ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Διάλυση της Τούμπας, ξύλο και τέσσερα γκολ

«Εξερίζωσαν τας δοκούς των εστιών», έγραφε τότε η εφημερίδα «Μακεδονία» για ένα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός με πολύ… παρασκήνιο που έγινε μέρες αργότερα.

Το 1965 δεν χρειαζόταν κάποιος να ρωτήσει τι ώρα αρχίζει ο αγώνας. Τα ματς ήταν μεσημεριανά όπως κι εκείνο που επρόκειτο να διεξαχθεί ο μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου 1965. Στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Ολυμπιακό. Ένας αγώνας που έχει αναβληθεί την προηγούμενη ημέρα λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Ο Αυστριακός διαιτητής Σίλερ βγήκε και είδε την ηλιόλουστη Τούμπα μετά από δύο 24ωρα έντονης βροχόπτωσης. Στο γήπεδο βρίσκονταν περίπου 8.000 φίλαθλοι. Ο Σίλερ επέστρεψε στα αποδυτήρια και ενημέρωσε τις δύο ομάδες ότι αναβάλει τον αγώνα λόγω ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου, προφανώς εξ αιτίας της βροχόπτωσης της προηγούμενης ημέρας.

Οι φίλαθλοι ενημερώθηκαν, οι περισσότεροι αποχώρησαν αλλά κάποιοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και κατέστρεψαν ότι μπορούσαν. Το γειτονικό γήπεδο μπάσκετ, τα δίχτυα, τα δοκάρια, τον χλοοτάπητα. Η ζημιά που τότε ανακοινώθηκε ανήλθε σε 70.000 δραχμές, υψηλό ποσό για την εποχή.

Οι υποψίες κι ο Γιούτσος

Πέντε οπαδοί συνελήφθησαν ενώ οι Θεσσαλονικείς θεωρούσαν ότι ο ΠΑΟΚ επεδίωξε την αναβολή για να πουλήσει περισσότερα εισιτήρια. Την προηγούμενη ημέρα είχε παραχωρήσει το γήπεδο για τη διεξαγωγή του αγώνα Μακεδονικός – Φοίνικας για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Επίσης, κάποιοι υποστήριξαν ότι ο ΠΑΟΚ πότιζε επί ώρες το γήπεδο την ημέρα του αγώνα.

Υπήρξαν και αυτοί που έλεγαν ότι δάκτυλος Ολυμπιακού υπήρχε πίσω από την αναβολή προκειμένου η ΕΠΟ να εκδώσει το δελτίο του Νίκου Γιούτσου. Η Ουγγρική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε στείλει το ίδιο πρωί την ελευθέρας του.

Κι όλα αυτά ενώ δύο ημέρες πριν από τον αγώνα, ο ΠΑΟΚ είχε ανακοινώσει αποστολή χωρίς τον Λιτόπουλο και διοχετεύοντας την πληροφορία ότι είχε προσπαθήσει να επηρεάσει συμπαίκτες του.

Ο αγώνας τελικά έγινε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 1965. Ο Ολυμπιακός νίκησε 4-0 με κορυφαίο τον Γιούτσο, ο οποίο πέτυχε ένα γκολ. Μποτίνος, Αγανιάν και Σιδέρης πέτυχαν τα άλλα τρία γκολ των «ερυθρόλευκων».

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Ιανουαρίου

2022: Ο παλιός ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής Ανδρέας Μιχαλόπουλος πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», καθώς δεν μπόρεσε να νικήσει τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο θρυλικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης. Ξεκίνησε την καριέρα του από το Αιγάλεω, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε για έναν χρόνο (1950-51) στον Απόλλωνα Αθηνών. Το 1951 σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στην ΑΕΚ, ακολουθώντας τον μεγαλύτερο αδερφό του Λάμπη, όπου παρέμεινε επί μία και πλέον εικοσαετία, έως το 1972, όταν και αποσύρθηκε από τη δράση, σε ηλικία 37 ετών.

2021: Ο Στεφ Κάρι σημειώνει ρεκόρ καριέρας με 62 πόντους στη νίκη των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς επί των Πόρτλαντ Μπλέιζερς (137-122). Ο δύο φορές MVP του NBA, κατάφερε σε 36:27 να σημειώσει 62 πόντους έχοντας 18/31 σουτ (8/16 τρίποντα) και 18/19 βολές, ενώ παράλληλα μάζεψε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 4 ασίστ.

Πεθαίνει ο Νίκος Σαμαράς

2013: Ο 42χρονος πετοσφαιριστής, Νίκος Σαμαράς πεθαίνει από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Ο Σαμαράς, είχε 263 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα, ενώ φόρεσε τις φανέλες της Ορεστιάδας, του Ηρακλή, του Παναθηναϊκού, της Φαλκονάρα, της Σεβίλλης, της Φενερμπαχτσέ, της Σενουά, του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και του Μίλωνα. Τον τελευταίο καιρό ζούσε στη Λήμνο και ήταν παίκτης και προπονητής στην ομάδα του νησιού με σκοπό να μάθει το άθλημα και εκεί.

2000: Πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο ο 50χρονος πρώην άσος της ΕΣΣΔ και της Διναμό Κιέβου Victor Kolotov. Το 1971 είχε ψηφιστεί ”καλύτερος ποδοσφαιριστής της χώρας”, ενώ με την εθνική ομάδα είχε 53 συμμετοχές και 22 γκολ

1991: Η 12χρονη Κινέζα Fu Ming Xia κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καταδύσεων και γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια σε όλα τα σπορ

1967: Σκοτώνεται ο Βρετανός οδηγός Donald Campbell, γιος του επίσης οδηγού Sir Malcolm Campbell, όταν το αεριωθούμενο σκάφος του, που επιχειρεί να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στο νερό, ανατρέπεται και διαλύεται στη λίμνη Κόνιστον ενώ τρέχει με 450χλμ την ώρα.

Ο τερματοφύλακας Αλμπέρ Καμύ

1960: «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον», έγραψε ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ ΚαμύAlbert Camus το 1957, χρονιά που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τρία χρόνια αργότερα, σκοτώνεται σε αυτοκινητικό ατύχημα σε ηλικία 47 ετών. Στα νεανικά του χρόνια στο Αλγέρι, ο Camus ασχολήθηκε ενεργά με το ποδόσφαιρο (έπαιζε τερματοφύλακας), το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν αρρώστησε με φυματίωση

1941: Εκτελείται, κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης εναντίον των Γερμανών, ο Γεώργιος Ιβάνωφ, κολυμβητής και πολίστας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του, η ομάδα του Ηρακλή δίνει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ

1863: Ο James Plimton από τη Νέα Υόρκη εφευρίσκει τα roller skates με 4 ροδάκια

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News