Ρεάλ Μαδρίτης: Η υπόσχεση που δεν τήρησε ο Φλορεντίνο Πέρεθ

Σε δύο διαφορετικές περιόδους τόνισε πως το ισπανικό στοιχείο θα επικρατούσε στο ρόστερ – Έγινε το αντίθετο

Η Ρεάλ Μαδρίτης για πρώτη φορά στην ιστορία της παρέταξε 11άδα χωρίς ποδοσφαιριστές που να μπορούν να αγωνιστούν στην εθνική Ισπανίας. Διότι Ισπανοί υπήκοοι υπήρχαν κόντρα στην ήττα με 2-1 από τη Βιγιαρεάλ – ο Βινίσιους Ζούνιορ, ο Έντερ Μιλιτάο κι ο Φέδε Βαλβέρδε έχουν ισπανικό διαβατήριο. Δεν μπορούν να αγωνιστούν για τη «Λα Ρόχα», όμως.

Την περασμένη σεζόν στην ήττα από τη Σέριφ Τίρασπολ στο Champions League, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ολοκληρώσει το ματς χωρίς Ισπανούς στην 11άδα της κι αυτό τότε είχε προκαλέσει εντύπωση. Τα τελευταία 24ωρα στην Ισπανία νιώθουν σα να ανακάλυψαν την πυρίτιδα.

Οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν

Σε δύο διαφορετικές περιόδους, μια το 2009 όταν επέστρεψε και μια το 2015, ο πρόεδρος των «μπλάνκος», Φλορεντίνο Πέρεθ, υποσχέθηκε πως το ρόστερ της ομάδας θα γέμιζε με Ισπανούς παίκτες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Μόλις 14 από τις 55 μεταγραφές που έχει κάνει η Ρεάλ Μαδρίτης για την πρώτη της ομάδα από το 2009 μπορούσαν να παίξουν στην εθνική Ισπανίας. Ο τελευταίος ήταν ο Μπραχίμ Ντίαθ, που τώρα αγωνίζεται δανεικός στη Μίλαν.

Σε αυτά τα 13 χρόνια, στη Ρεάλ Μαδρίτης εδραιώθηκαν Ισπανοί παίκτες όπως ο Τσάμπι Αλόνσο, ο Ραούλ Αλμπιόλ, ο Άλβαρο Αρμπελόα και φυσικά υπήρχαν οι Ίκερ Κασίγιας και Σέρχιο Ράμος. Αργότερα, έκαναν σημαντική καριέρα ο Ίσκο κι ο Άλβαρο Μοράτα, ενώ πέρασαν και πρακτικά δεν ακούμπησαν οι Εστέμπαν Γκρανέρο, Πέδρο Λεόν, Χοσέ Καγεχόν, Σέρχιο Κανάλες κι ο Ασιέρ Ιγιαραμέντι, ενώ ο Ντιέγκο Λόπεθ είχε ρόλο.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές δεν είναι αυτοί που ενδιαφέρουν τη Ρεάλ Μαδρίτης για να… παίξουν στην ομάδα της. Αντίθετα, πηγαίνει… ταμείο με αυτούς. Από το 2009 η ακαδημία της έχει γεμίσει τον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου με 400 εκατομμύρια ευρώ.

Εν μέρει, η αποστροφή στους Ισπανούς παίκτες ήρθε φυσιολογικά. Δεν υπάρχουν πολλοί υψηλού επιπέδου, αφενός και αφετέρου τα προηγούμενα χρόνια (με εξαίρεση τον Τσουαμενί και τον Καμαβίνγκα) η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτούσε ελεύθερους. Για να πάρει παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν στην ελίτ έπρεπε να δώσει πολλά χρήματα και τα… κρατούσε για το γήπεδο και τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Έπειτα, ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν είναι από εκείνους που ξεχνά και όποιος Ισπανός είχε ή απέκτησε… γαλόνια στα αποδυτήρια στα χρόνια του στη Ρεάλ Μαδρίτης έφυγε από την πίσω πόρτα – όλοι οι αρχηγοί για παράδειγμα: ο Φερνάντο Ιέρο, ο Ραούλ, ο Ίκερ Κασίγιας και ο Σέρχιο Ράμος. Η σχέσης τους διορθώθηκε αργότερα και οι τρεις επέστρεψαν σε κάποιο πόστο στη «βασίλισσα», ενώ το ίδιο πιθανώς να γίνει και με τον Ράμος.

Το κακό που προξένησαν

Η Ρεάλ Μαδρίτης νιώθει εκπρόσωπος της Ισπανίας στον κόσμο. Είναι ίσως ό,τι πιο… ισπανικό υπάρχει. Πριν από το Μουντιάλ 2022, το περιβάλλον της και κυρίως τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ, που συνήθως εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις του προέδρου του κλαμπ, Φλορεντίνο Πέρεθ, προξένησαν μεγάλο κακό στην εθνική Ισπανίας.

Ένα από τα επιχειρήματα για να επιτεθούν στον πρώην, πλέον, προπονητή Λουίς Ενρίκε ήταν πως δεν πήρε Ισπανούς παίκτες από τη Ρεάλ Μαδρίτης γιατί τη μισεί. Βέβαια, κάλεσε τους Καρβαχάλ και Ασένσιο, τους μόνους δύο Ισπανούς που εμπιστεύεται σταθερά ο Κάρλο Αντσελότι. Ο Λούκας Βάθκεθ και ο Νάτσο είναι ρεζέρβες και οι Οδριοθόλα, Μαριάνο, Βαγέχο δεν υπολογίζονται.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και ο μηχανισμός προπαγάνδας της – ο πιο ισχυρός στον αθλητικό Τύπο – πήγε στον… πόλεμο κόντρα στον Λουίς Ενρίκε γιατί δεν πήρε τον Νάτσο, αλλά τον Έρικ Γκαρθία της Μπαρτσελόνα, αλλά και άλλους επτά παίκτες από τους «μπλαουγκράνα». Αυτό δημιούργησε μια… αχρείαστη ένταση γύρω από το εθνικό συγκρότημα. Όλοι ήξεραν στο εσωτερικό πως περίμεναν τον Λουίς Ενρίκε στη γωνία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News