσή του; Δύσκολο να πει κανείς, με τη Βραζιλία να αποκλείεται στα προημιτελικά από τη Γαλλία, στο τουρνουά που θα έλαμπε το άστρο του Ντιέγκο Μαραντόνα…

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στο ότι ο Βραζιλιάνος είχε σταματήσει σε σχετικά νεαρή ηλικία να στελεχώνει τη «σελεσάο». Μόλις στα 31 του, το 1971, ο Πελέ είχε παίξει για τελευταία φορά με το εθνόσημο στο στήθος. Λίγο αργότερα, το δικτατορικό καθεστώς της χώρας τού είχε ζητήσει να παίξει στο Μουντιάλ του 1974, όμως ο «βασιλιάς» είχε αρνηθεί, εξηγώντας μετά από χρόνια πως αυτή ήταν η αντίδρασή του στις πρακτικές της χούντας…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News